Görüş Bildir
Haberler
Kararsız Üniversite Adayları için Tercih Öncesi İpuçları

Kararsız Üniversite Adayları için Tercih Öncesi İpuçları

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 09:41 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 12:45

Kararsız Üniversite Adayları için Tercih Öncesi İpuçları

Üniversite ve bölüm seçimi yapmadan önce senden hayatının büyük bir bölümde ne yapmak istediğini farkında olman bekleniyor. Fakat pek çok öğrenci gibi sen de liseden mezun olurken ve hatta üniversitenin ilk yıllarında ne yapmak istediğine henüz karar vermemiş olabilirsin. Hepimiz bir hukuk profesörünün yıllar sonra fizik alanında doktora yapması gibi çeşitli ilham verici öyküler duymuşuzdur. Bir karar vermek ya da verilen kararı değiştirmek için hiçbir zaman çok geç değil. Ancak karar verme sürecinde ve devamında çok esnek davranmanın olumsuz yanları da var. Örneğin, liseden mezun olurken hangi bölümü ve hangi üniversiteyi seçeceğin konusunda net olman gerekiyor. Çünkü tercih listende çeşitli üniversitelere ve bölümlere yer verme şansın olsa da yalnızca bir tanesinde eğitim alma şansın olacak.

Hangi bölümü ve hangi üniversiteyi tercih edeceğin ve hangi kariyere yöneleceğin konularında kararsızsan senin için hazırladığımız öneriler faydalı olabilir:

1. Karar verememiş olmayı umutsuzluk olarak değil bir fırsat olarak gör.

Hedeflerin ve planların hakkında düşünürken ya da bunları belirlemeye çalışırken ‘ne yapmak istediğimi bilmiyorum’ diye umutsuzluğa kapılmamalısın. Hangi alanlara ilgi duyuyorsun? İlgini pek çok alan mı çekiyor? İlgi duyduğun alanlar arasında bağlantı var mı? Bu sorulara cevap vermen ve biraz iç gözlem yapman sana ilgini çeken konuları keşfetmen konusunda çok yardımcı olacaktır.  

Birden fazla alana ilgi duyuyorsan ve karar verememenin sebebi hangisini seçeceğine emin olamamaksa, üniversiteleri araştırırken hangi bölümler arasında yan dal ve çift dal olanaklarıolduğunu, farklı alanlardan seçmeli dersler alıp alamayacağını ve bölümler arasında geçiş yapıp yapamayacağını araştırmalısın. Bunun yanı sıra ilgi duyduğun alanlardan birinde eğitim alırken başka bir alanda kurslara katılabileceğini ve öğrenci kulüp ve topluluklarına dahil olabileceğini de unutmamalısın.

2. Bir şeyi gerçekten sev. 

Her şeyi beğenmek (ya da daha kötüsü hiçbir şeyi sevmemek) yerine gerçekten seni heyecanlandıran ve gerçekten sevdiğin bir alanı tespit et. Bu araştırma yapmak, yazmak, okumak, planlamak ya da yorumlamak gibi herhangi bir şey olabilir. Yürekten sevdiğin bir şeyi açıkça tanımladığın zaman bunu hangi dalda devam ettirebileceğini rahatça bulabilir ve tercihlerini yaparken gerçekten mutlu ve başarılı olacağın bölümleri seçebilirsin.

3. Tercih listen üzerinde düşünmek için kendine zaman tanı.

Bölüm, üniversite ve kariyer için çok sayıda seçeneğe sahipsin. Eğer sosyal bilimlere ve sanata ilgi duyuyorsan yalnızca yerleşebileceğin ya da pek çok kişi tarafından kabul gördüğü için mühendislik veya tıp tercih etmemelisin. İlgi duyduğun alanlar üzerinde düşünmek ve onlar arasında bir seçim yapmak daha doğru olacaktır.

İlgi duyduğun alanlar arasında bir karar vermen konusunda Hangi Bölüm yazımız sana yardımcı olabilir.

4. Kişilik testi al.

Kişilik testleri eğlenceli olmalarının yanı sıra faydalı da. Online kişilik testleri, gazete ve dergilerdeki testler kendinle ve ilgi alanlarınla ilgili yeni şeyler keşfetmene yardımcı olacaktır. Hangi alanlarda yetenekli olduğunu ve sana en uygun kariyer seçenekleri bu şekilde keşfedebilirsin. Sonuçları daha önce farkına varmadığın ve üzerinde düşünmediğin pek çok şeyle karşılaşabilirsin. 

Parlakbirgelecek.com’un ücretsiz ilgi bazlı kişilik testi ile ilgi alanına göre sana en uygun kariyerleri kolayca tespit edebilirsin. Testi almak için bu linki tıklaman yeterli. 

Parlakbirgelecek.com Üniversite Tercih Rehberiniz

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0