Görüş Bildir
Haberler
HES Kodu Nasıl Alınır? İşte e-Devlet HES Kodu Alma İşlemleri ve HES Kodu Sorgulama Ekranı...

HES Kodu Nasıl Alınır? İşte e-Devlet HES Kodu Alma İşlemleri ve HES Kodu Sorgulama Ekranı...

Müge Kakşi
25.11.2021 - 10:29

1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Vuhan kentinde çıkan Koronavirüs kısa sürede birçok ülkeye yayılarak tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye'de ilk tespit edilen koronavirüs vakası ise Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı. Yaklaşık olarak 2 yıldır ülkemizde etkisini göstermeye devam eden koronavirüs çeşitli önlemler alınmasına neden oldu. Bu önlemlerden biri de T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını ile ilgili halkı bilgilendirmek, oluşabilecek risklerin önüne geçebilmek adına kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması oldu. Ayrıca uygulamanın içerisinden bulunan HES kodu da her vatandaşa özgü oluşturulan ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kullanılan bir kod olarak karşımıza çıkıyor. İç İşleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile birçok kurum ve kuruluşa girişte vatandaşlardan HES kodu isteniyor. Peki, HES kodu nasıl alınır? HES kodu sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet üzerinden HES kosu alma ve sorgulama işlemlerine dair detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık iki senedir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hala daha birçok ülkede devam etmektedir. Tüm ülkeler koronavirüsle mücadele kapsamında pek çok uygulama başlatmıştır. Ülkemizde de bu uygulamalardan biri Hayat Eve Sığar uygulaması ve uygulamanın içerisinde bulunan HES kodu bölümü olarak karşımıza çıkıyor. HES kodu aynı T.C. kimlik no gibi her vatandaşa özel olarak üretiliyor. Vatandaşlar avm, devlet dairleri ve okullar gibi pek çok yere girerken HES kodunu göstererek giriş yapabiliyor. Bu şekilde tüm vatandaşların nerede olduğu kayıt olurken herhangi bir koronavirüs durumunda temaslı kişilere de ulaşılabiliyor. Ayrıca hasta olan kişilerde HES kodu üzerinden gözüktüğü için bu gibi yerlere girişi önleniyor. Birçok vatandaş HES kodunu nasıl alacağını ve nasıl sorgulatacağını merak ediyor. HES kodu alma ve HES kodu sorgulama işlemlerine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

HES Kodu Nasıl Alınır? HES Kodu Nasıl Sorgulanır?

HES Kodu Nasıl Alınır? HES Kodu Nasıl Sorgulanır?

Ülkemizde başlatılan HES kodu uygulaması ile koronavirüs salgınının oluşturabileceği risklerin önüne geçiliyor. Bu şekilde salgının seyri kontrol altına alınırken vatandaşlar birçok yere girebilmek için gereken HES kodunu nasıl alacağını merak ediyor. e-Devlet üzerinden HES kodu alabilirken ayrıca var olan HES kodunuzu da sorgulayabiliyorsunuz. İşte e-Devlet üzerinden HES kodu alma ve sorgulama adımları;

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasını açın.

  • Ardından çıkan giriş sayfasından kimlik doğrulama işlemlerini yapmadıysanız yapınız,

  • Kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek 'Giriş' butonuna basın. (Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak HES Kodu Üretme ve Listeleme (Sağlık Bakanlığı) yazarak arama işlemine devam edin.

  • Açılan sayfada var olan HES kodlarınızı görebilir ve HES kodunuzun yanında bulunan Detay kısmına basarak HES kodunuzun tarihini, QR kod şeklini ve HES kodunuzu görüntüleyebilirsiniz. 

  • Yeni bir HES kodu oluşturmak için ise aynı sayfanın sağ üst köşesinde bulunan 'Yeni HES Kodu' yazısına tıklayarak yeni HES kodunuzu oluşturabilirsiniz.

SMS İle HES Kodu Alma Nasıl Yapılır?

SMS İle HES Kodu Alma Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden HES kodu alabileceğiniz gibi SMS ile HES kodu almanız da mümkün oluyor. SMS ile HES kodu almak için;

HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023'e SMS olarak atılır. Ardından HES kodunuz oluşturularak telefonunuza SMS olarak gelmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murtaza Kara

Siz bakana kadar kadın istifa etti