Görüş Bildir
Haberler
Kendinizi Tanıtırken Asla Kullanmamanız Gereken 21 Sıfat

Kendinizi Tanıtırken Asla Kullanmamanız Gereken 21 Sıfat

SemSek
16.07.2015 - 16:20 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 19:20

Kendinizi sosyal medyada veya pazarlama sahalarında tarif etmek için klişeler, uçuk derecede üstünlük belirten kelimeler veya soluk kesen sıfatlar kullanıyor musunuz?

Kendiniz hakkında aslında asla söylemeye cesaret edemeyeceğiniz şeyler yazıyor musunuz?

Bazı kelimeler başkaları sizi tanımlarken kullandığında harikadır, ama kendinizi tarif ederken kullanmasanız fena olmaz. Bunun yanı sıra birçok başka kelimede görünüşe göre herkes tarafından kullanılıyor. (Birçoğu Linkedin’in en aşırı kullanılan kelimeler ve sözcük öbekleri listesinde her yıl beliriyor.)

Şöyle ya da böyle, aşağıdaki kelimeleri sosyal medya profillerinizden, web sitenizden ve şirket içi iletişim bilgilerinizden çıkarma konusunu iyice düşünün.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/27-wor...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İnovatif

Birçok şirket inovatif olduğunu iddia eder. Birçok insan da inovatif olduğunu iddia eder. Fakat maalesef birçoğu değildir. Ve bu da tamamen makbul çünkü inovasyon başarı için bir gereklilik değildir. (İlle yeni bir şey üretmeniz gerekmez, daha iyisini üretmeniz gerekir.)

İnovatifseniz de bunu söylemeyin, kanıtlayın. Geliştirdiğiniz ürünlerden bahsedin. Dönüştürdüğünüz süreçlerden bahsedin. Bize gerçek bir şey sunun ki yenilikçiliğiniz konuşmasın, ama apaçık ortada olsun. En iyi inovatif olma yolu budur.

2. Dünya Standartlarında

Usain Bolt: Dünya standartlarında bir kısa mesafe koşucusu olduğunu Olimpiyat madalyası ile kanıtlıyor.

Serena Williams: Dünya standartlarında bir tenis oyuncusu.(Veya yaşamış en iyi kadın tenis oyuncusu diyebiliriz.)

Fakat dünya standartlarında profesyonel veya şirket tam olarak nedir? Kim tanımlıyor dünya standartlarında olmayı? Sizin durumunuzda muhtemelen sadece siz.

3. Odaklı

Belki veri odaklısınızdır. (Vay be demek ki kararlarınızı objektif bir biçimde değerlendiriyorsunuz.) Ya da belki müşteri odaklısınızdır. (Vay be demek ki size ödeme yapan insanları memnun etmeye çalışıyorsunuz.)

Veya belki sadece bir şeylere odaklanabiliyorsunuzdur. Ne odaklı olursanız olun, odaklı kelimesi “motive” veya “ilhamlı” kelimeleri gibi boşuna bir uğraştır.  Kullanmayı bırakın artık.

4. Kapsamlı Deneyim Sahibi

Diyelim sizin web tasarımı konusunda kapsamlı bir deneyiminiz var. Fakat bir sektörde ne kadar bulunduğunuz ne kadar iyi olduğunuzu belirtmez. Halen dünyadaki en kötü programcı olabilirsiniz.

Ne kadar iyi olduğunuzu gerçekten belirleyen şey ne yaptığınızdır: Kaç tane site kurduğunuz, ne kadar arka plan sistemi yüklediğiniz, kaç tane müşteriye özel uygulama geliştirdiğiniz…

Bize ne kadardır bu işi yaptığınızı söylemeyin, neler yaptığınızı söyleyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Uzman

Margaret Thatcher’ın da dediği gibi: “Güçlü olmak bir hanımefendi olmaya benzer; eğer öyle olduğunuzu söylemek zorunda kalıyorsanız, değilsinizdir.”

Ne kadar uzman olduğunuzu tekrarlamak yerine ne kadar uzman olduğunuzu gösterin.

 “TEDxEast’de sunum yaptı.” veya “Her şehrin seçim sonuçlarını bildi.” bir uzmanlık belirtiyor. Eğer kanıtlayamıyorsanız, “sosyal medya pazarlama uzmanlığı” kısaca sosyal medya hesaplarınız hakkında çok fazla endişeleniyorsunuz demek anlamına gelebilir.

6. Sonuç Odaklı

Yani size para ödenen işi yapmak için odaklanıyorsunuz.

7. Sorumlu

Sorumlunun 2 yaygın kullanımı var. Birincisi gerçekten sorumlu olabilirsiniz. (Herkesin olması gerekmiyor mu zaten?) veya bir şeyden sorumlu olabilirsiniz (ki bu bir şeyi yaptığınızı söylemenin sadece sıkıcı bir yoludur).

Sosyal medya pazarlama işindeyseniz, “sosyal kampanyalardan sorumlu” olduğunuzu söylemeyin; sosyal medya yönetiminiz sayesinde dönüşümleri %40 oranında arttırdığınızı söyleyin. “Sorumlu” pasif bir kelimenin aktif olmak için yalvarması gibidir.

Bize neyden sorumlu olduğunuzu söylemeyin. Ne başardığınızı söyleyin. Başarılar her zaman daha etkileyicidir.

8. Küresel Tedarikçi

İşletmelerin büyük çoğunluğu ürün ve servislerini dünya genelinde satıyor, satmayanlar da zaten apaçık bir şekilde ortada. Sadece yaptıklarınız tahmin edilemez veya açık değilse “küresel tedarikçi” kelimesini kullanın. Aksi takdirde, büyük gözükmeye çalışan küçük bir şirket imajı veriyorsunuz.

9. Motive

Chris Rock’ın çocuklarıyla ilgilendiğini söyleyen ailelere cevabını dinleyin.( İş yeri için uygun değil.) Ve bazı kelimeleri motive kelimesi ile yer değiştirin.

Hiçbir zaman yapmak zorunda olduğunuz şeylerle övünmeyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yaratıcı

Belirli kelimeleri sıkça gördüğümüz zaman bu kelimelerin üzerimizde

ki etkisi de bir o kadar azalıyor. Yaratıcı bu kelimelerden bir tanesi.

(Linkedin’de rastgele yaratıcı kelimesi bulmayı bir içki oyunu

olarak oynamayı denerseniz herkesin kaybettiğini göreceksiniz.)

Bu tarz bazı diğer kelimeler ise: kapsamlı bakan,

efektif, ispatlanmış, etkileyici ve takım oyuncusu. Bu kelimelerden

bazıları gerçekten sizi anlatıyor olabilir, ama herkes tarafından onlarca

kez kullanıldıkları için etkilerini kaybetmiş durumdalar.

11. Geçmiş Performans

Hepimizin iyi veya kötü bir geçmiş performansı var. (Ve bunların hepsi “ispatlanmış.”)

Ben aslında geçmiş performans kelimesini seviyorum çünkü bu sizin, umarım, iyi bir şeyler yaptığınızı gösteriyor: Sonuçlar aldığınızı, büyük şeylerin gerçekleşmesini sağladığınızı, tek seferde zorlukları aştığınızı…

12. İdareci

Müzelerin ve kütüphanelerin idarecileri vardır. Hoşunuza giden şeyleri paylaşmanız sizi idareci, veya guru yapmıyor.

13. Tutkulu

Eminim birçok kişi karşı çıkacak ama eğer kendinizi gündelik objelere estetik anlamlar katmak için aşırı tutkulu olarak tanıtıyorsanız, bana biraz çok yukarılarda geziniyormuşsunuz gibi geliyor.

Aynı şey eğer uzun süreli müşteri çözümleri geliştirmek için çok tutkuluysanız da geçerli. Bunun yerine odaklanma, konsantre olma veya uzmanlaşma kelimelerini kullanabilirsiniz.

Veya “sevmek” kelimesini kullanabilirsiniz. Gündelik objeler estetik anlamlar katmayı seviyorum.” Bu daha etkili olacaktır. (Belki sadece ben böyle düşünüyorumdur.)

14. Organizasyonel

Bu kelime genelde başka kelimeleri tamlar: organizasyonel gelişim, organizasyonel optimizasyon, organizasyonel davranış, organizasyonel iletişim..

En iyisi uyuya kalmadan burada duralım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Dinamik

Eğer şiddetle aktif ve aşırı etkinseniz belki de uzak dursanız daha iyi olur.

16. Guru

Sadece zeki gözükmenin havasından yararlanmak için zeki gözükmeye çalışan insanlar hiçbir şeydir. Kendinizi guru, bilge, duayen gibi kelimelerle mesih ilan etmeyin.

Eğer müşterileriniz sizi bu kelimelerle tarif ediyorsa bu harika bir şey. Ama kendinizi bu şekilde tarif etmek diğer insanları –veya kendinizi- etkilemek için çok zorladığınızı açıkça ortaya koyuyor.

17. Eşsiz

Parmak izi eşsizdir. Kar tanesi eşsizdir. Siz eşsizsiniz, ama yaptığınız iş büyük ihtimalle değil. Bu gayet doğal çünkü müşteriler eşsiz olmanızı umursamıyor, daha iyi olmanızı umursuyorlar.

Rakiplerden daha iyi olduğunuzu gösterin, müşterilerinizin aklında eşsiz olacaksanız. (Hem de söylemek zorunda kalmadan.)

18. Aşırı derecede...

Rastgele birkaç biyografiye baktığınızda birçok aşırı derece modifikasyonları içeren kelime göreceksiniz: Aşırı tutkulu, derinlemesine gözlemci, son derece çekici…

Gözlemci olmak, tutkulu olmak yeterli değil mi? İlle aşırı veya derinlemesine mi olmamız gerekiyor?

Abartılı sıfatları kullanmak zorundaysanız bile, en azından bizi aşırı modifikasyonlardan kurtarın.

19. Seri Girişimci

Bazı kişiler birden fazla başarılı, uzun vadeli işletmeler kurarlar. Bunlar seri girişimcidir.

Geri kalanlar bir iş kurar ve bu iş ya batar ya da idare eder. Daha farklı şeyler denerler, daha farklı şeyler denerler ki tam anlamıyla çalışan bir formül geliştirebilsinler. Bu insanlar sadece girişimcidir. Sadece girişimci olduğunuz için bile gurur duymalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Stratejik

Stratejik bir karar büyük resmi görür. Herkesin sadece direk gözünün önünde olan şeylerden fazlasını düşünerek karar vermesi gerekmez mi?

Stratejik kelimesi strateji uzmanı kelimesinin yakın akrabasıdır. Ben bazen üretim tesislerinin verimlilik ve kalite açısından gelişmelerine yardımcı oluyorum. Geliştirilmeye açık alanları belirlemek için kullandığım stratejiler olsa da, ben bir strateji uzmanı değilim. Strateji uzmanları bulundukları ana bakarlar, yeni bir şeyler düşünürler ve bu vizyonlarını gerçekleştirmek için yaklaşım tarzları geliştirirler.

Ben yeni bir şey geliştirmiyorum sadece deneyimimi ve birkaç kanıtlanmış yöntemi kullanarak ilerleme sağlıyorum. Çok az insan strateji uzmanıdır. Bunların çoğu da antrenörler, belirli alanlarda ki bilirkişiler veya bildiklerini diğerlerine yardımcı olmak için kullanan danışmanlardır. Müşterilerin yüzde 99’unun ihtiyaç duydukları da bu insanlardır, strateji uzmanları değil.

21. İşbirliği içinde çalışan

Sadece benim için doğru olana karar vermekle kalmayacaksınız ve beni de buna inanmaya zorlayacaksınız ha? Vay canına! Eğer sizin sisteminiz benim bilgilerimi ve yorumlarımı almak için tasarlandıysa bunun nasıl çalıştığını bana da anlatın. Süreci açıklayın. Sadece beraber çalışacağımızı iddia etmeyin, beraber nasıl çalışacağımızdan da bahsedin.

Bonus: Tanışmaktan vazgeçmeyin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
3
3
3
3
1