Her Köşesi Tarih Dolu İstanbul'daki Polieuktos Kazılarında 1700 Yıllık Pan Heykeli Keşfedildi!
Onedio’yu Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesinde kurulmuş uygulama ekibi olan İBB Miras, açıldığı günden bu yana İstanbul'un karanlıklarda kalan tarihi değerlerini açığa çıkararak korumalarını sağlamaya devam ediyor.
Yerebatan Sarnıcı ve Müze Gazhane gibi değerleri tekrar halkla buluşturan topluluğun yaptığı son çalışmalar arasında İBB Saraçhane binasının karşısındaki Polieuktos Kilisesinde yapılan kazılar yer alıyordu.
Doğu Roma'nın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen Aziz Polieuktos Kilisesi, yaklaşık 1500 yıl önce inşa edildi.
Geçtiğimiz 31 Mayıs günü, Polieuktos kazıları sırasında önce kolları ve kafası eksik olan bir erkek heykeli bulunmuştu. 👇
33 santimetre yükseklik ve 28 santimetre genişliğe sahip olan mermer heykelin, 3. ya da 4. yüzyıl Roma dönemlerine ait olduğu tahmin ediliyor.
Keşfi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Twitter hesabından bu şekilde duyurdu;
1 Haziran sabahı ise kazılarda 1700 yıllık olduğu paylaşılan bir Pan heykeli toprağın altından çıkartıldı!
Mahir Polat, yaptığı paylaşımda "Tarih fışkıran İstanbul’da bu sabah muhteşem bir arkeolojik buluntu daha açığa çıkardık. Daha önce bulduğumuz heykelle beraber İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne ulaştığımızı görüyoruz." dedi.
Antik Yunan mitolojisinde kırın, vahşi, çobanlar ve sürülerin tanrısı olan Pan, aynı zamanda ormanlık vadilerin de tanrısı olarak sıklıkla cinsellik ve bahar mevsimi ile ilişkilendiriliyor.
Yeraltı kazılarının İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Başkanlığı tarafından yürütüldüğü kazılarda ileride başka hangi değerli eserlerle karşılaşacağımızı merakla bekliyoruz!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın