Görüş Bildir
Haberler
İkona Dönüşmüş Resimler

İkona Dönüşmüş Resimler

Sanata Başla!
02.12.2014 - 17:58 Son Güncelleme: 19.12.2014 - 14:28

Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Günümüzde 'resim' veya 'sanat' diyince akla gelen ilk eser olan Mona Lisa, sanatı çağrıştıran dünyaca ünlü en önemli ikondur. Popüler kültürün her alanında kendine yer bulan, milyonlarca kez kullanılan, değiştirilen, üzerine espriler üretilen, kitaplar yazılar, teoriler üretilen eserin bu etkileyiciliği tartışmasızdır. Günümüzde tüm hafızalarda yer eden bu yüzün gerçekten yaşamış bir kadına, bir tüccarın eşi olan Lisa Gherardini'ye ait olduğunu düşünmek gerçekten hayret verici.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adem'in Yaratılışı "The Creation of Adam" - Michelangelo

Adem'in Yaratılışı "The Creation of Adam" - Michelangelo

Vatikan'ın meşhur Sistin Şapeli'nin tavanında yer alan geniş freskin en ünlü resmi olan Adem'in Yaratılışı, Michelangelo'nun bir heykeltıraştan görkemli bir ressama dönüşmesinin kesin kanıtıdır. Tanrı'nın insanı yaratmasını konu alan bu eser, Adem'in cansız bedenine parmağıyla dokunup can vermek üzere olan Tanrı'yı betimler. Birbirine dokunmak üzere olan bu parmaklar yaşama ve temasa dair dünya üzerindeki en ünlü sembole dönüşmüştür. Bu parmakların çoğu zaman Nokia'nın sembolüne ilham verdiği düşünülür.

İnce Küpeli Kız "The Girl with a Pearl Earring" - Vermeer

İnce Küpeli Kız "The Girl with a Pearl Earring" - Vermeer

Vermeer'in üzerine kitaplar yazılan, filmlere konu olan eseri sıradan bir genç kızın portresinden ibarettir aslında. Fakat, eserdeki plansız duruş ve aniden modelin geri dönüp bakmış gibi görünmesi seyircide modelin aklından geçenleri merak etme hissi uyandırır. Koyu renk geri plan ise inci küpenin minik ışıltısı ile akılda kalan bir zıtlık yaratır. 

Film uyarlamasında Scarlett Johansson'un başında aynı türbanla, resim yapılmadan biraz önce delinerek kulağına iliştirilmiş küpeyle ressama dönerek aynı bakışı sergilemesi son derece etkileyicidir.

Halka Yol Gösteren Özgürlük "Liberty Leading the People" - Delacroix

Halka Yol Gösteren Özgürlük "Liberty Leading the People" - Delacroix

Fransız İhtilali'nin simgesi Delacroix'nın bu eseri ihtilalcileri arkasından sürükleyen, elinde Fransız bayrağı taşıyan kadın figürü ile ünlüdür. Bu eski püskü giysiler içindeki kadın, günümüzde özgürlüğün ve başkaldırının en önemli ikonu olmuştur. Aynı zamanda popüler kültürün birçok alanında kendine yer bulan ikon, Coldplay grubunun 2008 tarihli 'Viva la Vida or Death and All His Friends' de kapağı olmuştur.

Ayçiçekleri "Sunflowers" - Van Gogh

Ayçiçekleri "Sunflowers" - Van Gogh

Ünlü ressam Gauguin'in evine gelip onunla birlikte yaşayacak olmasından dolayı, onu etkilemek için Ayçiçekleri tablolarının birçok kopyasını yapan Van Gogh, çiçekleri kendisi ile özdeşleştirmiştir. Günümüzde ayçiçekleri Van Gogh'u anlatan, onu hatırlatan en önemli simgedir. Sarı rengi mutlulukla özdeşleştiren Van Gogh, git-gellerle dolu ruh halinin iyiye giden dönemlerinde ağırlıklı olarak bu rengi kullanmıştır. Dolayısıyla sarı renkli ayçiçekleri de ona mutluluğu ve belki de Hollanda edebiyatındaki gibi adanmışlığı ve sadakati ifade etmiştir.

Çığlık "The Scream" - Munch

Çığlık "The Scream" - Munch

Munch'un bu tuhaf suratlı, şaşkın bakışlı adamı modern sanatın en akılda kalan ve popüler kültüre yansımış en belirgin ikonlarından biridir. Bir köprü üzerinde dehşet içinde gözlerini açmış, başını elleri arasına almış çığlık atan bu adam, gökyüzünün ve ırmağın da dalgalı görünümü ile seyircide benzer ölçüde heyecan yaratmayı başarır. 

1996 yapımı Çığlık 'Scream' filmindeki katilin hayalet maskesi de Munch'un eserindeki figürün yüzünden esinlenerek tasarlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öpücük "The Kiss" - Klimt

Öpücük "The Kiss" - Klimt

Modern sanatın yeni yeni ortaya çıktığı 1900'lerin başında resmedilmiş eser Klimt'in altın yapraklarını yoğunlukla kullandığı 'Altın Dönem'inin başyapıtıdır. Şefkat ve sevgiyle birbirine sarılan adam ve kadın sanat tarihinin en samimi ve içten çifti olarak en hatırda kalan öpücüğü paylaşırlar. Çiftin üzerlerindeki desenli örtüler Art Nouveau'nun incelikli desenleri ile modernizmin yeni ve kuralsız bakış açısını birleştirir.

Nilüferler "Waterlilies" - Monet

Nilüferler "Waterlilies" - Monet

İzlenimcilik akımın önderi, Claude Monet, 86 yıllık uzun yaşamının son 40 yılını Paris'in dışında küçük bir kasaba olan Giverny'de geçirmiştir. Giverny'de oturduğu evin bahçesini özenle kendi zevkine göre çiçekler ve ağaçlar dikerek süsleyen Monet bir yandan da bu yarattığı muhteşem bahçeyi resmederek hayalindeki görüntüleri oluşturmuştur. Sanat hayatının son 30 yılını nilüferler resmetmeye adayan Monet, tıpkı Van Gogh'un ayçiçeklerini benimsediği gibi, nilüferleri kendisine ait görmüş ve 250'nin üzerinde nilüferler tablosu üretmiştir. Monet'nin nilüferleri bugün dünyanın birçok ülkesinde en seçkin müzelerde sergilenmektedir ve sanat tarihinin en ünlü çiçeklerini oluşturur.

Görüntülerin İhaneti "The Treachery of Images" - Magritte

Görüntülerin İhaneti "The Treachery of Images" - Magritte

'Ceci n'est pas une pipe.' Bu bir pipo değildir. Bu yazıyı okuyup, resimdeki pipoyu gördükten sonra alka ilk gelen: 'Bu bir pipo değilse nedir?' sorusudur. Aslında bu bir pipo değil, bir piponun resmidir. Fırça darbeleri ve boya kullanılarak oluşturulmuş iki boyutlu bir pipo resmi olan bu 'görüntü' gerçek bir pipo değildir. 'Bu bir pipo değildir' yazısı da aslında bir yazı değil, yalnızca bir yazının resmi olan bir 'görüntü'dür. Bu paradoksun içinde kaybolma durumu da ressamın işaret ettiği 'görüntülerin seyirciye ihaneti'dir aslında. Bu pipo imgesi sanat tarihinin en ünlü ikonlarından birine dönüşmüştür.

Belleğin Azmi "The Persistence of Memory" - Dalí

Belleğin Azmi "The Persistence of Memory" - Dalí

Salvador Dalí'nin  rüya ile gerçek arasında bir geçiş formu gibi görünen bu eseri bakış açısında göre yeniden şekilleniverecek ve formlarını yitirecek gibi görünen nesneleri ile etkileyicidir. Özellikle bir ikona dönüşmüş olan eriyen saat sembolünün zamanın göreceliliğine dair bir işaret olduğunu düşünebiliriz. Eserin Einstein'ın Görecelilik Kuramı'ndan temel aldığına inanılsa da ilginç biçimde Dalí, saatleri sıcaktan erimiş Camembert peynirinden esinlenilerek yaptığını belirtmiştir.

Guernica - Picasso

Guernica - Picasso

Picasso'nun bu siyah-beyaz-gri tonlarındaki eseri, adını 1937'de İspanyol İç Savaşı sırasında bombalanan Kuzey İspanya'daki bir köyden almıştır. Hemen hemen tamamen kadın ve çocuklardan oluşan köy halkının ölümüne yol açan bu olayı anlatan eser, savaşın sebep olduğu trajediyi ve insanlık dışı yönünü ortaya koyan en ünlü sembollerden biri olmuştur. Eserin içindeki belirgin boğa ve at figürleri İspanya'ya dair semboller olarak yorumlansa da Picasso tarafından eserdeki sembolellere yoğun anlamlar yüklenmesinin anlamsız olduğu açıklanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0