Görüş Bildir
Haberler
İthal Çobanlar Piyasayı Arttırdı: Maaşları Dudak Uçuklattı

İthal Çobanlar Piyasayı Arttırdı: Maaşları Dudak Uçuklattı

Türkiye'de gençlerin hayvancılığa yönelmemesi ve sosyal güvencenin yapılmaması nedeniyle yabancı uyruklu çobanlara talep arttı. Ancak Türk vatandaşına sosyal güvence yapmayı reddeden işveren, Afgan çobanların zam talebini kabul etti. Afgan çobanların maaşları kısa sürede 12 bin liradan 18 bin liraya kadar yükseldi. Afgan çobanların maaşı sosyal medyada tartışma yarattı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal güvence yoksa yerli çoban da yok

Sosyal güvence yoksa yerli çoban da yok

Türkiye'de işverenler sosyal güvence yapmamak için hem mevsimlik işçi alımlarında hem de çobanlık için yabancı uyruklu işçilere yöneldi. Hayvancıkla uğraşanların yaşlanması, gençlerin de çeşitli nedenlerle köylerde yaşamak yerine şehirlere gitmeyi tercih etti. Bu nedenle de hayvancılık sektöründe ciddi sıkıntılar başladı. 

Besiciler, sosyal güvenme istemeyecek yerli çoban arayışı sonuçsuz kaldı. O yüzden de bu şartı kabul edecek yabancı uyruklu işçilere yöneldi.

Artık çobanlar kendi maaşlarını kendileri belirliyor

Artık çobanlar kendi maaşlarını kendileri belirliyor

Bu nedenle son yıllarda Afganlar başta olmak üzere yabancı uyruklu çobanların sayısı giderek arttı. 

Kendi aralarında hakları için örgütlenen Afgan çobanlar, piyasanın yükselmesini sağladılar. 

Afgan çobanların örgütlenmesi sonuç verdi. Besiciler, çobanların taleplerini kabul etti. 12 bin lira civarında olan çoban maaşları kısa bir süre içinde 18 bin liraya kadar yükseldi. 

Sektör temsilcileri artık ücretleri çobanların belirlediğine dikkat çekti.

İthal çobanlarla sorun çözülemez

İthal çobanlarla sorun çözülemez
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzmanlar ise besicilere uyarılarda bulundu. İthal çobanlarla sorunların çözülemeyeceğe dikkat çekildi. Uzmanlar, sorunun  yerli çobanlara sosyal güvence getirilerek çözüleceğini vurguladı.

Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım da sosyal medya hesabından Konya'da Afgan çoban maaşlarının 18 bin liraya ulaştığını açıkladı. Yıldırım'ın bu paylaşımı sonrası bazı kullanıcılar başka meslekte çalışanların aldığı maaş üzerinden tartışmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kamil Zor

yapamayacağınız meslekleri küçümsemeyin.

mamamia

kesinlikle katılıyorum sosyal medyada maaş kıyaslamasıni her zaman yanlış bulmuşumdur her işin kendince zorlukları var. ne yapsın adamlar ben doktordan, öğre... Devamını Gör

Kemal Atik

çok saçma bir kıyaslama . Çobanlık birincisi kolay bir meslek değil hatta çok az bile 18 bin tl canını yiyorsun . Onun dışında afgan çoban olayına gelirsek ,... Devamını Gör

yok yok

çobanlık demek hafta sonu tatili olmayan demek bayram tatili olmayan demek yılda 15-20 gün tatili olmayan demek memurluk ise 9-17 arası en mümkünse çok yorul... Devamını Gör