Görüş Bildir
Haberler
İmgeler, Semboller, Metaforlar! Yeterince Anlaşılmamasına Rağmen Son Derece Kaliteli Olan Filmler

İmgeler, Semboller, Metaforlar! Yeterince Anlaşılmamasına Rağmen Son Derece Kaliteli Olan Filmler

claude cahun
13.05.2022 - 13:00

Bazı yönetmenler filmlerinde kapalı anlatım pratiğini tercih ederek seyircinin zihnini zorlayan bir deneyim sunuyor. Filmlerde kullanılan çeşitli imgeler ve sembollerle, hiçbir yere bağlanmazmış gibi duran diyaloglarla ya da bağlamdan kopuk görüntülerle ana fikri besleyen ancak anlaşılmasını güçleştiren filmlerin sayısı hiç de az değil. Biz de yeterince anlaşılmamasına rağmen son derece kaliteli olan filmlerden bir seçkiyle karşınızdayız. Hadi gelin detaylara birlikte göz atalım;

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Berberian Ses Stüdyosu (Berberian Sound Studio, 2012)

15. Berberian Ses Stüdyosu (Berberian Sound Studio, 2012)

Özet: İtalyan korku sinemasının önemli yönetmenlerinden Santini, yeni bir korku filmi çekmeye hazırlanır. Ses teknikeri Gilderoy da bu film projesinde görev alır. Ancak ses kayıt stüdyosunda esrarengiz olaylar yaşanmaya başlar. Gilderoy kendisini gerçekle kurgunun iç içe girdiği tuhaflıkların tam ortasında bulur. 

Oyuncular: Toby Jones, Tonia Sotiropoulou, Cosimo Fusco

Yönetmen: Peter Strickland

14. L'Eden et après (1970)

14. L'Eden et après (1970)

Özet: Bir grup Fransız öğrenci, Hollandalı bir adamın psikolojik ve cinsel oyunlarına maruz kalır. Gizemli adamın 'korku tozunu' deneyen gençler bir dizi halüsinojik deneyim yaşarlar.

Oyuncular: Catherine Jourdan, Pierre Zimmer, Richard Leduc

Yönetmen: Alain Robbe-Grillet

13. Müthiş Yemek (Naked Lunch 1991)

13. Müthiş Yemek (Naked Lunch 1991)

Özet: Bill Lee, böcek ilaçlama işin yaparak geçimini sağlar. Bir gün eşinin bu ilaçları uyuşturucu madde olarak kullandığını keşfedince kendisini de bu deneyimi yaşamak ister. Bill, dev konuşan böceklerin olduğu sanrılar görmeye başlar. Filmdeki gerilim, olayların gerçek mi yoksa hayal mi olduğuna paralel olarak artar.

Oyuncular: Peter Weller, Ian Holm, Judy Davis

Yönetmen: David Cronenberg

12. Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (Loong Boonmee raleuk chat, 2010)

12. Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (Loong Boonmee raleuk chat, 2010)

Özet: Ruhani bilgeliğin zirvesini yaşayan yoga ustası Boonmee, ölümünden 48 saat önce ileride böbrek yetmezliğinden öleceğini görür. Bu son günlerini hayaletlerle ve sevdikleriyle geçiren Boonmee, karmadan dolayı öleceğine inandığı için geçmiş yaşamlarında yaptığı kötü olaylar yüzleşmeye karar verir.

Oyuncular: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee

Yönetmen: Apichatpong Weerasethakul

11. Repo Man (1984)

11. Repo Man (1984)

Özet: Punk kültürünü yaşam tarzı olarak benimseyen Otto, Bud'la tanıştıktan sonra hayatı değişir. O artık taksitleri ödenmemiş arabaları sahiplerinden çalacağı bir iştedir. Otto bir gün bir Chevrolet Malibu'yu çalar. Ancak bilmediği, FBI'ın da arabanın peşinde olduğudur.

Oyuncular: Harry Dean Stanton, Emilio Estevez, Tracey Walter

Yönetmen: Alex Cox

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Auch Zwerge haben klein angefangen (1970)

10. Auch Zwerge haben klein angefangen (1970)

Özet: Bir grup cüce, bir ıslah tesisinde ayaklanma başlatır. Herzog, kendilerine kötü davranıldığına inanan ve yöneticilere baş kaldıran anarşik cüceler üzerinden seyirciyi insanlık üzerine düşünmeye davet ediyor.

Oyuncular: Helmut Döring, Paul Glauer, Hertel Minkner

Yönetmen: Werner Herzog

9. Inland Empire (2006)

9. Inland Empire (2006)

Özet: Bir aktris, rol aldığı filmdeki karakterin kişiliğini benimsemeye başladığında dünyası gerçeküstü bir hâl alır. Inland Empire'ın, senaryosu olmayan bir film olmasıyla akılları epeyce yorduğu biliniyor.

