Görüş Bildir
Haberler
Kastamonu, Bartın, Samsun ve Sinop Sele Teslim: 'Böyle Bir Felaket Görmedik'

Kastamonu, Bartın, Samsun ve Sinop Sele Teslim: 'Böyle Bir Felaket Görmedik'

Karadeniz'de pek çok ilde meydana gelen kuvvetli yağış sele neden oldu. Köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Mahsur kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kastamonu'da sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağış, Azdavay, Bozkurt, Cide, Şenpazar, Daday, Küre, Ağlı ve İnebolu ilçelerinde sele neden oldu. 5 bin nüfuslu Azdavay'da dereler taştı, ilçe merkezi sular altında kaldı. Bazı köprüler yıkılırken, belediyenin boş halk otobüsü, suya gömüldü, birçok araç da sürüklendi. Çok sayıda ev ve iş yeri ise sular altında kaldı. 

Binaların bodrum katlarında mahsur kalan 40 kişi, belediye ekiplerince kurtarıldı. Elektrik direklerinin devrildiği ilçede tarım arazileri de zarar gördü. Azdavay- Kastamonu yolu ise tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı.

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, dere yataklarının hepsinin taştığını söyleyerek, 'Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı. İlçenin yarısı su altında kaldı. İlçede su, dere gibi akıyor mahallelerde. Şaşkınla izliyoruz' dedi.

Bozkurt Belediye Başkanı: "4-5 can kaybımız var"

Bozkurt Belediye Başkanı: "4-5 can kaybımız var"

Bozkurt'ta şiddetli yağmurda ilçe merkezi, sular altında kaldı. Birçok iş yeri ve evi su bastı, araçlar sürüklendi. İlçe merkezinde sel sularının yükselmesiyle bölge halkı, büyük korku yaşadı. Alt katlarda mahsur kalanlar, ilk anda kurtarıldı ancak bazı bölgelerde yükselen sel suları nedeniyle binaların çatısına çıkanlar oldu. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. 

Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık kuvvetli yağışı 'Tarihte görülmemiş bir felaket' olarak tanımlarken 'Çaresiz şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz' dedi. Yanık şu bilgileri aktardı: 

'Dünden itibaren yağışlar başlamıştı, öğleden itibaren şiddetli bir şekilde vurdu. 5 saattir kesintisiz devam etmekte, ilçemiz tarihinde böyle bir felaket görmedi. Şiddetli bir şekilde devam ediyor. Çaresiz şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz. Şu an iş makineleriyle herhangi bir şey yapma şansı sıfır. Denizle neredeyse birleşti, ilçemizden geçen bir ırmak var. Bazı çatılarda vatandaşlarımız var. Öğleden itibaren helikopterimiz yola çıktı ama görüş açısı çok kısıtlı. Helikopter harici o vatandaşlarımızı o çatılardan almamız mümkün değil. Tarihte görülmemiş bir felaket var burada. 4 - 5 can kaybımız olduğu kesin. Şu an yağış şiddetli bir şekilde devam ediyor. Bu felaketi kelimelerle anlatmak mümkün değil. Bir barajın patladığını düşünün ve 5 saattir bu şekilde Bozkurt ilçesi. Herkes çaresiz, insanlar çaresiz. Olağanüstü bir durum var.'

İnebolu'da bir kız çocuğu kayıp

İnebolu'da bir kız çocuğu kayıp

İnebolu'da da sel meydana geldi. İlçeye bağlı Özlüce köyünde Zarbana Çayı taştı. Köy sular altında kalırken, halk da evlerini terk etti. Bazı köylüler ise evlerinde mahsur kaldı. Araçlar, sel ile birlikte Karadeniz'e sürüklendi. Özlücü köyünde oturan Rabia Aydemir'in de (13) sel sularına kapılarak kaybolduğu ve arama çalışması başlatıldığı belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"HES patladı" iddiasına yalanlama

"HES patladı" iddiasına yalanlama

Kastamonu'da  hidroelektrik santralinin patladığı yönünde iddialar vardı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu iddiayı yalanladı. Pakdemirli, 'Bartın'da çok ciddi yağışlarla karşı karşıya kalındı. Kastamonu'da Bozkurt'ta HES'le alakalı problem olduğu söyleniyor. HES'le ilgili problem yok. Regülatör kapakları taşkın anında patladı deniyor ama öyle bir şey yok. Taşkınlara sebebiyet verebilecek bir regülatör değil' dedi.

Bartın'da bir kadın kayboldu

Bartın'da bir kadın kayboldu

Bartın genelinde gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın-Karabük yolunun Yenihan köyü mevkiinde yol çöktü. O sırada yoldan geçen araçlar sele kapıldı. Mahsur kalan yurttaşlar ekipler tarafından kurtarıldı.

Yenihan köyünde taşan dere nedeniyle evlerinde mahsur kalan 20 kişi de AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Evden çocuklarını kurtarmaya çalışan bir kişi bacağından yaralandı.

Bartın'ın Ulus ilçesi Akörensöküler köyünde şiddetli yağmur sonrası 3 kişinin yaşadığı ahşap ev yıkıldı. Sel sularının dere yatağını aşarak hem yolunu çökerttiği hem de evi yıktığı olayda evde yaşayanlardan Arife Ünal (85) kayboldu. Arife Ünal’ın oğlu Abdurrahman Ünal ve gelini ise kurtuldu. Yakınlarının yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD ve Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı dalış timi yönlendirildi. Arama çalışmaları dere yatağı çevresinde devam ediyor.

Sinop'ta hastaneyi su bastı

Sinop'ta hastaneyi su bastı

Sinop'ta gece boyunca etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Akarsuların debisinin yükselmesine ve taşmasına yol açan kuvvetli yağışın etkisi sabah gün ağarınca ortaya çıktı. Ayancık Çayı şiddetli yağışın etkisiyle taştı. Çay üzerindeki köprü hasar gördü. 

Ayancık ilçesindeki devlet hastanesini su bastı. Hastanede tahliye işlemleri başlatıldı. Hastalar, araçlara alınıp helikopterle güvenli bölgelerdeki hastanelere sevk ediliyor. İlçede ayrıca hastaneyi basan suların yükselmeye başladığı öğrenildi. Hastaların Sinop Devlet Hastanesi’ne nakledildiğini açıklayan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Devlet hastanesinde, gönüllülerle birlikte hastaların tahliyesi devam ediyor. Hastalar evlerine veya Sinop Devlet Hastanesi’ne gönderiliyor. Yeni yapılan Pazar Yeri, Sanayi sular altında. Helikopterlerle havadan müdahale sürüyor” dedi.

Bakan Koca, dün gece Batı Karadeniz illerinde meydana gelen sellerdeki son durumu paylaştı. Koca, 'Sinop Ayancık Devlet Hastanesi tahliye ediliyor. 4’ü yoğun bakım hastası, 45 hasta Sinop Atatürk Devlet Hastanesine naklediliyor. 27 ambulans, 6 UMKE, 1 Mobil Komuta Aracı görevlendirildi. Kayıp, yaralı yok.' ifadelerini kullandı.

Samsun'da yollar göle döndü

Samsun'da yollar göle döndü

Samsun'un Bafra ilçesinde de sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerin başlayan ve 10 dakika süren sağanak, hayatı felç etti. Yağış nedeniyle rögarlar taştı, bazı cadde ve sokaklar göle döndü.

Eski Şube Caddesi, Gençlik Caddesi ve Beşyol mevkisinde göle dönen yollarda sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı apartmanların bodrum katlarını su bastı. Yağmurun hafiflemesiyle birlikte SASKİ ekipleri çalışma başlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soylu: "Afet olarak değerlendiriyoruz"🎥

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Muğla’nın Marmaris ilçesinde öğretmenevinde kurulan İl Koordinasyon Merkezi'nde muhtarlarla bir araya geldi. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Soylu, Karadeniz'de yaşanan sel felaketiyle ilgili konuştu.

Bazı yerlerde suların 3-4 metreye ulaştığını ve havadan tahliyelerin devam ettiğini belirten Bakan Soylu, 'Vali ve tüm ekiplerimiz sel felaketi olan alanlarda kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinasyonunda müdahaleler ve tahliyeler, arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ben Kastamonu'ya, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bartın'a, Ulaştırma ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Adil Karaismailoğlu Sinop'a geçeceğiz. Şu anda bir kayıp vatandaşımız var. Selle ilgili haber alınmayan yerler mevcut. Bizlere bilgi ulaştığında kamuoyuna bilgilendirmede bulunacağız' dedi. 'Yağış miktarının 300 kilogramın üzerinde geçtiği ifade edilmekte' diyen Bakan Soylu, şöyle devam etti:

'100 kilogram üstünü geçtiğinde afet olarak değerlendiriyoruz. Sinop'ta akşam saatlerinde aralıklı devam eden sağanak, sabah şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle Sinop'un Ayancık ilçesindeki dere taştı. Ayancık Devlet Hastanesi boşaltıldı. Doğu Karadeniz'de aşırı yağış nedeniyle bazı şehirlerimizde sel meydana geldi. Bu bilgileri an an Sayın Cumhurbaşkanımıza iletiyoruz. AFAD, Kızılay, UMKE, jandarma ve polisimiz, herkes seferber oldu. İnşallah kayıp vermeden tahliyelere sağlıklı şekilde gerçekleştirerek iyi haberler vermek nasip olur. Tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
22
14
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
İronici

Allah’ım biz sana ne yaptık? Bu sene bizi lut kavminden beter ettin. Yangınlar, seller, mültecilerin ülkeye gelişi, bi ara göktaşı düştü, tüm bunlara ek olar... Devamını Gör

ToksiN06

Biz doğayı mahvettik kadına çocuğa hayvana şiddet gösterdik adaleti yok ettik bizi hileyle yalanla yöneten insanları hala kucaklıyoruz böyle felaketleri yaşa... Devamını Gör

vedat kaplan

yazık ya vallahi yazık billahi yazık

vedat kaplan

rant rant rant