Görüş Bildir
Haberler
İstikbal Göklerdedir: Havacılık ve Uçaklarla İlgili Merak Edilen Soruları Sizler İçin Tek Tek Cevaplıyoruz!

etiket İstikbal Göklerdedir: Havacılık ve Uçaklarla İlgili Merak Edilen Soruları Sizler İçin Tek Tek Cevaplıyoruz!

Uçakların pencerelerinin neden yuvarlak olduğunu biliyor muydunuz? Ya da yolcuların neden her zaman uçağın sol tarafından bindiğini? Bu soruların cevapları tek tek düşünülmüş ve planlanmış. Biz de sizler için uçaklarla alakalı birbirinden değişik bilgileri derledik. Buyurun bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Uçakların camları neden yuvarlak?

8. Uçakların camları neden yuvarlak?

1950'li yılların başlarında Havilland, dünyanın ilk ticari yolcu uçağını üretti. Herkes için bir mucize gibiydi. Ama bir yıl sonra uçak havadayken parçalara bölündü. Aylar içerisinde üretilen bütün uçaklar da parçalandı.

Mühendisler bu durumun nedenini bulmak için birçok araştırma yaptılar ve sonunda bir neden buldular: Kare camlar. Basınç, kare pencerelerde, özellikle havadayken artıyordu. Bu yüzden pencereleri yuvarlak yapmaya başladılar. Bu güzel kararları sayesinde, uçuşlar artık daha güvenli.

7. Uçakların kanatları neden eğimli?

7. Uçakların kanatları neden eğimli?

Uçuş boyunca, basınç, kanatların üst kısımlarında alt kısımlarından daha düşük oluyor. Kanatların uçlarında hava, yüksek basınçtan alçak basınca hızlıca geçmeye eğilimli olduğu için uçları düz olduğu zaman ciddi türbülanslara neden oluyordu. 

Bu yüzden bilim insanları, türbülansı azaltmak için kanatların uçlarını eğilimli yapmaya karar verdi.

6. Uçakların burun şekilleri neden farklı?

6. Uçakların burun şekilleri neden farklı?

Askeri uçakların burunları sivri olur. Burun ne kadar sivri olursa uçak o kadar hızlı olur. Daha uzun burunlar, pilotların önlerini daha düzgün görmelerini engeller, bu yüzden yolcu uçaklarının burunları oval şekildedir.

Rus mühendisler bu sorunu 60'lı yıllarda çözdüler. İcat ettikleri en hızlı yolcu uçağı, burnunu yatırabiliyordu. Kalkış ve inişlerde burun aşağı bakan konumdayken, uçuş boyunca eski konumunu alıyordu. Bu enteresan buluş sayesinde pilotların hem görüş açıları iyileşti hem de uçaklar daha hızlı gitmeye başladı.

5. Uçakların beyaz olmasının nedeni nedir?

5. Uçakların beyaz olmasının nedeni nedir?

Neredeyse bütün uçaklar beyaz renktedir. Bunun da birden fazla nedeni var:

  • Isı yansıması: Eğer bir uçak beyaza boyanırsa, ısıyı daha az çeker. Bu hem yolcular için hem de hava yolları için daha avantajlıdır.

  • Beyaz boya daha ekonomik. 

  • Kuş çarpışmalarını önlemek için. Kuşlar beyaz zemininin yansımasını daha net ve kolay görüyorlar.

  • Son olarak beyaz boya küçücük çukurları bile daha net gösteriyor. Bu yüzden beyaz uçaklarda bir kaza durumunda zararı kestirmek daha kolay oluyor.

4. Yolcuların neden her zaman uçağın sol tarafından biner ve iner?

4. Yolcuların neden her zaman uçağın sol tarafından biner ve iner?

Hepsinde değil ama uçakların büyük bir çoğunluğunda yolcular sol taraftan binerler. Bu durumun nedeni hakkında 3 teori bulunuyor:

  • Sağ taraf bagaj için ve kargolar da solda olduğu için yolcular açısından güvenli değil. 

  • Bazı insanlar bunun geçmişten gelen bir gelenek olduğunu söylüyor, eskiden gemilerin rampaları da her zaman sağda olurmuş.

  • Uçağın pilotu sol tarafta oturuyor. Sol tarafta bulunan kapı sayesinde pilotlar uçakları daha rahat park ediyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Bazı uçakların şekilleri neden garip?

3. Bazı uçakların şekilleri neden garip?

Daha önce hayalet uçağı duymuş muydunuz? Görüntüsü biraz garip ama bunun nedenleri var: Bu uçak, radar ve sonarlarda daha az görünüyor. Ve yapısı sayesinde daha fazla bagaj taşıyor ve daha az yakıt tüketiyor.

Yapımı çok maliyetli olduğu için yolcu taşımacılığında kullanılmayan uçağın tasarımcılarının çıkış noktası ise avcı kuşlar...

2. Uçaklar nasıl bu kadar ferah olabiliyor?

2. Uçaklar nasıl bu kadar ferah olabiliyor?

Tasarımcılar, uçağın daha büyük ve ferah görünmesi için aslında birçok hile kullanılıyorlar. Örneğin, duvarlar ışığı doğru yansıtacak şekilde tasarlanıyor. Tavan ve yük konulan kısım arasındaki aydınlatmalar da tavanı daha yüksek ve ışıklı gösteriyor. Bu sayede kapalı alan fobisi olan insanlar uçaklara daha kolay binebiliyor.

1. Pilotların geneli neden sakalsız?

1. Pilotların geneli neden sakalsız?

Bazı hava yolu şirketleri pilotların sakal uzatmalarına izin vermiyor. Nedeni ise acil durumlarda kullanmaları gereken oksijen maskelerinin sakal yüzünden yüze tam oturamama ve düzgün çalışamama ihtimali. Acil bir durumda, pilotların bilinci yerinde ve insanların hayatlarını kurtarıyor olmaları gerektiği için maskelerinin düzgün çalışması gerekiyor.

Bonus: Koltuklar neden kalkmıyor?

Bonus: Koltuklar neden kalkmıyor?

Yakında kalkan koltukları da göreceğiz. İtalyan bir şirket yeni koltuklarının tanıtımını yaptı. Bu koltuklar sayesinde istediğiniz zaman ayakta yolculuk yapabileceksiniz, ve bilet fiyatları diğer koltuklara göre %50 daha ucuz olacak. 

Sizi en çok şaşırtan madde hangisiydi? Yorumlarda buluşalım...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
292
60
32
20
20
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bonus+ : neden kabinde 100ml'den daha fazla sıvı taşınamıyor? C: Philippine Havayollarının PA 434 sefer sayılı uçuşuna geri zekalının biri uçağa kontak lens ... Devamını Gör

Rurouni Kenshin

ama 10 adet 100 ml'lik sivi alabiliyoruz ve bu yeterli bir oran bence gerekli düzenegi kurmak icin.

nebusimdi

Zeki Müren - Uçağı Durdurun İnecek Var