Görüş Bildir
Haberler
Halfeti Gezi Rehberi: Karagül Diyarı Halfeti Hakkında Her Şey

Halfeti Gezi Rehberi: Karagül Diyarı Halfeti Hakkında Her Şey

Özge Tepe
16.03.2023 - 12:22

Şanlıurfa'da yer alan ve Karagül Diyarı olarak da bilinen Halfeti, Türkiye'nin en önemli ilçelerinden biri. Gezilecek yerleriyle, yeme içme açısından zenginliğiyle ve kültürüyle Halfeti, Güneydoğu Anadolu'nun incisi konumunda. Güneydoğu Anadolu'ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yer olan Halfeti, ziyaretçilerine bambaşka kültürleri tanıtıyor. Burada gezilecek çok sayıda mekan, uğramanız gereken tarihi birçok yer var. Yeme içme kültürüyle, tarihi ve kültürel mirasıyla Halfeti, mutlaka uğramanız gereken yerlerden.

Bu içeriğimizde Şanlıurfa Halfeti hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halfeti Hakkında Bilgi

Halfeti Hakkında Bilgi

Halfeti, Şanlıurfa ilinin batısında yer alan bir ilçesidir. M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından kurulduğu zaman 'Şitamrat' adını taşıyan bu ilçe, Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar'ın idarelerinde kalmıştır. Bu kadar fazla medeniyet görmesi, Halfeti'nin tarihi güzelliklerle dolu olmasını sağlamıştır. Aynı zamanda kültürünün de çok çeşitlilik göstermesine katkı sunmuştur.

İlçenin yüzde seksenlik büyük bir bölümü Birecik Barajı'nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşınmıştır. Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe doğal güzelliği ile dikkatleri üzerine toplar.

Halfeti, Fırat Nehri'nin altında kalan taş mimarisiyle 'Saklı Cennet, 'Kayıp Kent' gibi isimlendirmelerle de anılmıştır. Son dönemlerde ise hem yerli hem de yabancı turistlerin göz bebeği haline gelmiştir. 

Türkiye'den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında 'Cittaslow' yani 'Sakin Şehir' unvanını alan şehirlerden biridir.

Halfeti Nerede? Halfeti'ye Nasıl Gidilir?

Halfeti Nerede? Halfeti'ye Nasıl Gidilir?

Halfeti, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. İlçe merkezi Gaziantep-Şanlıurfa karayoluna 40 km uzunluğundaki asfalt bir yol ile bağlanmıştır.

Aynı zamanda 35 kilometrelik sahil yolu ile Birecik'e bağlı olan Şanlıurfa Halfeti'ye ulaşım oldukça kolaydır. Çevre merkezlerden Halfeti arasındaki mesafe şu şekilde:

  • Şanlıurfa'ya uzaklığı 112 km

  • Gaziantep'e uzaklığı 105 km

  • Kahramanmaraş'a uzaklığı 175 kilometre

Halfeti'ye uçak ve otobüsle gelmek mümkün. Uçakla şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Şanlıurfa GAP Havalimanı gelebilir; buradan otobüslerle Halfeti'ye geçebilirsiniz. 

Kendi aracınızla Şanlıurfa'dan Halfeti'ye geçecekseniz D-400 Kara Yolu üzerinden ortalama 2 saat içinde ulaşabilirsiniz. O-52/E90 ve D875 Kara Yolları da yine 2 saatte ilçeye ulaşmanızı sağlayan alternatif yollardandır.

Halfeti konum bilgilerine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Halfeti'de Gezilecek Yerler

Halfeti'de Gezilecek Yerler

Taş mimarisiyle yapılmış evleriyle Halfeti, ziyaretçilerine sayısız güzellik sunuyor. Burada gezilecek çok fazla yer var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eski Halfeti

  • Rum Kale

  • Aziz Nerses Kilisesi

  • Asma Köprü

  • Barşavma Kilisesi

Eski Halfeti

Eski Halfeti

Birecik Barajı’nın taşması nedeniyle günümüzde büyük bölümü sular altında kalan Eski Halfeti, turizm merkezi olma niteliğini halen sürdürüyor. Suların altından yükselen tarihi yapılar, kara güller ve diğer tüm detaylar burada görülmeye değer.

Adres: Gürlüce, 63950 Halfeti/Şanlıurfa

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Halfeti tarihi ve atmosferi ile mutlaka bölgede gezilmesi gereken yerlerden biri. Tekne turu yapılmalı Rumkale ve batık şehir kısmına uğruyor. Deniz kenarındaki restaurantlar iyi hizmet veriyor. Eski halfeti içinde ücretli otoparklar mevcut fiyatları uygun. Ulaşım kolay antep urfa otoyolundan sapıp 20 dk içinde temiz bir yoldan ulaşıyorsunuz.'

Rum Kale

Rum Kale

Rum Kale, Fırat Nehri üzerinde bir yarımadada bulunuyor. MÖ 855 yılında yapılan kale Bizans ve Ermeni mimarisinin güzel örnekleri arasında yer alan Rum Kale, Halfeti'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Burası Gaziantep sınırları içerisinde yer alsa da Halfeti'den tekne turları ile ulaşmak çok kolay.

Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Cam teras güzel yapılmış, manzara çok güzel, tekne turu yapılabiliyor, ayrıca piknik yapılabilecek şekilde çevre düzenlemesi yapılmış erken gidip gün boyu vakit geçirilebilir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asma Köprü

Asma Köprü
web.archive.org

Fırat Nehri’nin üzerinde yer alan köprü özellikle geceleri aydınlatılıyor ve hoş bir görünüme kavuşuyor. Kaymakamlık tarafından inşa ettirilen köprünün üzerinde günün her saatinde eşsiz fotoğraflar çektirilebiliyor.

Halfeti'de Yeme İçme

Halfeti'de Yeme İçme

Şanlıurfa, Türkiye'nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri. Buranın mutfağı o kadar zengin ki giden herkes yeme içmeye doyamıyor. Halfeti'nin en meşhur yiyecekleri ise şunlar:

  • Haşhaş Kebabı

  • Şabut Balığı

  • Urfa Kebap

  • Bostana

  • Keme Kebabı

  • Lebeni

  • Ciğer Kebabı

  • Tirit

  • Lahmacun

  • Şıllık

  • Çiğ Köfte

  • Billuriye

  • Kelle Paça

  • Ağzı Açık

  • Aya Köftesi

  • Mumbar Dolması

  • Söğülme

Bu yemeklerin içerikleri hakkında detaylar burada:

Halfeti Başkanın Yeri Duba Restaurant

Halfeti Başkanın Yeri Duba Restaurant

Burası Halfeti'deki meşhur yemekleri tatmanız için en iyi yerlerden biri. Manzarasıyla ve rahatlığıyla giden herkesi kendine hayran bırakan bu işletme, menüsündeki lezzetlerle de öne çıkıyor.

Adres: Şimaliye, Şimaliye Mahallesi Atatürk Caddesi, Köse Sokak No:17, 63950 Halfeti/Şanlıurfa

Telefon: 04147515704

Çalışma Saatleri: 09.00 - 23.30

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Burası çok lezzetli bir yer. Çok huzurlu sakin bir yer. Patronundan çalışanlarına harika insanlar. Açıkçası Halfetideki restoranlardan beklentim düşüktü. Ama buranın haşhaşlı kebabı ve kıyma kebabı çok güzeldi. Kebaplardan daha da güzeli ise mezeleri ve salatasıydı. Muammara hayatımda yediğim en iyisiydi. Kendilerine has asma yaprağından yaptıkları cevizli ekşili meze çok farklı ve lezzetliydi, muhtemelen buradan başla bir yerde bulamazsınız. Halfetiye gelirseniz burada bir akşam yemeği muhakkak yemelisiniz.'

Halfeti Venedik Restoran

Halfeti Venedik Restoran

Şanlıurfa Halfeti'de en lezzetli kebapları yemek isterseniz Halfeti Venedik Restoran'a mutlaka uğramalısınız. Hem manzarası hem de yemeklerinin lezzetiyle Halfeti Venedik Restoran sizleri bekliyor.

Adres: Şimaliye, Atatürk Cd. No: 5 D:3, Halfeti/Şanlıurfa

Telefon: 0546 127 63 01

Çalışma Saatleri: 07.00 - 00.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Gerçekten halfetiye geldiğiniz zaman mutlaka denemeniz gereken bir mekan hizmet ve hijyen konusunda mükemmeldi çok güzel ağırlandık. Tüm çalışan ve işleten herkese teşekkürler'

Halfeti'de Konaklama

Halfeti'de Konaklama

Halfeti'ye geldiğinizde buraya birkaç gün ayırmak ve burada doyasıya zaman geçirmek isterseniz sizler için konaklama tesisi önerilerimiz şu şekilde:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kasr-ı Canan Butik Otel

Kasr-ı Canan Butik Otel

Bu otel Şanlıurfa Halfeti'de en çok tercih edilen işletmelerden biri. Gerek kahvaltısıyla, gerek temizliğiyle ve gerekse de huzurlu ve konforlu ortamıyla Kasr-ı Canan Butik Otel, Şanlıurfa'da konaklamak için en ideal yerlerden.

Adres: Şimaliye, GÖKSEL SOKAK, Orta Cd. No:1, 63950 Halfeti/Şanlıurfa

Telefon: 05376563701

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Hira oda da kaldık çocuklar bayıldı atmosferi harikaydı mağarada çok şık bir odada geçirdik geceyi. Sabah eşsiz fırat manzarasıyla  uyandık leziz bol çeşit bir kahvaltıdan sonra otelin yönlendirmesiyle eğlenceli bir fırat tekne turyu yaptık . Halfetinin en guzel oteli burasi  olsa gerek'

Türkmen Konağı Butik Otel

Türkmen Konağı Butik Otel

Türkmen Konağı Butik Otel, rahat ve konforlu bir tatil deneyimi arayanlar için ideal. Halfeti'de tarih ve kültür dolu yorucu gezilerinizden sonra günün yorgunluğunu burada atabilirsiniz.

Adres: Şimaliye, Orta Cd. NO:21, 63950 Halfeti/Şanlıurfa

Telefon: 05558998844

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Odalar çok temiz ve güzeldi. Fırat isimli odanın ve kahvaltı yerinin manzaraları muazzamdı. Mükemmel bir aile işletmesi olduğunu düşünüyoruz kahvaltısı ve kendi soslarını çok beğendik. Halfetiye gelipte konaklayanların pişman olacağını hiç düşünmüyorum.'

Halfeti Gezginlerinden Yorumlar

Halfeti Gezginlerinden Yorumlar

Halfeti'ye daha önce gelenlerin bıraktıkları yorumların sizler için yol gösterici olacağını düşünüyoruz. Bu yorumlardan bazıları şu şekilde:

'yeni halfeti ve eski halfeti olarak ikiye ayriliyor. asil gorulmesi gereken yer eski halfeti. yazin muhtemelen cok daha canli oluyordur, ben aralik ayinda gittigim icin sessiz sakindi. cogu yer kapaliydi.'

'tekne turu yapmanizi siddetle oneririm. zaten asmali kopru, eski camii, bir tur atip firat nehri uzerinde kurulmus yuzen restaurantlardan birinde bir sey yemek/icmek disinda yapilacak pek bir sey yok. tekne turu nefisti. derinlik 100mt civarindaymis. yaklasik bir saat suruyor. rum kale'nin de icinde oldugu birkac yer goruyorsunuz.'

'bir de halfeti'nin mikroklima iklimi sayesinde dunyada yetisen tek siyah gul burada yetisiyormus. koparip baska yere gotururseniz rengi degisiyormus. giriste bir sera var, ilgilenirseniz gidip siyah gulleri gorebilirsiniz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın