Görüş Bildir
Haberler
İsmail Cem İpekçi'nin Vefatının 15. Yılı... İsmail Cem Kimdir? Siyasî Hayatında Hangi Görevlere Getirilmişti?

İsmail Cem İpekçi'nin Vefatının 15. Yılı... İsmail Cem Kimdir? Siyasî Hayatında Hangi Görevlere Getirilmişti?

CansinA
24.01.2022 - 14:20

Türkiye siyasetinde birçok isim yer aldı. Bunlardan biri de İsmail Cem'di. Bundan 15 sene önce bugün 24 Ocak 2006 yılında hayatını kaybeden siyasetçinin ölüm yıldönümünde sevenleri yad etmek için, tanımayanlar ise öğrenmek ve bilmek için Cem hakkındaki bilgilere erişiyor. Aldığı eğitimler ve okuduğu okullarla oldukça donanımlı bir şekilde siyasete atılmıştır. Farklı siyasî partilerde siyasetçiliğini sürdüren, bazı önemli görevlere getirilen İsmail Cem kimdir? Hangi partilerde bulunmuştur? Neden vefat etmiştir? Kimin döneminde hangi görevdedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk siyasetinde önemli yerlere ve görevlere gelmiş İsmail Cem İpekçi'nin vefatının 15. yılı. Ünlü siyasetçinin siyasi geçmişi merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki İsmail Cem kimdir? Hangi siyasi partilerde görev almış, hangi görevlere getirilmiştir? İşte detaylar...

İsmail Cem Kimdir?

İsmail Cem Kimdir?

İsmail Cem İpekçi,15 Şubat 1940'ta İstanbul'da doğmuştur. Siyasetçi ve gazetecidir. 1997 ile 2002 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. Robert Lisesi'nden ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmasının ardından Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde gazetecilik yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası başkanlığının İstanbul şubesi başkanlığında da bulundu. TRT Genel Müdürlüğü görevinde de bulunmuştur. 1991'de Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsünde siyaset sosyolojisi dalında yüksek lisans yapmıştır.

Siyasi Hayatı;

Siyasi Hayatı;

1985'te Halkçı Parti (HP) ile Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) birleşmesiyle kurulan Sosyal demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda görev aldı. Partinin Haziran 1987'de yapılan 3. Olağanüstü Kongresi'nde de Parti Meclisine ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. 1987 genel seçimlerinde SHP listesinden İstanbul milletvekili seçildi. Parti içinde Deniz Baykal'la birlikte 'Yeni Sol' denen grupta yer aldı, bu dönemde yazdıklarıyla Anadolu Solu'nun teorisyeni olarak öne çıkarıldı. 25-26 Haziran 1988'de yapılan SHP II. Kurultayı'nda genel başkanlık yarışına girdiği Erdal İnönü'ye yenildi. 1991 genel seçimlerinde yine SHP listesinden İstanbul milletvekili seçildi.

1992’de Deniz Baykal ile birlikte SHP'den ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yeniden oluşumunda önemli rol oynayan Cem, 1993 cumhurbaşkanlığı seçimine CHP adayı olarak katıldı. 7 Temmuz 1995’te 50. Hükümet'te Ercan Karakaş’tan boşalan Kültür Bakanlığı görevini üstlendi (24 Haziran 1995-5 Ekim 1995).

Zamanla Deniz Baykal'ın çekirdek kadrosundan uzaklaşan Cem, yine de beklenmedik bir kararla 1995 genel seçimleri öncesinde CHP'den istifa ederek Demokratik Sol Parti'ye (DSP) geçti; bu partiden Kayseri milletvekili seçildi. DSP TBMM Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi (1996). 30 Haziran 1997 tarihinde kurulan 55. Hükûmette Dışişleri Bakanlığı görevine atandı, bakanlık görevini 56. ve 57. hükûmetlerde de sürdürdü. Bakanlığı döneminde özellikle Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerine yoğunlaşan Cem, Türkiye'nin Aralık 1999'da AB adayı olmasında ve Yunanistan ile ilişkilerin düzeltilmesinde etkili rol oynadı.

Siyasi Hayatının devamı;

Siyasi Hayatının devamı;

11 Temmuz 2002'de, Başbakan ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in bozulan sağlığı ve buna bağlı olarak hem hükûmetin hem de hükûmetin en büyük ortağı olan DSP'nin kan kaybettiğini düşünerek hükûmet ve Demokratik Sol Parti'nin artık işlevini yitirdiği gerekçesiyle dışişleri bakanlığı görevinden ve DSP'den istifa etti. Kısa süre sonra Hüsamettin Özkan ve Kemal Derviş ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin (YTP) kuruluşuna katıldı ve bu partinin genel başkanlığına getirildi (22 Temmuz 2002). YTP'nin beklenen ilgiyi görememesi üzerine, Deniz Baykal'ın çağrısıyla 2004 yılının Ekim ayında YTP'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılma kararı alındı. Bu karar üzerine genel başkanlık görevi de sona eren Cem, CHP’nin 29-30 Ocak 2005 tarihlerinde yapılan 13. Olağanüstü Kurultayı'nda Parti Meclisi üyeliğine seçildi. Bu görevi dışında Bilim ve Kültür Platformu Başkanı ve genel başkan başdanışmanı olarak görev yaptı.

İsmail Cem, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süre görev yapan 4. dışişleri bakanıdır. 18 ve 19. dönem İstanbul, 20 ve 21. dönem Kayseri milletvekilliği yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi üyeliklerine seçildi (1987-1996). AKPM Sosyalist Grubu Başkanvekilliğine seçildi (1989-91), (1993-95). AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlamenter Grubu Başkanlığına seçildi (1996). Avrupa Medya Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

Ölümü;

Ölümü;

İsmail Cem, 26 Aralık 2006'da akciğer kanseri tedavisi için yatırıldığı İstanbul Cerrahi Hastanesinde 15 Ocak'tan itibaren enfeksiyon nedeniyle yoğun bakıma alınarak antibiyotik tedavisi görmeye başlamıştı. İsmail Cem, 24 Ocak 2007'de vefat etti. Cenazesine aynı dönem çalıştığı meslektaşı Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da katılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın