Görüş Bildir
Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Meydanı İçin Hazırlanan Projeleri Oylamaya Açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Meydanı İçin Hazırlanan Projeleri Oylamaya Açtı

Ulaş
25.11.2020 - 15:36

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Meydanı için hazırlanan üç projeyi oylamaya açtı. İstanbul'da oturan vatandaşlar 17 Aralık tarihine kadar istanbulsenin.org üzerinden seçtikleri projeye oy verebilecek.

Peki hangi projeler oylamaya sunuldu? Detaylara birlikte bakalım. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 15 Sıra Numaralı Proje: Strata (Katmanlar)

Köyiçi’nin bir uzantısı olarak sınırları yeniden tanımlanan Şehremaneti Parkı ve Rıhtım Caddesi boyunca uzanan yeme-içme birimleri omurgası gibi öğeler, bütüncül kent yeşilinin içeriğindeki birbiri ile uyumlu çalışan alt birimlerdir.

İkincil katman, kıyı ile su arasında yer alan bir yeşil alandır. Kıyı yeşili olarak adlandırlan mekan, suya yönelen basamaklar ve platformları ile, insanın su ile kurduğu iletişimi geliştirmeyi hedefler. Parçalara bölünmüş bu dizgi, eklenen mevcut iskeleler ile tekrar bütünlenir.

Bu iki yeşil katmanın ve atmosferin arasında yeni bir zemin ortaya çıkar. Rıhtımdaki yaya dolaşımının ana ekseni olarak tariflenen bu yaya yolu, bölgenin tüm yaya odaklarına ve sokaklarına eklemlenir. Tüm yaya ve kıyı sürekliliği bu yaya omurgası ile sağlanmaktadır.

2. 26 Sıra Numaralı Proje: IN SITU KADIKÖY

Kıyı bölgesinin yaşanabilirliği yükseltmek amacıyla Haydarpaşa’dan Moda’ya kadar tarihsel referanslara uyarlanan  rekreasyon, eğitim, kültür, spor, sanat içerikli işlevsel bir zincir kurgulanmakta, deniz ve insan ilişkisi güçlendirecek dinlence-eğlence mekanları sunulmaktadır.   

Kıyı ekolojisi irdelenerek yapısal önlemler geliştirilmekte, yeşil alan kapasitesi arttırılmakta, kent kimliğinine uyumlu bitkilendirme önerileri sunulmaktadır. 

Bu kurgu içinde Kadıköy kent meydanı simgesel yapılar ve doğal unsurlarla tanımlanan, işlevsel olarak çok çeşitli deneyimlere açık, çarşı ve mahalle sokaklarını kıyı alanı ile bütünleştiren bir platform olarak değerlendirilmektedir. Biçimsel olarak aynı anda çarşı ve kıyı alanına dokunan meydan alanı kavşak etkisinin azaltıldığı yaya hakimiyetinde paylaşımlı mekan karakterindedir. Sekiz farklı alt bölge ile ifade edilen meydanda Haldun Taner Sahnesi’nin işlevi korunmakla birlikte geliştirilen mimari müdahale ile geri kazandırılan avlusu Kadıköy çarşısını kıyı alanında kucaklamaktadır.

3. 53 Sıra Numaralı Proje: SAHNE KADIKÖY

İçeriğin Devamı Aşağıda

Metro çıkışları düşünülerek, kıyıda iskeleler toplulaştırılmış; otobüs ve tramvay durağının da dahil olduğu hızlı ve konforlu ulaşım aktarmaları planlanmıştır. 

Haldun Taner Sahnesinin Meydan’daki güçlü kimliği, mevcutta iskele olarak çalışan yapının atölyeler-kitap&kafe ve sanat odaları olarak dönüşmesi ve bu birlikteliğin Kadıköy meydanını, kültür sanat meydanı olarak bir aktivite üretecine dönüştürmesi planlanmıştır. Kıyı boyunca önerilen cep sahneler alanın sanat odaklı dönüşümünü destekleyecektir.

Mevcutta ispark olarak kullanılan alan, yeşil bir amfi ile Yarımada ve boğazın eşsiz siluetinin izleneceği bir izlek, festival ve etkinlik çayırı olarak dönüştürülmüştür. Mevcut çitlerle çevrili çim alan genişletilerek, çayır meydan olarak aktif kullanıma açılmıştır. 

Haydarpaşa’nın kıyıdaki eşsiz siluetini ön plana çıkaran, kentliye ve özellikle Rasimpaşa mahallesine aktif hizmet edecek bir kent park tasarlanmıştır.

İlginizi çekebilecek diğer haberler 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
16
9
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Saffet Filiz

OO kıyı merdivenlerin de eminim donu ile denize girecek sürü ile insan olacak

Taner Tüzün

kadıköyün tarihi dokusu ve konumu projelerin çok çeşitli ve zengin olmasına bir sebeptir. yapılan proje çalışmalarında ve düzenlemelerde amacın ne olduğu ç... Devamını Gör