Görüş Bildir
Haberler
Hemen Bir Bilet Almak İsteyeceksiniz! Estonya Hakkında Aklınızı Başınızdan Alacak Şaşırtıcı Gerçekler

Hemen Bir Bilet Almak İsteyeceksiniz! Estonya Hakkında Aklınızı Başınızdan Alacak Şaşırtıcı Gerçekler

Şeyma Abay
12.07.2022 - 07:24

Hepimizin ziyaret etmek üzere olduğumuz yerler hakkında, duyduklarımıza, yerin adına vb. dayanarak, oraya ayak basmadan önce bazı önyargılarımız ve fikirlerimiz vardır. Bundan kaçınmak için her zaman çok fazla beklentimiz ve bilgimiz olmadan bir yerleri ziyaret etmeye çalışıyoruz. O zaman bile, bazen sahip olabileceğiniz önyargıların en küçük kalıntılarını dahi ortadan kaldıran sürprizler vardır. Bu yazımızda Estonya hakkında öğrendiğimiz ve aklımızı başımızdan alan en önemli şeyleri paylaşıyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yemekleri gerçekten lezzetlidir.

1. Yemekleri gerçekten lezzetlidir.

Yeni bir ülkeye gitmemizin sebeplerinden biri yemekler değil midir? Yiyecek ve içecekler bir ülkenin kültürünün bir parçasıdır ve kesinlikle Estonya'da böyle. Yerel tur rehberimize göre Estonya'nın kendine özgü özel bir mutfağı yokmuş, ancak mutfağın çevresindeki tüm bölgelerden (İskandinavya, Doğu Avrupa ve Rusya) çok sayıda etkisi varmış. Bu yüzden yemekler genellikle et, sebze ve ekmekten oluşuyor.

2. Güçlü bir sauna geleneğine sahipler.

2. Güçlü bir sauna geleneğine sahipler.

Estonya'yı genellikle Doğu Avrupa geleneklerine sahiptir diye düşünürüz. En azından ben öyle sanıyordum. Ama oldukça yanılmışım! Avrupa'nın kuzeydoğu kesiminde ve Rusya sınırında olmasına rağmen, İskandinav etkisi çok daha belirgin. Örneğin, Estonca dili Fince diline benzer. Sadece bu da değil, aynı zamanda Fin saunası geleneğine de sahipler! Saunalar olağandır, halka açık bir saunayı ziyaret edebilirsiniz hatta kaldığınız otelde bile mevcut olabilir.

3. Estonya'nın Milli Marşı Finlandiya'nınkiyle aynı.

3. Estonya'nın Milli Marşı Finlandiya'nınkiyle aynı.

Finlandiya'dan gelen sauna geleneği ve mutfağı yeterli değilmiş gibi Estonya ve Finlandiya'nın Milli Marşı aynı! I. Dünya Savaşı sırasında 20. yüzyılın başlarında Finlandiya ve Estonya bölgelerinde bir melodi popüler olmuş. Daha sonra, her iki ülkede de, bu melodiye uygun şarkı sözleri yazılmış. Tesadüfen, bu melodilerden gelen şarkılar her iki ülkenin bağımsızlık hareketlerinde de popüler hale gelmiş. Yani şarkı sözleri aslında farklı, ama ortak melodi nedeniyle sesleri aynı!

4. Başkentte toplu taşıma araçları ücretsizdir.

4. Başkentte toplu taşıma araçları ücretsizdir.

Şaşırtıcı bir gerçek daha, toplu taşıma araçlarının Tallinn şehrinde yaşayanlar için tamamen ücretsiz! Ancak orada ikamet etmiyorsanız endişelenmenize gerek yok bir günlük bilet (24 saat) yalnızca 4,5 Euro'ya, 3 günlük bilet ise yalnızca 7,5 Euro'ya mal oluyor!

Ve toplu taşıma araçları harika. Hızlı bir frekansa sahip tramvayları ve otobüsleri var. Böylece tüm şehri ve civarını kolay bir şekilde gezebilirsiniz. Gece geç saatlerde bile!

5. İnternete erişim yasal bir haktır.

5. İnternete erişim yasal bir haktır.

Şubat 2000'de Estonya Parlamentosu, evrensel hizmet listesine internet erişimini ekledi ve şunları söyledi: '2010 Yılına gelindiğinde, Estonya'da kablosuz internet erişimi çoğunlukla ücretsiz olacak.' Gerçekten de öyle. Ülkenin çok büyük bir kısmında halk için ücretsiz wifi uygulaması var. Ayrıca, anayasasında 'İnternet ücretsiz karşılanması gereken bir vatandaşlık hakkıdır' ibaresinin bulunduğu tek ülke.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tamamen dijital bir ekonomiye sahip.

6. Tamamen dijital bir ekonomiye sahip.

İnternete erişimin bir insan hakkı olduğu bir ülkede daha azı beklenemezdi! Estonya'nın dijital devrimi tüm dünyada ünlüdür. 2000 yılından bu yana hükümet ve parlamento kâğıt kullanmıyor. Bütün faaliyetler elektronik kayıt sistemiyle sürüyor.

Ayrıca, çevrimiçi pasaport görevi gören yerel olarak geliştirilmiş bir Elektronik kimlik kartı kullanarak, Estonyalıların büyük bir kısmı şunları yapabilir:

  • Sözleşmeleri uzaktan imzalamak

  • Toplu taşıma için ödeme yaparken kimlik kartlarını kullanmak

  • Çevrimiçi oy vermek

  • Doktor reçetelerini dijital olarak uzaktan almak

  • Çevrimiçi vergi beyan etmek

  • PC'nizde dakikalar içinde yeni bir şirket oluşturmak

Ve dahası!

7. Nakit kullanımı yok.

7. Nakit kullanımı yok.

Estonya hakkında harika olan bir şey kelimenin tam anlamıyla fiziksel paraya ihtiyaç duymadan her şeyi yapabilirsiniz. Herhangi bir nakit paranız olmadan seyahat edebilirsiniz. Tallinn'deki küçük yerel sokak dükkanları da dahil olmak üzere her yerde NFC veya kart ödemeleriyle çalışıyor.

8. Dünyanın herhangi bir yerinden Estonyalı bir E-İkametgah alabilirsiniz.

8. Dünyanın herhangi bir yerinden Estonyalı bir E-İkametgah alabilirsiniz.

Estonya, şeffaf iş ortamına erişmenizi sağlayan, devlet tarafından verilmiş bir dijital kimlik ile e-İkamet sunan ilk ülkedir! Bu girişimciler, işletme sahipleri ve serbest çalışanlar için harika. Estonya'ya ayak basmak zorunda kalmadan dünyanın herhangi bir yerinde yaşayabilir ve işinizi kaydedebilirsiniz!

9. Güçlü bir Start-up kültürüne sahiptir.

9. Güçlü bir Start-up kültürüne sahiptir.

Estonya birçok girişime ev sahipliği yapıyor. Wise (eski adıyla Transferwise) ve Skype aralarında en popüler olanları. Şirketinizi orada kurmak istiyorsanız, e-İkamet ve AB pazarına kolay erişim iki güçlü avantajdır.

10. Dünyanın en temiz havasına sahip.

10. Dünyanın en temiz havasına sahip.

WHO, Estonya'nın havasını dünyanın en temiz havasından biri olarak sıraladı! Baltık'tan gelen taze esinti serin, temiz ve yatıştırıcıdır. Yüksek hava kalitesi de Estonya'nın toprak alanının yüzde 50'sinden fazlasının ormanlarla kaplı olmasından kaynaklanıyor. Doğa rezervleri Estonya'nın vahşi doğasının yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve gelecek için korunmasını sağlıyor. Kağıt kullanımı olmadığı için ağaçların kesimi de neredeyse hiç denecek kadar az.

Doğada serinletici bir yürüyüş yapmak ve biraz tarihi yeniden yaşamak istiyorsanız Tallinn'e sadece kısa bir mesafede bulunan Estonya Açık Hava Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın