Görüş Bildir
Haberler
Girl Power Diye Ergenliğimizi Yakan İngiltere'nin Çıkardığı En Ünlü Kız Grubu: Spice Girls

etiket Girl Power Diye Ergenliğimizi Yakan İngiltere'nin Çıkardığı En Ünlü Kız Grubu: Spice Girls

Marziye
29.01.2016 - 12:03 Son Güncelleme: 27.08.2021 - 12:21

1997 senesinde bir anda nereden çıktıkları belli olmayan bir kız grubu ana haber bültenlerine kadar hayatımıza tek bir şarkıyla girdi. Bu dönemde kız çocuklarını 'avana avana avana avana rilirilili vana zegezeg ha!' diye ortalıkta dolaştıran bu grup sadece çıktığı İngiltere'de değil tüm dünyada fenomen haline geldi (ki o dönemde fenomen diye bir kelime yoktu). 

Ali Kırca ile ana haber bülteninde bile ZEGEZEG HA! diye oynayan bu kızların klibi döndü. Sonrasında da beklenen oldu artık her kız çocuğu/ergen okulunda, sınıfında 5'erli kız grubu olarak gezmeye başladı ve kendilerini bu grubun elemanı olan kızların özelliklerine göre ayırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Spice Girls - Wannabe

Grubun tamamen ticari amaçlı oluşturulduğu bariz olsa da aslında bir yandan bir sürü erkek müzik grubu varken (müzik grubu dediysek vokal grubu olarak) kız grubu olmamasından faydalanırlar. 80'lerde vs. kız grupları vardır ama Spice Girls kadar dünya çapında ses getiren bir grup daha önce olmamıştır. Tarihler 1996'yı gösterdiğinde Wannabe adlı eserleriyle ortalığı yıkan bu kızlar aslında bir gazete ilanı ile bir araya gelmiş pek de yetenekli olmayan tiplerdir.

Mahalle kasabında, bakkalında bile yerel radyolardan Wannabe çalındığı bu dönemde küçük ve ergen tüm kız çocukları kendilerini bu 5 grup elemanıyla özdeşleştirmeye başlar hatta iş o kadar alevli bir hal alır ki arkadaşlıklar bozulur.

'Hayır ben Emma olcam ben sarışınım sen esmersin' diye birbirini yolan kız çocuğu gördüm o dönemde. Kız arkadaş grupları arasında husumet çıktı, kan gövdeyi götürdü bu sırada da Spice Girls parayı cukkaladı.

Güzel bir pazarlama örneği olarak her kız çocuğu kendini bir elemanla özdeşleştirsin diye kızların isimlerinin önüne sıfatlar koydular: Spotif, sosyetik, kızıl, bebek ve korkunç. (sıfatlara bak sdkjfhskdjfhdsk)

Şeker Kız Emma (Baby Spice)

Emma grubun en tatlı, en munis, en evlenilecek anaya gelin götürülecek, parası gasp edilecek kızıydı. Gruptaki herkesin sesinin vasat olduğunu düşünürsek Emma vasatın da vasatıydı ama Türkiye'de çok tuttu çünkü sarışındı. Sarışınlık yüzyıllardır memleketimizde ekmeği yenilebilen bir şey olarak devam etmekte maalesef. Bu Emma sürekli sevimli triplerle takılır ama bazen de seksi olmaya çalışırdı. Emma o kadar tatlıydı ki her seksi olmaya çalıştığında peluş ayıya bikini giydirmiş gibi komik oluyordu. 

Ülkemizdeki kız arkadaş gruplarında eğer bir tane sarışın varsa (ki bu genelde MAAAACIR kızı olurdu) kesinlikle Emma olmak zorundaydı. Sarışınlık doğuştan Emma'lığı da getirmekteydi ama grubun en sıkıcı üyesi de buydu. Diğer kızların yanında biraz haminne gibi kalmaktaydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kızıl Bomba Geri (Ginger Spice)

Geri'nin olayı net konuşalım; memeydi. O dönem için cinsel açlığın İngilteresiydi. Kızıl saçlı olmasına filan atıfta bulunmak için 'ginger' demişlerdi ama kesinlikle 'meme' olmalıydı sıfatı. Büyüdüğünde büyük memeleri olsun isteyen henüz ergenliğe yeni girmiş kız çocukları için serpilmek ile eş anlamlıydı Geri. Grupta vokal olarak zaten hiçbiri iddialı olmadığı için Geri'nin sesi de iddialı değildi ama memeleri vardı. meme meme meme.. Geri...

Kız arkadaş gruplarında Geri olmak maalesef ergenliğe akranlarına göre daha erken giren kızlara kalmıştı. Ergenliğe erken girmek bizim ülkemizde memeydi, meme de utançtan kambur yürümekti.

BONUS: Baharat Kız Geri'nin Türk Kanalı Geçmişi

Seksi Soğuk Nevale Victoria (Posh Spice)

Gelelim grubun ekmeğini en iyi yiyebilmiş olan üyemiz Victoria'ya. Kolay değil yani diğer grup üyeleri grup dağıldıktan sonra solo müzik çalışmasıyla filan götünü yırtarken Victoria dünyanın en akıllıca işini yapıp David Beckham ile evlendi ve Spice Girls'ten sonra ürettiği tek şey çocukları oldu. Öbür garibanlar 2-3 single çıkartıp ünlerini devam ettirmek için uğraşsa da en çok konuşulan yumurta gibi Beckham ile evlenen Victoria olmaya devam etti. 

Grup ilk çıktığında Blue Jean dergisinde bunları tanıtan bir yazı vardı, tüm grup üyeleri kendinden bahsediyordu. Bu Victoria kendinden 'ben kilisede rahibe olayım diye büyütüldüm, bazen diğer rahibeler tarafından dövüldüm' gibi sırf reklam amaçlı kurgu bir hikayeyle bahsetmişti. Ses olarak grupta vasatın dibi olmayı başarabilmiş olan Vicky o soğuk görüntüsüyle vamp, gothic bir hava da estiriyordu. 

Kız arkadaş gruplarında bunun gibi zayıf esmer bir kız varsa o Victoria olurdu ve grubun en güzel kızı olduğu genel tarafından tescillenmişti.

Afro Melez Mel B (Scary Spice)

Mel B ile ilgili olarak öncelikle ülkemizdeki kız arkadaş gruplarında kimsenin Mel B olmak istememesini konuşalım.. Mel B'yi çocuk kafasıyla 'çirkin' görenler vardı o yüzden hep grupta en esmer olan kıza 'Mel B ol sen' denirdi ama o da bunu istemezdi. Sesi gerçekte iyiydi. Kendisi The Voice jüriliği de yaptı.

Çift Çizgi Haşortmanlı Kız (Sporty Spice)

Mel C grup ortalamasına göre sesi en güzel demeyelim de en farklı olandı. Sürekli bakkala ekmek almaya gider gibi eşofmanla gezen Mel C'nin en büyük hobisi uçan tekme atmaktı. Buna öğretmişler 'sen sportisin uçan tekme at' diye bu gariban da her klipte donun arasını yırtma uğruna uçan tekme atardı. 

Kız arkadaş grubunda teneffüslerde voleybol oynamaktan hoşlanan her kız Mel C olabilirdi. Fiziksel özellik olarak tek belirginliği bir dişinin olmamasıydı o da çok önemli değildi. Diğer kızlara nazaran tip olarak en kolay olunabilen kız olduğu için etkisiz eleman gibi bir şeydi ve kimse Mel C olmak ya da olmamak için kavga etmezdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Spice Girls Deodorantı

Spice Girls Deodorantı

Bu deodorant yanlış hatırlamıyorsam 1997 senesinde herkesin kullandığı Impulse ürünüydü. Dönemin ergen kızları tarafından kapış kapış satın alındı.

Spice Girls Lolipopları

Spice Girls Lolipopları

Bu kova ülkemizde satılan Spice Girls ürünlerinden biriydi ancak herkesin deodorant gibi kolay ulaşabileceği şekilde satılmıyordu. Genelde büyük şehirlerde satıldı.

Spice Girls Ayakkabıları

Spice Girls Ayakkabıları

Bu ayakkabılar o dönem ünlü bazı spor markaları tarafından üretilip çokça satıldı. Platform tabanlı (apartman topuk da denirdi) bu spor ayakkabılar kısalar için ilaç oldu.

Spice Girls Kırtasiye Malzemeleri

Spice Girls Kırtasiye Malzemeleri

Grup çokça tutunca dönemin ergen dergileri grubun posterleri yanı sıra bu tarz ürünlerini de eşantiyon olarak vermişti.

Yerli Spice Girls Çakması 1: Marmelat Kızlar (Grup Marmelat)

Yerli Spice Girls Çakması 1: Marmelat Kızlar (Grup Marmelat)

Spice Girls tutunca bizimkiler boş durur mu hemen yapıştırmaya başladılar kız gruplarını. Bu kızçeleri ya da şarkılarını pek hatırlayan yok.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yerli Spice Girls Çakması 2: Çıtır Kızlar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
420
120
60
27
22
11
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Şarkılarını beğeniyorum.

Işık İzi Fatih

Yazarın hayaller dünyası.