Görüş Bildir
Haberler
İskoçya'nın Bağımsızlığını Kazanması Halinde Olması Muhtemel 5 Olay

İskoçya'nın Bağımsızlığını Kazanması Halinde Olması Muhtemel 5 Olay

Salih Irmak
17.09.2014 - 23:49 Son Güncelleme: 18.09.2014 - 21:23

İskoçya'nın bağımsızlığını kazandıktan bir süre sonra AB müzakerelerine başlaması

İskoçya her ne kadar doğal kaynaklar bakımından zengin bir eyalet olsa da, İngiltere'nin petrol rezervlerinin %96'sını barındırsa da, doğal kaynaklar İskoçya ekonomisi için uzun vadeli bir avantaj yaratmaz. Yani ihracatta bir süre sonra yuvasına çekilmek zorunda kalacak olan İskoçya, soluğu AB müzakerelerine başlamakta bulacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomik düzenin bozulması

İskoç nüfusu hızla yaşlanmaktadır. Haliyle de sektörlerde hizmet verebilecek yetişkin insanlar, uzun vadede avantaj sağlayacak genç nüfus azdır. İngiltere'ye bağlı iken 'ekonomik düzen gemisinin' kaptanı İngiltere. İskoçya, İngiliz borsası nasıl etkilenirse öyle etkilenir. Ancak bağımsız iken kendi gemisini kullanmak zorunda kalır. Yaşlı nüfusla biraz zordur bu.

Borsada İngiliz sterlininin fiyatının yükselmesi

Evet bu doğru. Hep İskoçya zararlı çıkacak diye düşündük ama aslında durum öyle göstermiyor. Her ne kadar İskoç milliyetçiler (SNP) 'En azından bir süreliğine sterline devam' dese de merkezi hükumet bunun mümkün olmayacağı görüşünde. İngiltere'nin, İskoçya eyaletinde yaşayan nüfustan topladığı vergiler İngiliz ekonomisine %9,6 katkı sağlamakta. Eğer bağımsızlık olursa, hem İngiliz ekonomisi %9,6 zarar eder, hem de tüm dünya ülkelerinde İngiliz sterlininin fiyatı yükselir. Almak daha da zorlaşır.

Amerikan usulü petrol elde etme yöntemlerinin uygulanması

İskoçya, İngiltere'nin petrol rezervlerinin %96'sına ev sahipliği yapmakta. Amerika'nın orta doğudaki petrolden nasiplenmeye çalıştığı gibi İngiltere de aynısını yapabilir ve bunun sonucunda çok küçük bir ihtimalle Amerika ve İngiltere arasında fikir ayrılıkları yaşanabilir. Ancak bu olay, İngiltere'nin İskoçya ile yaptığı ufak bir ticaret anlaşması ile mümkün olmayabilir.

NATO üyeliği için müzakereler

Doğal olarak, daha kalkınma ve küllerinden doğma aşamasındaki bir ülke herhangi bir tehdide karşı hazırlanmalı. Bu süre içerisinde NATO'ya ihtiyaç duyacaktır. AB'den sonra en muhtemel müzakereler NATO üzerine başlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0