Görüş Bildir
Haberler
Kadınlarda Kısırlık Nedir? Kadınlarda Kısırlık Belirtileri ve Tedavisi…

Kadınlarda Kısırlık Nedir? Kadınlarda Kısırlık Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
16.02.2022 - 10:30

Kısırlık bebek sahibi olmak isteyen çiftler için endişe veren sorunlardan biridir. Kısırlık hem erkeklerde hem de kadınlarda eşit oranda görülmektedir. Kısırlık diğer bir adı ile infertilitede, kadınlarda birden çok faktöre bağlı ortaya çıkabilir. Kadınlarda görülen kısırlık sorunu ilerleyen yaşla birlikte daha fazla artış göstermektedir. Haberimizin içeriğinde kısırlık nedir, belirtileri ve tedavisine dair detaylara ulaşabileceğiniz konu başlıklarını hazırladık. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadınlarda kısırlık, dünyada milyonlarca kadının yaşadığı ortak bir problemdir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen kısırlığın en önemli nedenlerinin başında yumurtlama bozuklukları gelmektedir. Yumurtlama bozukluğu, yumurtlamanın hiç olmaması ya da düzensiz olmasıdır. Kadınlarda kısırlığın diğer bir yaygın sebebi ise tüplerdeki tıkanıklıktır. Tıkanıklık yumurtanın rahime ulaşmasına engel olmaktadır. Kısırlığın altında yatan daha pek çok neden olabileceği gibi kadın ve erkeklerde belirgin semptomları ile öne çıkmaktadır. Peki, kadınlarda kısırlık nedir? İşte kadınlarda kısırlık hakkında merak edilen tüm soruların cevapları…

Kadınlarda Kısırlık Nedir?

Kadınlarda Kısırlık Nedir?

Kısırlık, çiftlerin düzenli olarak ilişkiye girmelerine rağmen bir sene içinde hamileliğin olmaması şeklinde ifade edilir. Kadınlarda kısırlık gebe kalma ve üreme yeteneğinin hasar gördüğü ya da sınırlandığı bir rahatsızlıktır. Kısırlık dünyada neredeyse çiftelerin ortalama yüzde yirmi beşinde görülen bir sağlık problemidir. Özellikle kadınlarda yaşın ilerlemesi, çocuk sahibi olmanın önüne geçmektedir. Bu sebeple 35 yaşını aşan çiftlerin düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda doktora başvurmaları önerilmektedir.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda kısırlık belirtileri bazen belirti vermeyeceği gibi pek çok kadın kısırlık belirtilerine sahip olduğunu fark edebilir. Bunlar arasında ilki adet düzensizlikleri ve bu nokta da oluşum gösteren yumurtlama düzensizlikleridir. 

Genel hatları ile kadınlarda kısırlık belirtileri şu şekildedir;

• Şiddetli adet ağrıları ve yoğun kanamalar

• Gebe olunmamasına karşı memelerde süt oluşumu

• Adetin hiç olmaması ya da birden kesilmesi

• Fazla kilo ya da zayıflık

• Hormon bozukluğundan kaynaklı aşırı tüylenme ve akne sorunları

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi

Kısırlık tedavisinde kişilerin bebek sahibi olmaları hedeflenmektedir. Buna yönelik olarak doğurganlık testleri yapılarak bebek oluşumunun önüne geçen nedenlerin teşhisi konup tedavi uygulanır. Testler tıbbi öykünün yanı sıra pelvik muayene de olmak üzere fizik muayene ile başlar. 

Doktorunuz yumurtlama dönemleriniz hakkında bilgi sahibi olmak ister. Hormon seviyelerini ölçmek için bir takım testler yapılır. Rahim ve yumurtalıklar ultrasonla incelenir ve röntgen testi yardımıyla rahim ve fallop tüpleri incelenir.

Kadınlarda kısırlığın bilinen en önemli sebebi yumurtlama sorunu ve fallop tüplerinin tıkanmasıdır. Ancak bazı kadınların tüm test sonuçları temizdir ve nedeni bilinmemektedir.

Kadınlarda kısırlık tedavisinde hormon seviyelerinin normale döndürmek için bazı ilaçlar ve hormonlar verilebilir. Doğurganlığın nedeni tıkalı fallop tüpleri ise cerrahi operasyonlar tüplerdeki tıkanıkları ortadan kaldırmak için tercih edilen bir ameliyattır.

Tüp bebek tedavisi daha çok iki tüpü birden tıkalı kadınlar için sunulan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi yöntemi günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurdukları bir yöntemdir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın