Görüş Bildir
Haberler
Gri Pasaportla İnsan Kaçaklığı ile İlgili Suç Duyurularına Savcılıktan Skandal Yanıt...

Gri Pasaportla İnsan Kaçaklığı ile İlgili Suç Duyurularına Savcılıktan Skandal Yanıt...

Ulaş
23.11.2021 - 14:39

Türkiye’deki gri pasaportlarla Almanya’ya uzanan insan kaçakçılığı organizasyonunda Almanya'da suçlular yargı önüne çıkarılıp ceza alırken, Türkiye’de suç duyurularına ‘soruşturmaya gerek yok’ kararı verildiği ortaya çıktı. 

Gri pasaport skandalını ortaya çıkaran ve Eylül 2020’de Dışişleri Bakanlığı yetkililerini uyaran ve savcılığa suç duyurusunda bulunan Hannover Başkonsolosluğu muavin konsolosu Güler Fidan'ın ifadesine dahi başvurulmadığı öğrenildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'den Kemal Atlan'ın haberine göre, Türkiye’de Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu birçok belediye aracılığıyla gri hizmet pasaportları kullanılarak Almanya’ya insan kaçakçılığı skandalında yeni gelişme yaşandı. Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğu'nda görevli muavin konsolos Güler Fidan'ın, Yeşilyurt'tan gri pasaport verilerek Almanya'ya gönderilen kafileden şüphelenerek  amiri Hannover Başkonsolosunu uyardığı, uyarılarının  dikkate alınmaması üzerine de savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Başkonsolos 'Hangi parti?' diye sormuş...

Başkonsolos 'Hangi parti?' diye sormuş...

Gri pasaport skandalını ilk fark ederek uyarılarda bulunan Güler Fidan, savcılığa gönderdiği ihbar ve suç duyurusu dilekçelerinde şu önemli iddialarda bulundu:

* Dışişleri'nden Hanover'e 10 Eylül 2020'de gönderilen yazıda Yeşilyurt'tan Hanover'e 45 kişilik bir kafile geleceği bildirildi. Seyahat kısıtlaması yaşanan COVİD döneminde bu kadar kalabalık kafilenin, hepsi de gri pasaportlarla Almanya'ya gelişinden şüphelenerek Başkonsolosumuzu uyardım.

* Programa göre kafilenin 7 Eylül – 16 Eylül arası Hannover'e gelmesi gerekiyordu. Ama bu tarihler arasında Türkiye'den çıkış yapmadıklarını tespit ettim. Şüphelerimi bir kez daha Başkonsolosa ilettim. Başkonsolos ‘Belediye hangi partidenmiş?' diye sorunca bilgisayardan AK Parti olduğunu öğrenip bildirdim.

* Yeşilyurt Belediyesi'nin pasaportları çıkartırken ortak etkinlik yapacaklarını duyurduğu Hannover Belediyesi'nin programdan haberinin dahi olmadığını öğrendim. Davetiyelerde ismi geçen aracı Ersin Kilit GMBH isimli firmanın ofisinin ise Hanover Başkonsolosluğumuza 400 metre uzaklıkta olduğunu öğrenince işin içinde yasadışı insan kaçakçılığı olabileceği düşüncemi yine Başkonsolosa aktardım.

* Ekim ayı sonunda, 45 kişilik kafilede yer alan isimleri tek tek araştırınca, Türkiye'ye dönüş yapmamalarına rağmen pasaportlarının ‘Muhafazada' olduğu yani İçişleri Bakanlığına iade edildiğini öğrendim. İnsan kaçakçılığı yapıldığı artık net biçimde ortaya çıktığı için Başkonsolosumuza yine bilgi verdim. Kendisinin de hem Ankara'yı hem de Almanya'daki tüm temsilciliklerimizi uyaran bir yazı göndermesi gerektiği konusunda görüşümü ilettim.

* Ancak Başkonsolos Eylül ve Ekim aylarında yaptığım tüm uyarılara rağmen ne Ankara'da Bakanlığı ne de Almanya'daki temsilciliklerimizi bir kez olsun uyarmadı.

Savcı 'Soruşturmaya yer yok' dedi...

Savcı 'Soruşturmaya yer yok' dedi...

Güler Fidan bu ihbar mektubuyla birlikte ‘İnsan kaçakçılığı suçunu ivedilikle ilgili ve yetkili tüm makamlara bildirmeyerek görevini ihmal ettiği, kamunun zararına ve kişilerin mağduriyetine sebebiyet verdiği ve suçu bildirmeme suçunu işlediği’ iddiasıyla Hanover Başkonsolosu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na önce Mayıs sonra da Ağustos ayında iki ayrı suç duyurusunda bulundu.

Fidan, aynı iddiaları CİMER aracılığıyla Cumhurbaşkanlığına da iletti. Suç duyurusunu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı,  4 Kasım 2021'de ‘soruşturma yapılmasına yer olmadığı' kararı verdi.

Kararda, ‘iddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bilgi ve delile dayanmadığı, soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı’ savunuldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KaguyaHimeSama

Savcılık : Giden gitmiştir. Gittiği gün bitmiştir. 😂