Oyuncular: Laura Dern, Justin Theroux, Jeremy Irons

Yönetmen: David Lynch

8. Satyricon (Fellini - Satyricon, 1969)

8. Satyricon (Fellini - Satyricon, 1969)

Özet: Birinci yüzyılda Roma'da geçen bir dizi hikâyeyi Encolpio'nun gözünden takip ederken kendimizi din, hayat, mülkiyet, ahlak ve cinsellik kavramları hakkında düşünürken buluyoruz.

Oyuncular: Martin Potter, Hiram Keller, Max Born

Yönetmen: Federico Fellini

7. Tsigoineruwaizen (1980)

7. Tsigoineruwaizen (1980)

Özet: Bir üniversite profesörü ve onun öğrencisi aynı kadına âşık olur. Profesörün kadına evlenme teklifi etmesi üzerine öğrenci başka bir sevgili arayışına girer. Ancak öğrencinin sevgilisi, profesörle âşık oldukları kadının tıpatıp aynısı olunca olaylar çığırından çıkar.

Oyuncular: Yoshio Harada, Naoko Ôtani, Kisako Makishi

Özet: Seijun Suzuki

6. Kutsal Motorlar (Holy Motors, 2012)

6. Kutsal Motorlar (Holy Motors, 2012)

Özet: Cesar adlı adam, her zaman olduğu gibi işine gitmek için evinden çıkar ve beyaz bir limuzine biner. Gün içinde dokuz randevuya gitmesi gereken Cesar'ın rutin yaşamını takip eden film, onun bir anda kadın peruğu takmasıyla sıra dışı bir hâl alır.

Oyuncular: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes

Yönetmen: Leos Carax

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Köstebek (El Topo, 1970)

5. Köstebek (El Topo, 1970)

Özet: Gizemli bir silahşor, küçük oğluyla birlikte mistik bir çölde dolaşırken birden fazla tuhaf karakterle karşılaşır. Silahşor, önde yolda tanıştığı bir kadına âşık olur ve onun sevgisini kazanmak için çöldeki dört ustaya meydan okur. Film, klasik western kurgusunun dışında doğumdan ölüme, arınmadan dine pek çok kavram hakkında derin mesajlar içeriyor.

Oyuncular: Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, José Legarreta

Yönetmen: Alejandro Jodorowsky

4. Ev (Hausu, 1977)

4. Ev (Hausu, 1977)

Özet: Oshare adlı genç kız, altı sınıf arkadaşıyla birlikte hasta teyzesinin gözlerden uzak taşra evine giderler. Doğaüstü olayların neredeyse anında gerçekleştiği bu evde kötü ruhlar, kana susamış piyanolar ve şeytani bir ev kedisi ile yüz yüze gelirler.

Oyuncular: Kimiko Ikegami, Saho Sasazawa, Ai Matsubara

Yönetmen: Nobuhiko Ôbayashi

3. Narın Rengi (Sayat Nova, 1969)

3. Narın Rengi (Sayat Nova, 1969)

Özet: Ermeni şair Sayat Nova'nın yaşam öyküsünü anlatan film, şiirsel ve gerçeküstücü bir anlatı sunuyor. Nova'nın bir portresini çizen filme sanatçının şiirleri de eşlik ediyor.

Oyuncular: Sofiko Tchiaourelli, M. Alekian, V. Galestian

Yönetmen: Sergei Paradjanov

2. Solaris (Solyaris, 1972)

2. Solaris (Solyaris, 1972)

Özet: Mürettebatın çıldırmasına neyin sebep olduğunu keşfetmek için uzak bir gezegenin yörüngesindeki bir istasyona bir psikolog gönderilir. Ancak o da benzer şeylere maruz kalır ve zihninin karanlığına doğru bir yolculuğa çıkar.

Oyuncular: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet

Yönetmen: Andreï Tarkovski

1. 2001: Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey, 1968)

1. 2001: Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey, 1968)

Özet: Arthur C. Clarke'ın bir öyküsünden uyarlanan, teknoloji ve insanlık üzerine şiirsel bir hikâye anlatan filmde, tarih öncesi atalarımızın karşılaştığı gizemli bir siyah monolit sayesinde insanlığın yıldızlara ulaşacak seviyeye ulaşması çıkış noktası kabul ediliyor. Bir uzay gemisinde dünyanın en gelişmiş bilgisayarıyla seyahat eden astronot Bowman, keşfedilmemiş bölgeleri keşfe çıkıyor.

Oyuncular: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Yönetmen: Stanley Kubrick

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın