Görüş Bildir
Haberler
Hafriyat Kamyonu Öldürmüştü: Şule İdil Dere Davasında 8 İBB Yetkilisinin Yargılanmasına İzin Çıkmadı

etiket Hafriyat Kamyonu Öldürmüştü: Şule İdil Dere Davasında 8 İBB Yetkilisinin Yargılanmasına İzin Çıkmadı

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tartışma yaratacak bir karara imza attı. Hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin davasında Valiliğin 8 üst düzey İBB yetkilisinin yargılanmasına müsaade etmeyen kararı Bölge İdare Mahkemesi'nce onaylandı. Aynı kararda 3 alt düzey memurun yargılanmasının önü açıldı. 

Dere ailesi karara öfkeli. Ailenin avukatı Murat Özveri, 'Alt düzeydeki 3 mühendisi sorumlu tutacaksın, aynı vakada aynı sorumluluk zincirinde olan diğerlerini ise tutmayacaksın. Bu insanın hukuka olan saygısını rencide eden bir tutum' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi 23 yaşındaki Şule İdil Dere, 12 Mayıs 2016'da Yoğurtçu Parkı'nda yürüdüğü sırada Kurbağalıdere ıslah çalışmaları kapsamında yaya-bisiklet yolunda çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hafriyat kamyonunun ezmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Valilik 8 üst düzey İBB yetkilisinin yargılanmasına izin vermemiş, aile kararı Bölge İdare Mahkemesi'ne taşımıştı

Valilik 8 üst düzey İBB yetkilisinin yargılanmasına izin vermemiş, aile kararı Bölge İdare Mahkemesi'ne taşımıştı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişinin sorumlu ve asli kusurlu bulduğu devlet memuru olan 11 İBB yetkilisinin soruşturulması için 9 Şubat 2017 tarihinde İstanbul Valiliği'ne başvurdu. Valilik, İdil'in ölümünden tam 1 yıl sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi daire başkanı ve müdürlerin de bulunduğu 8 üst düzey yetkilinin sorumlu olmadıkları gerekçesiyle yargılanmalarına izin vermezken, İBB çalışanı iki mühendis ve bir teknikerin sorumlu olduğuna karar vererek savcılık tarafından soruşturulmasına izin vermişti. 

Aile İstanbul Valiliği'nin bu kararına karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz davası açmıştı.

Alt düzey 3 yetkilinin yargılanmasına onay, üst düzey 8 yetkilinin yargılanmasına red

Alt düzey 3 yetkilinin yargılanmasına onay, üst düzey 8 yetkilinin yargılanmasına red

Bölge İdare Mahkemesi, Dere ailesinin itirazı ile haklarında soruşturma izni verilen İBB çalışanı iki mühendis ve bir teknikerin itirazlarını birlikte değerlendirdi. 

Mahkeme, Dere ailesinin 8 üst düzey ismin yargılanmasına izin vermeyen Valiliğin kararına yaptığı itirazı, yeterli bilgi ve belge mevcut değil diyerek reddederken, 3 İBB personeli için ise yeterli bilgi ve belgenin bulunduğu yönünde karar verip Valiliğin verdiği soruşturma iznine onay verdi.

"İnsanın hukuka olan saygısını rencide eden bir karar"

"İnsanın hukuka olan saygısını rencide eden bir karar"

Dere ailesinin avukatı Murat Özveri tam bir hukuk skandalı olarak tanımladığı kararı şöyle değerlendirdi:

'Mahkeme aynı olayda, memur statüsündeki 3 kişi için yeterli şüphe var diyor, diğerleri için yoktur diyor. 3 kişi için olan, diğerleri için niye olmasın? Memurlarının sorumluluğu onların kariyerleri ile ilgili değil ki. Alt düzeydeki 3 mühendisi sorumlu tutacaksın, aynı vakada aynı sorumluluk zincirinde olan diğerlerini ise tutmayacaksın. Bu insanın hukuka olan saygısını rencide eden bir tutum.'

Avukat Özveri ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını ve gerekirse davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
254
74
24
10
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Taemin Dayt

Peki o hafriyat kamyonu bir iş adamının kızına çarpsaydı görürdüm ben o üst düzey İBB yetkililerini

haylaz adam

ama adalet sokaktaa aranmazzzzz. adaleti hafriyat kamyonlarıyla dağıtıyorlar nede olsa :(

Burak Gültekin

hakim ve savcıların cübbelerinde düğme olmazmış kimsenin önünde iliklemesinler diye, cübbelerinde "cep" olmazmış rüşvet almasınlar diye ama bizim savcı ve ha... Devamını Gör