Görüş Bildir
Haberler
Her Gencin Okuması Gereken Çağlar Ötesi Yazar Jules Verne'nin Kaleminden Çıkmış 10 Eser

Her Gencin Okuması Gereken Çağlar Ötesi Yazar Jules Verne'nin Kaleminden Çıkmış 10 Eser

Selluka
24.10.2022 - 15:03

Dünyanın Merkezine Yolculuk, Aya Yolculuk, Denizler Altında 20000 Fersah ve nice bilim-kurgu öykülerinin yazarı Jules Verne'in kaleminden çıkmış eserleri hep birlikte inceliyoruz. 

Haydi içeriğe! 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 80 Günde Devri Alem

1. 80 Günde Devri Alem

Phileas Fogg fazla konuşkan bir insan değildi. Sessiz bir insan oluşu, ondaki o esrar dolu hali daha da artırmaktaydı. Bununla birlikte yaşayışında esrarlı denecek bir yan yoktu. Şu zamana kadar belli bir yolculuk etmiş miydi? Belki de söyledikleri doğruydu. Çünkü dünyayı hiç kimse onun kadar iyi bilmiyordu. En ücra yerler hakkında bile derin bir bilgisi vardı. Kulüpte, kaybolmuş ya da yollarını yitirmiş yolcular hakkında konuşulduğu olurdu. o zamanlar Phileas Fogg bu konuşmalardaki yanlışlıkları düzeltiyor, gerçek olasılıkları gösteriyor, bu olaylar eninde sonunda Phileas Fogg'un anlattığı biçimde bitiyordu.

2. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

2. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

Bilim kurgu alanında yazdığı macera romanlarıyla tanınan Jules Verne'in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah adlı romanı, 160 sayfadan oluşuyor. Açık denizlerdeki gizemli bir yolculuğu konu alan roman, bilim insanı Pierre Aronnax'ın ağzından anlatılıyor. Romanda Pierre Aronnax'ın yanı sıra yardımcısı Conseil, Kaptan Nemo, Ned Land ve Komutan Farragut gibi karakterler de yer alıyor. Yazar, her biri farklı milletlere mensup olan karakterler aracılığıyla roman boyunca okurlarına pek çok mesaj veriyor. Siz de bu güzel romanı okuyarak keyifli vakit geçirebilir, ayrımcılıktan sömürgeciliğe kadar birçok konu hakkında düşüncelere dalabilirsiniz.

3. İki Yıl Okul Tatili

3. İki Yıl Okul Tatili

Jules Verne'in yazdığı İki Yıl Okul Tatili adlı eser, 30 bölümden ve 136 sayfadan oluşuyor. Toplam 15 çocuğun yer aldığı hikâyede özellikle Briant, Gordon, Doniphan, Jacques, Cross, Baxter ve Moko adlı çocuklar göze çarpıyor. Moko hariç hepsi Chairman Yatılı Okulunun öğrencileri olan çocuklar, yıllık tatillerinde Yeni Zelanda kıyılarını gezmek için Sloughi adlı gemide toplanıyorlar. Ancak işler karışınca içinde tek bir yetişkin bile bulunmayan gemi denize açılıyor ve 15 çocuk için heyecan dolu bir macera başlıyor. İki yıllık macera süresince çocuklar, zorlu şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Böylece saygı, sevgi, cesaret, birlik ve beraberlik gibi kavramların önemini anlıyorlar.

4. Balonla Beş Hafta

4. Balonla Beş Hafta

Bilim kurgunun babası olarak anılan ünlü yazar Jules Verne'in kaleme aldığı Balonla Beş Hafta, 144 sayfadan oluşuyor. Yazarın en sevilen eserleri arasında yer alan bu kısa roman, üç adamın balonla yaptığı sıra dışı ve tehlikeli yolculuğu konu alıyor. Hikâye boyunca Doktor Fergusson, Fergusson'ın dostu Dick Kennedy ve yardımcısı Joe; okurlara eşlik ediyor. Bilim, dostluk, sadakat ve fedakârlık gibi pek çok konunun bir arada işlendiği bu romanı; akıcı anlatımı ve merak uyandıran kurgusuyla bir solukta okuyacaksınız!

5. Yeşil Işın

5. Yeşil Işın

Jules Verne’in Evren’i ve bilimsel gelişmeleri, yeryüzünde yaşanan maceralarla süsleyerek anlattığı romanlarından Yeşil Işın, Kuzey Işıkları denilen doğa olayı üzerine kurulmuş. Kuzey Kutbu’ndaki manyetik alanın güneş ışınlarını etkilemesi sonucu gerçekleşen bu olay, 19. yüzyılda az sayıda insan tarafından biliniyordu. Kuzey Işıkları’nı görebilenlerin sayısı ise çok daha azdı. Yeşil Işın’da bu ilginç doğa olayını görmek üzere yola çıkan bir grup meraklının maceraları anlatılıyor. Birçok başarısız denemenin ve heyecanlı olayın ardından başarıya ulaşan kahramanlarımız, şaşırtıcı bir final yaşıyor. Jules Verne’in bilimsel zekâsının yanı sıra nefes nefese okunan maceralar yazmaktaki ustalığını sergilediği Yeşil Işın’ı elinizden bırakamayacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Buzullar Arasında Bir Kış

6. Buzullar Arasında Bir Kış

1855 yılında ilk kez Musee des familles dergisinde yayımlanan Buzullar Arasında Bir Kış, okuru Dunkerque’ten dondurucu Grönland’a uzanan, aşk ve dostluk uğruna girişilen heyecan ve gerilim dolu bir maceraya davet ediyor. Bu kısa ama çarpıcı öyküde, büyük macera romanlarının barındırabileceği bütün unsurlar mevcuttur: Çetin bir deniz yolculuğu, zorlu bir arama kurtarma girişimi, düşman bir çevrede, son derece elverişsiz koşullarda hayatta kalma mücadelesi, gemide isyan…

Kaptan Louis Cornbutte, Korkusuz Kız adlı gemiyle çıktığı sefer sırasında, tehlike sinyallerini aldığı bir uskunanın yardımına koşmak üzere iki tayfasıyla birlikte filikayla denize açılmış ve geri dönmemiştir. Korkusuz Kız’ı seferine başladığı Dunkerque’e ikinci kaptanı geri getirir. Louis’nin öldüğüne inanmayan ve kendisi de denizci olan babası Jean Cornbutte, mürettebatı toplayarak oğlunu aramak üzere yeniden denize açılır.

7. Wilhelm Storitz'in Sırrı

7. Wilhelm Storitz'in Sırrı

Jules Verne’in ölümünden sonra yayımlanan bu sürükleyici fantastik roman Macaristan’da, Tuna kıyısındaki hayali Ragz şehrinde geçer. Fransız mühendis Henri Vidal, Avrupa çapında ün kazanmış bir ressam olan kardeşi Marc’ın Macaristan’ın köklü ailelerinden Roderich’lerin kızı Myra ile düğününe katılmak üzere Ragz’a gider. Bir süre önce Myra’nın bir talibi daha olmuş, ancak Roderich ailesi tarafından geri çevrilmiştir. Bu kişi, Prusyalı ünlü bilim insanı Otto Storitz’in oğlu Wilhelm Storitz’den başkası değildir. Evlilik yolunda ilerleyen Marc ile Myra’nın bu süreçte mutluluklarına gölge düşüren gizemli ve meşum olaylar, intikam almak için babasının bilimsel sırlarından faydalanan Wilhelm Storitz’in planının bir parçası mıdır yoksa? Jules Verne, Fransa’nın yenik düştüğü 1870 yılındaki Fransa-Prusya Savaşı’nın ardından Almanlara yönelik olumsuz duygularını tekinsiz karakteri Wilhelm Storitz’e yöneltmiştir. 1897 yılı civarında kaleme aldığı romanın, oğlu Michel Verne tarafından gözden geçirilmiş versiyonu 1910’da yayımlanmıştır.

8. Dünya'nın Merkezine Yolculuk

8. Dünya'nın Merkezine Yolculuk

Jules Verne'in yazdığı Dünyanın Merkezine Yolculuk adlı kısa roman, 136 sayfadan oluşuyor. Oldukça sade ve akıcı bir dille yazılan eser, macera dolu bir hikâyeyi konu alıyor. Yazar, bu eserinde üç adamın gerçekleştirdiği yorucu ve tehlikeli yolculuğu merak uyandıran bir kurguyla anlatıyor. Hikâyenin en önemli kahramanları; Profesör Otto Lidenbrock, Lidenbrock'un yeğeni Axel ve rehber olarak onlara katılan Hans Bjelke. Bu üç karakterin yanı sıra Lidenbrock'un vaftiz kızı Gräuben ile hizmetçisi ve aşçısı Martha da hikâyede yer alıyor. Her biri farklı özelliklere sahip olan üç karakter, hikâye boyunca birlik ve beraberlik içinde hareket ediyor. Siz de bu eseri okuyarak macera dolu bir serüvene tanık olabilirsiniz. Dilerseniz çocuğunuza da okutarak onun jeoloji, kriptoloji ve paleontoloji gibi bilim dallarıyla tanışmasını sağlayabilirsiniz.

9. Doktor Ox'un Deneyi

9. Doktor Ox'un Deneyi

Macera ve bilim kurgu yazarı Jules Verne eserlerinin çoğunda ilginç mekânlarda yapılan heyecanlı yolculukları anlatır. Kahramanlar okyanusların derinliklerinde, tropik denizlerde, uzayda, yağmur ormanlarında ya da dağlarda, şaşırtıcı maceralar yaşar; olağanüstü işler başarırlar. Elinizdeki bu romanda ise yazar çok farklı bir yol izlemiş ve vatandaşlarının sakinliğiyle ünlü küçücük bir ülkede yapılan bilimsel bir deneyi anlatmış. Aslında deneyin amacı bütün ülkeyi bedava aydınlatmaktır, ama ülkede garip şeyler olmaya başlar.

Jules Verne’in yaratıcı dehasının büyüklüğünü sergilediği bu şaşırtıcı roman, zamanında o kadar ilgi çekmiştir ki, opera olarak sahnelenmiştir. Merakla sayfaları çevirirken, kahkahalarınızı tutamayacaksınız.

10. Dünyanın Ucundaki Fener

10. Dünyanın Ucundaki Fener

Azgın dalgalar ve korkunç kayalıkların yol açtığı gemi kazalarını önlemek isteyen Arjantin hükümeti, Horn Burnu bölgesindeki Devletler Adası'nın Elgor Koyu'na bir fener inşa eder. Vasquez, Felipe ve Moriz adındaki üç bekçi fenerde görevlidir. Bekçilerin sessiz geçen günleri adada saklanan haydutların saldırısıyla kâbus dolu bir serüvene dönüşür.

Jules Verne'in (1828-1905) bu çok sevilen romanı, ilk olarak 1905 yılında ve yazarının ölümünden sonra yayımlandı. Birçok dile çevrilen bu klasik eser, sinemaya da uyarlanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok sevdiğim bir yazar çocukken sürekli okurdum.

Shot

Çocukluğumu , su kuyularının dünyanın merkezine açıldığı düşündüren adam :))