Görüş Bildir
Haberler
Islak Bir Tarih ve Tarif: Buharı Tüten ve Dağılan Görüntüsüyle Islak Hamburgerin Taksim'de Keşfinin Öyküsü

Islak Bir Tarih ve Tarif: Buharı Tüten ve Dağılan Görüntüsüyle Islak Hamburgerin Taksim'de Keşfinin Öyküsü

Islak hamburgeri bugüne kadar yemiş; yemediyseniz adını illa ki duymuşsunuzdur. Bu yazıda size İstanbul'un göbeği Taksim büfelerinden mis gibi çıkan ıslak hamburgerin 'kazara' icat ediliş hikayesini aktarıyorum. Tesadüfen mutfak kültürümüze giren bu lezzetin tarifini ve videosunu sizin için yazıya ekliyorum.

Şimdiden afiyet olsun. 😋

Her şeyin tarihi olduğu gibi "ıslak hamburger" de bir tarihe sahiptir.

Her şeyin tarihi olduğu gibi "ıslak hamburger" de bir tarihe sahiptir.

Hamburger herkesin çok severek yediği bir hızlı yiyecekken bugün ıslak hamburgeri de konuşmanın vakti sizce gelmedi mi? İstanbullular, İstanbul'dan yolu geçenler bilir. Özellikle Taksim ya da Bağdat Caddesi taraflarına gidenler. Sene 1990'lar. McDonalds ve Amerikan türü burger çeşitleri heniz Türkiye'de yoklar. Millet de hamburgerleri şimdiki gibi Amerikan zincirlerinde değil kendine has irili ufaklı büfelerde yiyorlar.

Hamburgeri gölgede bırakan bir lezzet doğuyor.

Hamburgeri gölgede bırakan bir lezzet doğuyor.

Bu büfeler oldukça revaçta. Hamburgerler kapış kapış gidiyor. Onlardan biri de o yılların meşhur büfesi Kristal Büfe. Gün içinde büfeye hamburger yemeğe gelen o kadar çok kişi oluyor ki bir süre sonra siparişleri yetiştirmekte zorluk çekiyorlar. Büfe sahipleri hem müşteriyi bekletmemek hem de satışı kaçırmamak için hamburgerleri istifleme kararı alıyorlar. Böylece ısıyı muhafaza edilen kutularda hamburgerleri biriktirmeye başlıyorlar.

Ey sıcak buhar sen nelere kadirsin!

Ey sıcak buhar sen nelere kadirsin!

Tabii büfe o zamanlar hamburgerin ketçap sosunu da kendi üretiyor. Kutunun içine konan hamburger ekmekleri, etin sıcak buharı yüzünden bir süre sonra yumuşamaya başlıyor. Yumuşayınca da sosu içine daha iyi çekiyor ve lezzetli oluyor. Zamanla müşteriler de bu ıslanmış hamburgeri daha çok sevmeye başlıyorlar. Büfe, normalde yoğun zamanlar için istiflenen hamburgerleri sakin zamanlarda da müşterilere ıslak haliyle satıyor. Hamburgere olan talep günden güne artıyor.

Tesadüfen bulunan lezzet artık bilerek yapılıyor.

Tesadüfen bulunan lezzet artık bilerek yapılıyor.

Talep artınca büfe, gerek olmamasına karşın hamburgerleri kutunun içinde bırakıp ekmeği nemlendiriyorlar. Sipariş geldikçe değil kutuda hamburger bitince ürünleri tazeliyorlar.

Siparişler yetişmiyor.

Siparişler yetişmiyor.

Kristal Büfe'nin kurucusu Ahmet Yazıcı, ıslanmış hamburger tutunca günde neredeyse 10 bin adet ıslak hamburger satmaya başladı. Hamburger köftesi için kıyma ve sosu için salça yetişmiyordu. Dükkanın alt katında bir yandan köfteler hazırlanırken diğer yandan tencerede sos kaynıyor ve hazırlanıp yukarı gönderiliyordu. Sipariş telaşıyla köfte, sos ve ekmek birbirine karışıyordu ki insanlar zamanla buna ıslak hamburger demeye başladı. İşte ıslak hamburger tabiri buradan geliyor.

Islak hamburgerin sıcak ve dağılan görüntüsünü hepiniz bilirsiniz.

Islak hamburgerin sıcak ve dağılan görüntüsünü hepiniz bilirsiniz.

Tarihte çoğu yemeğin başına gelen şey burada da meydana geldi. Islak hamburger sıcak buharla sosun tesadüfen bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Günümüzde pek çok hamburgerci artık ıslak hamburger yapmak için buharlı ısıtıcılarla hamburgeri bekletiyorlar. Hamburger de yumuşayıp neredeyse dağılacak kıvama geliyor.

Siz de evde ıslak hamburger yapmak istiyorsanız hemen tarifini verelim.

Siz de evde ıslak hamburger yapmak istiyorsanız hemen tarifini verelim.

Taksim'den bütün dünyaya yayılan ve ıslama köftenin akrabası diyebileceğimiz bu hamburgeri artık siz de evde yapabilirsiniz. İşte ıslak hamburger için size özel tarif;

Malzemeler:

Hamburger için:

  • 400 gram orta yağlı dana kıyma

  • 1 adet orta boy kuru soğan (robotta çekilmiş)

  • 1 adet yumurta

  • 2 yemek kaşığı galeta unu

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

  • 6 adet hamburger ekmeği

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 3 diş sarımsak

  • 1,5 su bardağı domates püresi

  • 3 yemek kaşığı ketçap

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)

  • 1 su bardağı su

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (arzuya göre)

Islak Hamburger Tarifi Nasıl Yapılır?

1. Hamburger köftesi için karıştırma kabında 400 gr orta yağlı dana kıyma, 1 adet robottan geçirilmiş soğan, 1 adet yumurta, 2  yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberle birlikte iyice yoğurun.

2. Üzerini kapatıp köfte harcını yarım saat buzdolabında dinlendirin.

3. Dinlenen köfte harcından eşit parçalar alıp hamburger ekmeğinin büyüküğünde köfteler hazırlayın.

4. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte 3 diş sarımsağı 2 dakika kadar kavurun.

5. 1,5 su bardağı domates püresi, 3 yemek kaşığı ketçap, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber ve 1 su bardağı suyu da tencereye ilave edip sosu güzelce kaynatın. Sosu yeterince şekerli değilse 1 tatlı kaşığı kadar şeker de ilave edebilirsiniz.

6. Sos pişerken köfteleri de ısıtılmış tavada arkalı önlü pişirin.

7. Sos piştikten sonra ekmeklerin iç kısımlarını sosa batırın ve buhar aparatı koyduğunuz tencereye yerleştirip köfteyle birleştirin.

8. Kalan sosu fırça yardımıyla hamburger ekmeğine yedirin. Üzerlerini fırın kağıdıyla kapatıp yumuşayana kadar yaklaşık 6 dakika pişirin.

💭💭💭

Siz ıslak hamburgeri daha önce denediniz mi ve nerede yediniz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Islak Hamburger Tarifi - Onedio Yemek - Pratik Yemek Tarifleri

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
4
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
youjo.senky

çok güzelmiş İstanbul a yolu m düşse yerim.