Görüş Bildir
Haberler
İlaç Kullanmadan Yüksek Tansiyonu Düşürücü Etkisi Kanıtlanmış En Sağlıklı 17 Besin

İlaç Kullanmadan Yüksek Tansiyonu Düşürücü Etkisi Kanıtlanmış En Sağlıklı 17 Besin

Şeyma Abay
18.06.2022 - 10:37

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın önlenebilir risk faktörüdür. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan, 130 mm Hg veya daha fazla sistolik kan basıncı (SBP) değerleri (en üst sayı) olarak tanımlanan yüksek tansiyona, 80 mm'den fazla diyastolik kan basıncına (DBP, alt sayı) sahiptir. Kan basıncını düşürmek ve optimal seviyeleri korumak için sağlıklı bir diyet gereklidir ve araştırmalar, beslenmenize belirli yiyeceklerin, özellikle potasyum ve magnezyum gibi belirli besin maddelerinden yüksek olanların dahil edilmesinin kan basıncı seviyenizi düşürdüğünü göstermiştir. Bu nedenle yüksek tansiyon için yenebilecek 17 besini sizin için sıraladık.

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Narenciye

1. Narenciye

Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgiller, güçlü kan basıncını düşürücü etkilere sahip olabilir. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile yüklüdürler.

101 Japon kadını içeren 5 aylık bir çalışma, günlük limon suyu alımının yürüyüşle birlikte SBP'deki azalmalarla önemli ölçüde ilişkili olduğunu gösterdi; bu, araştırmacıların limonların sitrik asit ve flavonoid içeriğine atfettiği bir etki.

2. Somon ve diğer yağlı balıklar

2. Somon ve diğer yağlı balıklar

Yağlı balıklar, kalp sağlığına önemli faydaları olan mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır . Bu yağlar, iltihabı azaltarak ve oksilipinler olarak adlandırılan kan damarlarını daraltan bileşiklerin seviyelerini azaltarak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, daha yüksek omega-3 açısından zengin yağlı balık alımını daha düşük kan basıncı seviyelerine bağladı.

2.036 sağlıklı insanda yapılan bir araştırma, kanında en yüksek omega-3 yağ seviyelerine sahip olanların, bu yağların en düşük kan seviyelerine sahip olanlardan önemli ölçüde daha düşük SBP ve DBP'ye sahip olduğunu buldu.

3. İsviçre pazı

3. İsviçre pazı

İsviçre pazı, potasyum ve magnezyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenleyen besinlerle dolu yeşil yapraklı bir bitkidir. Bir fincan (145 gram) pişmiş pazı, günlük potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın sırasıyla %17 ve %30'unu karşılar. Yüksek tansiyonu olan kişilerde, diyet potasyumundaki her 0,6 gramlık artış, SBP'de 1,0 mm Hg'lik bir azalma ve DBP'de 0,52 mm Hg'lik bir azalma ile ilişkilidir. Bir fincan (145 gram) pazı, bu önemli besinden 792 mg içerir.

4. Kabak çekirdeği

4. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği yağının da yüksek tansiyon için güçlü bir doğal çare olduğu gösterilmiştir. 23 kadında yapılan bir araştırma, 6 hafta boyunca günde 3 gram kabak çekirdeği yağı takviyesinin, bir plasebo grubuna kıyasla SBP'de önemli düşüşlere yol açtığını buldu.

5. Fasulye ve mercimek

5. Fasulye ve mercimek

Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Çok sayıda çalışma, fasulye ve mercimek yemenin yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Meyveler

6. Meyveler

Meyveler, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltma potansiyelleri de dahil olmak üzere çeşitli etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir . Meyveler, meyvelere canlı renk veren pigmentler olan antosiyaninler de dahil olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır.

7. Amaranth

7. Amaranth

Amaranth gibi tam tahıllar yemek , kan basıncı seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar, tam tahıllardan zengin diyetlerin yüksek tansiyon riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.

28 çalışmanın gözden geçirilmesi ile, tam tahıllarda günde 30 gramlık bir artışın, yüksek tansiyon riskinde %8 azalma ile ilişkili olduğu bulundu.

8. Antep fıstığı

8. Antep fıstığı

Antep fıstığı oldukça besleyicidir ve tüketimi sağlıklı kan basıncı seviyeleri ile bağlantılıdır. Potasyum da dahil olmak üzere kalp sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan bir dizi besin maddesi bakımından zengindirler.

9. Havuç

9. Havuç

Bbesleyici havuçlar birçok insanın diyetinde temel bir sebzedir. Havuç, kan damarlarını gevşetmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan klorojenik, p- kumarik ve kafeik asitler gibi fenolik bileşiklerde yüksektir, bu da kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

10. Kereviz

10. Kereviz

Kereviz , tansiyon üzerinde olumlu etkileri olabilecek popüler bir sebzedir. Kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek ftalid adı verilen bileşikler içerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Domates ve domates ürünleri

11. Domates ve domates ürünleri

Domates ve domates ürünleri, potasyum ve karotenoid pigment likopen dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir .

Likopen, kalp sağlığı üzerindeki yararlı etkilerle önemli ölçüde ilişkilendirilmiştir ve domates ürünleri gibi bu besin maddesi bakımından yüksek gıdaları tüketmek, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

12. Brokoli

12. Brokoli

Brokoli, kan damarı işlevini geliştirerek ve vücudunuzdaki nitrik oksit seviyelerini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek flavonoid antioksidanlarla yüklüdür.

13. Yoğurt

13. Yoğurt

Yoğurt, potasyum ve kalsiyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan minerallerle dolu, besin açısından yoğun bir süt ürünüdür.

14. Otlar ve baharatlar

14. Otlar ve baharatlar

Bazı otlar ve baharatlar , kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek güçlü bileşikler içerir.

Kereviz tohumu, kişniş, safran, limon otu, çörek otu, ginseng, tarçın, kakule, fesleğen ve zencefil, hayvanlardan elde edilen sonuçlara göre kan basıncını düşürme potansiyeline sahip olduğu gösterilen bitki ve baharatlardan sadece birkaçıdır.

15. Chia ve keten tohumu

15. Chia ve keten tohumu

Chia ve keten tohumları , potasyum, magnezyum ve lif de dahil olmak üzere

sağlıklı kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan besinlerle dolu küçük

tohumlardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Pancar, pancar yeşillikleri ve pancar suyu

16. Pancar, pancar yeşillikleri ve pancar suyu

Pancar ve pancar yeşillikleri son derece besleyicidir ve onları yemek, sağlıklı kan basıncı seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olan ve kan basıncını düşürebilen nitratları yüksektir.

17. Ispanak

17. Ispanak

Pancar gibi ıspanak da nitrat bakımından yüksektir. Ayrıca antioksidanlar,

potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklüdür, bu da onu yüksek tansiyonu olan kişiler için mükemmel bir seçim haline getirir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın