Görüş Bildir
Haberler
İBB Şehir Tiyatroları'nda Süha Uygur Dönemi

İBB Şehir Tiyatroları'nda Süha Uygur Dönemi

ATKN
31.12.2015 - 15:47

Erhan Yazıcıoğlu'nun görevi bırakmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne Süha Uygur atandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir süre önce görevi bırakacağını açıklayan Erhan Yazıcıoğlu, 'yeni biri atanana kadar görevimizin başındayız' demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Erhan Yazıcıoğlu'ndan boşalan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine Süha Uygur'un getirildiğini belirtti.

Süha Uygur  1 Ocak 1958 tarihinde Adana’da doğdu. Sanatçı, 1980 yılında Necla - Nejat Uygur Tiyatrosu’nun Tiyatro Müdürlüğü’ne getirildi ve bu görevi 1992 senesine kadar devam etti.

Bu süre içerisinde Nejat Uygur’un sergilediği bazı oyunlarda oyunculuk, yönetmen yardımcılığı ve yönetmenlik yaptı. 1993 senesinde kardeşleri Süheyl ve Behzat Uygur ile beraber “Genç Uygurlar Tiyatrosu”nu kurdu. Bu süre içerisinde “Boynuz Kulağı Geçer”, “Tele Köle”, “Üç Salakşörler” oyunları sahnelendi. 

2001 yılına kadar görevine devam etti. 2001 yılında Uygur Sanat oluşumunu kurdu. Ve babası Nejat Uygur’un hastalandığı 2006 yılına kadar bu oluşumu sürdürdü.

Süheyl, Süha ve Behzat Uygur

Bu oluşum içeresinde “Türkiye’nin Delisi”, “Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi”, “Kodum mu Oturturum”, oyunlarında yapımcı ve yönetmen olarak görev aldı.

2006-2009 seneleri arasında babasının rahatsızlığından dolayı çalışmalarına ara verdi.

2009 yılında rahmetli babasının isteği ile Uygur Çocuk Tiyatrosu’nu kurdu.

“Bu Dünya Hepimizin”, Küçük Kız ve Yıldızlar”, “Güneşe Yolculuk”,” İyilik Ağacı”, “Kırmızı Pabuçlar”,” Mıknatıs Çocuk”,  “Çocuk Ülkesi” ve “Pamuk Prenses Mikroplar Ülkesinde” oyunların genel sanat yönetmenliğini yaptı.

2014 yılında Uygur Çocuk Tiyatrosu’nu yeniden hayata geçirdi.

2015 yılında hâlâ sahnelenmekte olan  “Kapıdaki Düşman” isimli oyunun genel sanat yönetmenliğini yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Gurur verici'

'Gurur verici'

Süha Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada 4 Ocak pazartesi görevine başlayacağını belirterek, 'Tabii ki böyle geçmişi şerefli bir kurumun, Darülbedayi kurumunun değerli sanatçılarıyla beraber bu görevi yönetmek inanılmaz gurur verici. Çok mutlu oldum. Çok heyecanlıyım. Zaten kurumda çok değerli sanatçılar ve yıllardan beri genel sanat yönetmenlerinin getirdiği bir çizgi var. Ben de o çizgiyi, tiyatro adına ne yapmam gerekiyorsa, elimden gelen her şeyi çalışma arkadaşlarımla beraber hayata geçireceğim' dedi.

Babası Nejat Uygur'la tiyatroya başladığını vurgulayan Uygur, şunları kaydetti:

'56 yaşındayım ve tiyatronun içinde doğdum. Hala bu mesleği sürdürüyorum. Ölene kadar da bu mesleği sürdüreceğim. Nejat Uygur fakültesinden mezun olmuş insanlarız biz. Tiyatronun her biriminde görev almış, A'dan Z'ye kadar tiyatronun içinde yaşamış bir bireyim. Zaten Nejat Uygur'un oğlu olmak bir gururdu. Bu da onu tamamlayan ikinci bir gurur oldu.'

Süha Uygur, göreve gelmesinin ardından yeniden yapılanma olacağını da aktararak, 'Açıkçası şu an ben de çok heyecanlı, mutlu ve gururluyum böyle bir şerefli kurumun, şerefli meslektaşlarıyla aynı çatıda olacağımdan dolayı' ifadelerini kullandı.

İBB ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
3
2
1
0
0
0