Görüş Bildir
Haberler
Bir Haftada 4 İstinat Duvarı Çöktü: 'Mühendislikten, Temelden Yoksun Binalara Oturma İzni Veriliyor'

Bir Haftada 4 İstinat Duvarı Çöktü: 'Mühendislikten, Temelden Yoksun Binalara Oturma İzni Veriliyor'

Batuhan
31.07.2018 - 14:04 Son Güncelleme: 31.07.2018 - 16:35

Sütlüce, Sancaktepe, Ümraniye... İstanbul’da son bir  haftada tam 4 istinat duvarı çöktü. Üstelik yaşanan çökmelerden biri, bir okulda gerçekleşti. Park halindeki araçları, oluşan çukurlar yuttu. Şans eseri can kaybı yaşanmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını söyledi.

Ümraniye yapımı devam eden iş merkezi inşaatının istinat duvarı dün 9.30’da çöktü

Ümraniye yapımı devam eden iş merkezi inşaatının istinat duvarı dün 9.30’da çöktü

Ümraniye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada inşaatın ruhsatlı olduğu, istinat duvarının şantiye elektrik kablolarında oluşan patlamadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi. 

Milliyet'te yer alan habere göre, aracı, çöken istinat duvarının altında kalan Elif Göncü, “Arabamı park edip vergi dairesine gittim. Arabanın içinde on dakika daha dursaydım ben de arabamla birlikte göçük altında kalabilirdim” dedi.

Deprem olduğunu sandığını söyleyen olayın bir diğer görgü tanığı Serhat Sarı ise, “Çöken yerin 2-3 metre gerisindeydim. Patlama sesine benzer büyük bir gürültü duydum. Yol kenarına park edilmiş olan arabalar oluşan göçükle birlikte çukura düştü. Deprem gibiydi. Göçük oluşmadan önce de yolda çatlaklar vardı” şeklinde konuştu.

Aynı haftada üç göçük daha yaşandı

Aynı haftada üç göçük daha yaşandı

Beyoğlu Sütlece’de, bir inşaatın istinat duvarı yağış nedeniyle sonucu yan tarafında bulunan dört katlı bina çöktü.

Çöken duvarın çevresinde bulunan yedi bina ise güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Sancaktepe’de iki katlı bir bina göçme riskine karşı boşaltıldı. 

Aynı gün Sancaktepe’de Mevlana İlkokulu’nun duvarında, aşırı yağış nedeniyle çökme meydana geldi.

Mimarlar Odası: 'Denetim yok'

Mimarlar Odası: 'Denetim yok'

Hürriyet'ten Aziz Özen'e konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, temel kazılırken, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını söyledi.

Hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediğini de savunan Muhcu, “İmar barışı, dense de imar affı olan düzenlemeyle mühendisliği olmayan, kaçak, çürük binalara oturma izni verildi” dedi.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu: 'Temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor'

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu: 'Temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor'

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu ise eski binaların yanına yenisi yapılırken mutlaka hafriyat öncesi kazık çakılması gerektiğine söyleyerek, Beyoğlu Sütlüce’deki istinat duvarının mühendislik tekniğine aykırı bir şekilde yapıldığını ifade etti: 

“İstinat duvarıyla birlikte iskansız ve ruhsatsız bina da çöktü. O bina başka zaman yıkılsa içinde 50-60 insan ölebilirdi. İmar barışıyla birlikte bu tür kaçak yapılar, mühendislikten, temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor. İmar barışıyla birlikte büyük bir can kaybı riski ortaya çıktı. Bu duruma son verecek ikinci bir yasal düzenlemenin çıkarılması gerekiyor.”

Ümraniye’de yapımı devam eden inşaatta çöken istinat duvarını yerinde inceleyen TMMOB, Twitter hesabından bir açıklama yaptı

Sık sık gerçekleşen istinat duvarı çökmeleri sosyal medyanın da gündeminde...

Sık sık gerçekleşen istinat duvarı çökmeleri sosyal medyanın da gündeminde...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
12
6
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Ne zaman ülkenin başına rantı değil de vatanı sevenler geçecek acaba? Sadece Akp için demiyorum hepsi böyleydi. Birincisi müteahhitlerin apartman yapması yas... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

sedfır ulan mal insan sen 7göbek istanbullu musun? hadi öylesin diyelim anadolu varoşu ne demek it bütün ülke istanbuldan mı oluşuyor sadece. istanbulun %90 ... Devamını Gör

Bozkurt

En yakın zamanda apartman yöneticisiyle konuşup, binadan numune aldırarak test ettirmeyi düşünüyorum. Bina dükkânlarla beraber yedi katlı lâkin dört kat imar... Devamını Gör

Aysun Bulut

Bir depremle İstanbul'un %60 yıkılacak ve çok ciddi kayıplar vericez.Millet olarak birşeyler yapmamız lazım.Aski halde annemizi babamızı eşimizi çocuğumzuu a... Devamını Gör