Görüş Bildir
Haberler
Glüten Hassasiyeti Nedir? Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Glüten Hassasiyeti Nedir? Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Şebnem Sucu
17.08.2021 - 12:04

Sindirim sistemi problemi ile gün içinde bazı problemler yaşayan kişiler çoğu zaman buna neyin sebep olduğunu belirlemek için uğraşır, ancak yaşadığınız sorunların kesin olarak glüten hassasiyetinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için doktorunuz teşhisi gerekir. Eğer glüten hassasiyeti ile belirtileriniz arasında net bir ilişki söz konusu ise glüten hassasiyetinin sebep olduğu belirtileri ortadan kaldırmak için glütenden kaçınmanız gerekmektedir. Peki, glüten hassasiyeti nedir, nasıl anlaşılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar… 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son yılların en çok konuşulan konularından biri haline gelen glüten hassasiyeti, karın ağrısı, gaz sancısı ve ishal gibi sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor. Öte yandan glüten hassasiyeti genellikle gıda alerjisi olarak düşünülür ya da çölyak hastalığı ile karıştırılır. Çünkü bu üç hastalıkta da benzer besinlerden kaçınmak tedavinin önemli bir parçasını oluşturur. Birbirinden farklı bu hastalıkları ortaya çıkaran durumların araştırılarak uygun bir tedavi ile hastalığın gün içinde verdiği semptomlarda yüksek oranda iyileşme sağlanabilir. Peki, glüten hassasiyeti nedir, nasıl anlaşılır? İşte glüten hassasiyetine dair merak edilenler…

Glüten Alerjisi Nedir?

Glüten Alerjisi Nedir?

Çağın hastalığı glüten hassasiyeti, buğday proteininin yeteri kadar sindirilemediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durum zamanla bağırsaklarda rahatsızlıklara yol açar ve beraberinde günlük yaşamı etkileyen olumsuz sonuçlar doğurur. 

Çölyak dışı glüten hassasiyeti glüten tükettikten sonra yaşanan rahatsız edici semptomlarla kendini gösterir. Bununla birlikte gluten hassasiyetinin en şiddetli hali çölyak rahatsızlığı olarak ifade edilen otoimnun bir hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Bu durum bağırsaklarda besinlerin emilimini zorlaştırır. 

Özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde sık rastlanılan çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ile benzerlik gösterebilir fakat bağışıklık sisteminin ne derece etkilendiği ve bağırsak zarının hasar görüp görmediği net değildir. 

Sofralara sıklıkla ekmek, makarna, bulgur pilavı ve unlu mamüller ile gelen glüten, glüten hassasiyetinin gelişiminde rol oynamaktadır. Bununla birlikte glüten hassasiyetine yönelik yapılan bazı araştırmalar karbonhidrat sınıfının tüketimine ek olarak glüten hassasiyetinin çeşitli nedenlerden kaynaklandığı yönündedir.

Glüten Hassasiyeti Nasıl Anlaşılır?

Glüten Hassasiyeti Nasıl Anlaşılır?

Glüten hassasiyeti genellikle şişkinlik, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık gibi mide-bağırsak şikayetleri ile ortaya çıkar. Bunların haricinde hastalarda baş ağrısı, çabuk yorulma, eklem ve kemik ağrıları, zihin bulanıklığı, dikkat sorunları ve duygu durum bozuklukları gibi şikayetler gelişebilir. Aynı zamanda çölyak dışı glüten hassasiyeti huzursuz bağırsak sendromu ile de karıştırılmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar glüten hassasiyetinin huzursuz bacak sendromunun bir alt grubu olduğunu öne sürmektedir.

Glüten Hassasiyeti Tanı ve Tedavisi

Glüten Hassasiyeti Tanı ve Tedavisi

Glüten hassasiyetinin teşhisine yönelik bir endoskopi ya da kan testi yoktur. Hastalar uzman doktoruna genel şikayetlerini anlatır ve rahatsızlığın glütensiz diyetle düzelip düzelmediğine bakılarak hastalığın varlığı teşhis edilebilir. Genellikle teşhis hastanın öyküsüne yöneliktir. Bu sebeple glütenin sebep olduğuna inanılan belirtilerin çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmış olması durumu da söz konusudur. Glüten hassasiyetiniz belirlendiğinde semptomlarınızı azaltmanın en iyi yolu glütenden mümkün olduğu kadar kaçınmaktır. Bu genellikle zordur, çünkü glüten birçok gıda ve gıda ürünün içinde yer almaktadır. Ancak glüten hassasiyetinin yaşatmış olduğu ağrıları hafifletmek için doktorun önerilerine uymanız oldukça önemlidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın