Görüş Bildir
Haberler
Meme Kanseriyken Hamile Kalan Kadının Kendi Sözleriyle Anlattığı Zorlu Yolculuğu

Meme Kanseriyken Hamile Kalan Kadının Kendi Sözleriyle Anlattığı Zorlu Yolculuğu

idioteque
13.02.2015 - 22:05 Son Güncelleme: 14.02.2015 - 16:53

Bu içerikte konu edindiğimiz kişi, Mary Harris. Mary, bebeği olacağını ve göğüs kanseri olduğunu neredeyse aynı zaman diliminde öğrendi. Mary Harris'in hikayesinin devamını onun sözlerinden öğreneceğiz..

Kaynak: http://www.npr.org/blogs/health/2015/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci çocuk konusunda uzun yıllar kararsız kalsak da, kocam Mark'la şansımızı denemeye karar verdik. İki hafta sonra, bir şişkinlik farkettik. 35 yaşındaydım.

Göğüs kanseri teşhisi konulduğunda, tedavi sürecinin doğurganlığı nasıl etkilediğini öğrendik. Kemoterapi adeta bir erken menopoz etkisi yaratabilirmiş. Beş yıllık hormon terapisini tamamlamadan, doktorlar hamilelik girişimlerimize pek sıcak bakmıyorlardı. Evlat edinme büroları bile kanser-sonrası beş yıllık bir süreyi başarıyla geçirdiğimi görmek istiyorlardı. Biz de, 5 yaşındaki oğlumuz Leo'ya kardeş yapma fikrinden vazgeçtik.

Derken, planlanan lampektomi operasyonundan bir gün önce, onkoloji hemşirem büyüleyici bir haberle yanıma geldi: rutin kan tahlillerime göre hamileymişim!

25 Ekim 2013

25 Ekim 2013

Adını Stella koyduğumuz bebeğimizin ilk ultrason görüntüsü bu. Operasyondan birkaç gün sonra çekilmişti. Önceden iki ultrasona girmiştim fakat doğum uzmanım, Lampektomi operasyonum başarıyla sonuçlanana dek bir bebek sahibi olma fikrine kendimi çok kaptırmamamı önerdi.  Hala tümörün kötü huylu olup olmadığını, etrafına yayılıp yayılmadığını bilmiyorduk, büyük bir bekleyiş içerisindeydik. Doktorlarım, şayet kanser beklediklerden kötüyse, bebeği aldırma konusunu tekrar düşüneceğime söz vermemi istediler.

20 Şubat 2014

20 Şubat 2014

Kemoterapiden önce, oğlumuz Leo'yu da alıp bir tatile çıktık. Kumsalda otururken, ona terapiye gireceğimden bahsettim. 

'Çok güçlü ilaçlar alacağım ve bu güçlü ilaçların bazı yan etkileri de oluyor.. Mesela saçının dökülmesi gibi..' dedim.

'Olamaaaaz!' diye bağırdı. Bu kadar güçlü tepki vermesine şaşırmıştım ki, 'saçının dökülmesi gibi' dediğim için dökülecek olanların kendi saçları sandığını fark ettim. Saçlarına bir şey olmayacağını açıkladıktan sonra oldukça rahatlamıştı. 

19 Mart 2014

Hani hep denir ya, saçını ne zaman kestireceğini en iyi kendin bilirsin diye. Duşta veya yastığında saç görüp, temizlemekten canın çıkar. Saçlarım 20 yıldan fazladır uzundu. Bakımını iyi yapıyordum. Ama kemoterapiye ilk girişimden 3 hafta sonra, artık taramayı ve yıkamayı bıraktım. 1-2 gün daha uzun gözüksünler diye.. Çalıştığım yerden de izin aldım. Çünkü ofisin ortasında saçlarımın dökülmesinden çok korktum. Sonra da oluruna bıraktım..

29 Nisan 2014

29 Nisan 2014

Oğlumun saçlarımın dökülüşünü kabullenme süreci oldukça zordu. Döküldüğü için saç kalmayan kafamı arkadaşlarına göstererek eğlenir falan sanıyordum ama ne zaman okulda çizdiği bu resmi eve getirdi, o zaman anladım ki duyguları epey karışıktı. 

Sağ fotoğraf: 'Saçlarını özlüyorum, Seni her şeyden çok seviyorum..'

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 Mayıs 2014

Kemoterapinin son gününde, ne yapacağımızı bilemedik, kutlama yapmak için Brooklyn Botanik Parkı'na gittik. Şöyle bir düşününce önümüzde aşılması gereken hala bazı engeller vardı.. Kan tahlillerimi yaptırmak, bebeğimi doğurmak ve radyoterapi görmek lazımdı. Bebeğimizin sağlıklı olmasını ummaktan başka çaremiz yoktu.

30 Mayıs 2014

30 Mayıs 2014

İnanılmaz hızlı bir şekilde, bebeğimiz Stella dünyaya geldi. Doğum 4 saat sürdü. Doktorlar onu bana ilk gösterdiklerinde, benden çok saçı olduğunu gördüğümde inanılmaz bir rahatlık hissettim. Normal bir şekilde 3.5 kg olarak doğdu. Kemoterapiye nasıl maruz kalmadığını kimse anlayamadı. Belli ki bir şey korumuştu onu. Doktorlarım bu resmi hastaneye astılar. Cerrah bana, 'Dünyaya gelmesi gereken bir bebekmiş. Ondan çok şey bekliyoruz' dedi.

11 Ocak 2015

11 Ocak 2015

Şimdi 4 kişilik mutlu bir aileyiz.. Her şeyi atlattıktan sonra, hayata ayak uydurmaya çalışıyoruz.

Ama her gün şunu düşünüyorum: Stella normal bir bebek mi? Yoksa doğuştan yetenekli bir bebek mi? 

Şu an hali hazırda ana-rahminde kemoterapiye girmiş bebeklerle ilgili bir protokol yok. Genel veriler, tedavinin etkisinin ölçülebilir olmadığını gösterse de, beyni ve IQ'yu etkileyen potansiyel bulgular mevcut. 

Sanırım Stella'yı yan etkilerinin belirtileri için ömrü boyunca gözlemleyeceğim.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
43
31
4
3
1
0