Görüş Bildir
Haberler
Hünnap Meyvesi: Tüketimi, Faydaları ve Besin Değerleriyle Hünnap Hakkında Her Şey

Hünnap Meyvesi: Tüketimi, Faydaları ve Besin Değerleriyle Hünnap Hakkında Her Şey

Özge Tepe
29.04.2023 - 21:59

Hünnap veya Çin hurması, birçok besin ve lif açısından zenginliği, kalori açısından düşüklüğü ile diyet listeleri için vazgeçilmez bir besindir. Bu meyve, Güney Asya'ya özgüdür ancak dünya çapında popüler hale gelmiştir. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor olan ve hafif buruşuk bir görünüm alan hünnap meyvesi, uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılırlar. Bu içeriğimizde hünnap meyvesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte hünnap meyvesi hakkında her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hünnap Nedir?

Hünnap Nedir?

Hünnap veya Çin hurması, birçok besin ve lif açısından zenginliği, kalori açısından düşüklüğü ile diyet listeleri için vazgeçilmez bir besindir. Güney Asya'ya özgü olsa da şu anda dünyanın hemen her yerinde hünnap yaygın bir şekilde tüketilir.

Hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür ancak lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Hünnapın besin değerleri bilgileri şu şekilde:

Hünnapın Besin Değerleri

Hünnapın Besin Değerleri

100 gram çiğ hünnap, yani yaklaşık 3 meyve, şu içeriğe sahiptir:

Kalori: 79

  • Protein: 1 gram

  • Yağ: 0 gram

  • Karbonhidrat: 20 gram

  • Lif: 10 gram

  • C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %77'si

  • Potasyum: GD'nin %5'i

Hünnap, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle mükemmel ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Dünyanın birçok yerinde daha yaygın olarak yenen ve yemek pişirmede kullanılan kurutulmuş hünnap, taze meyveye göre şeker ve kalori bakımından çok daha yüksektir.

Kurutma sırasında meyvedeki şekerler konsantre hale gelir ve işleme sırasında ilave şeker eklenebilir. Tüketiminizde bunlara dikkat etmenizde fayda var.

Hünnapın En Önemli 4 Faydası

Hünnapın En Önemli 4 Faydası

Hünnap meyveleri, çeşitli vitamin ve mineraller içerirler, ancak özellikle antioksidan ve bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahip önemli bir vitamin olan C vitamini açısından zengindirler.

Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan potasyum içeriği de bulunur. Ayrıca hünnap meyveleri, vücudunuza enerji sağlayan doğal şekerler şeklinde karbonhidrat içerir.

Hünnapın en önemli 4 faydası şunlar:

Antioksidanlar Açısından Zengin

Antioksidanlar Açısından Zengin

Hünnap meyveleri, başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içerirler.

Antioksidanlar, aşırı serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir.

Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok kronik duruma neden olduğu bilinir ve serbest radikallerle savaşma yetenekleri nedeniyle, antioksidanlar çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Aslında, hünnap meyvelerinin faydalarının çoğu, antioksidan içeriklerine borçludur.

Uyku ve Beyin Fonksiyonlarında Etkili

Uyku ve Beyin Fonksiyonlarında Etkili

Hünnap meyveleri uzun süredir alternatif tıpta uykusuzluk ve anksiyete gibi durumları tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Ayrıca, meyve genellikle alternatif tıp pratisyenleri tarafından kaygıyı azaltmak için reçete edilir.

Bazı çalışmalar, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerini hasarlardan korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bağışıklığı Artırabilir ve Kanser Hücreleriyle Savaşabilir

Bağışıklığı Artırabilir ve Kanser Hücreleriyle Savaşabilir

Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesiyle savaşabilir. Bir çalışma, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikalleri savuşturabileceğini, zararlı hücreleri etkisiz hale getirebileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini gösterdi.

Azalan iltihaplanma ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Sindirimi İyileştirebilir

Sindirimi İyileştirebilir

Hünnapın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Meyvedeki karbonhidratların yaklaşık %50'si, yararlı sindirim etkileriyle bilinen liften gelir.

Bu besin, dışkınızı yumuşatmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, sindirim sisteminizdeki gıda hareketini hızlandırır ve kabızlığın önüne geçme konusunda etkilidir.

Dahası, hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın iç yüzeyini güçlendirmeye yardımcı olarak ülser, yaralanma ve bağırsağınızda bulunabilecek zararlı bakterilerden kaynaklanan hasar riskinizi azaltabilir.

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, çiğnenebilir bir dokuya ve hurmaya benzer bir tada sahiptirler. Çiğ olduklarında, bu meyveler tatlı, elmaya benzer bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir.

Kurutulmuş hünnap da özellikle Asya'da tatlılarda kullanılmak veya şeker gibi kendi başlarına yenmek için yaygın olarak satılmaktadır.

Yine de, kurutulmuş meyvelerin kalorilerinin taze olanlardan daha yüksek olduğunu unutmayın. Ayrıca, konsantre bir şeker kaynağıdır, bu nedenle diyetinizde hünnapı sınırlandırmalısınız.

Asya'nın bazı bölgelerinde hünnap sirkesi, meyve suyu, marmelatlar ve bal yaygındır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın