Görüş Bildir
Haberler
“Kadınlar İsterse Yapar”: Toplumsal Değişimde Öncü Olan 10 Kadın Aktivist

“Kadınlar İsterse Yapar”: Toplumsal Değişimde Öncü Olan 10 Kadın Aktivist

Radlands
11.11.2023 - 18:01

Toplumsal değişim denilince nedense akla hep erkekler gelir ancak bu büyük bir yanılgıdır! Kadınlar da önlerine set çekilmesine rağmen toplumsal değişimde önemli rol almıştır. Nasıl mı? Aşağı kaydır bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Malala Yousafzai

Malala'yı eğitim hakkı için verdiği mücadele ile tanımıştık. Cinsiyet eşitliği konusunda hayatı pahasına mücadele eden Malala, aynı zamanda Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi.

2. Olympe de Gouges

2. Olympe de Gouges

Yazdığı Kadın Hakları Bildirgesi ile modern kadın hareketinin öncüsü olan Gouges, bu bildirge nedeniyle idam edilerek öldürüldü. Onun o gün yaptığı bu cesur hareket sayesinde bugün kadın haklarında çok daha iyi bir yerdeyiz.

3. Tarana Burke

Birçoğumuz #MeToo hareketini sosyal medyadan duymuş olsak da aslında bu hareketi başlatan kişi Burke. Burke, birçok kadının uğradığı travmatik deneyimleri paylaşmasını sağladığı için 2017'de TIME tarafından Yılın Kişisi seçilmişti.

4. Silvia Federici

4. Silvia Federici

Kadınların hem evde hem de işte çift mesai yaptığına dikkat çeken Federici, 1972'de yayınladığı bildiri ile kadınların bunun için maaşa bağlanması gerektiğini dile getirmişti. Dönemi için oldukça iddialı bir bildiri olduğuna şüphe yok!

5. Sojourner Truth

19. yüzyılın Amerika'sında yaşamış olan Sojourner Truth, kölelik karşıtı ve kadın hakları aktivisti olarak bilinir. 'Truth'un Gerçeği' adını taşıyan ünlü konuşması, kölelik karşıtı mücadelede ve kadın hakları hareketinde önemli bir etki yaratmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Prenses Diana

Tabii Markle'ın bugün yaptığı her şeyin temelinde Prenses Diana'nın başkaldırısı yatıyor. Prenses Diana HIV hastasıyla eldivensiz el sıkışarak veya oğullarının okulunda koşu yarışı yaparak Kraliyet Ailesi'nin canını oldukça sıkıyordu. Prenses Diana, baskı veya aldatma ile karşılaşsa bile kendisi olmaktan asla vazgeçmeyerek kadınların rol modeli oldu.

7. Wangari Maathai

7. Wangari Maathai

'Afrika'nın Meleği' olarak ad bilinen Maathai, Yeşil Kuşak Hareketi'nin kurucusu. Bu hareket ile ağaç dikimi ve çevre koruma konularında büyük adımlar attı.

8. Selena Gomez

2008'de UNICEF'in En Genç İyi Niyet Elçisi seçilen Gomez, şu anda kendine ait bir vakıfa sahip. Bu vakıfta başta gençler olmak üzere psikolojik sağlığı iyileştirme konusunda çalışmalar yapıyor.

9. Susan B. Anthony

9. Susan B. Anthony

Kadın hakları konusunda çalışmalar yürüyen Anthony, hayatını neredeyse kadınların oy hakkını elde etmesine adadı.

10. Shirin Ebadi

10. Shirin Ebadi

İranlı olan Ebadi, insan hakları konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Ebadi özellikle de kadın ve çocuk hakları için mücadele etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın