Görüş Bildir
Haberler
Gelecek Geldi! 2021'de Hayatımızın Ayrılmaz Bir Parçası Haline Gelecek 10 Teknolojik Gelişme

Gelecek Geldi! 2021'de Hayatımızın Ayrılmaz Bir Parçası Haline Gelecek 10 Teknolojik Gelişme

Teknolojinin hızına ayak uydurmak gitgide zorlaşırken, 2021'de hayatımıza girmesi beklenen en yeni teknolojik gelişmelerin bazılarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Postacı Dronelar

1. Postacı Dronelar
www.cnnturk.com

Amazon'dan Fransız Posta İdaresine kadar çeşitli kuruluşlar tarafından çoktan kullanıma sokulan postacı dronelar, yakın mesafeler arasında küçük ve orta ölçekli kargoların taşınmasına yardım ediyor. Ülkemizde de milli mühendislerin çalışmalarıyla üretilen yerli dronelar aracılığıyla Ptt, yakın zamanda postacı droneların kullanımına geçmeyi düşünüyor. Görünen o ki bak postacı geliyor şarkısını artık farklı biçimde söyleyeceğiz. :)

2. Yenilebilir Su

2. Yenilebilir Su

Su tüketiminde plastik şişe kullanımını doğaya verdiği zarar sebebiyle azaltmayı hedefleyen bir girişim olarak 2017 yılında ortaya çıkan yenilebilir su kapsülleri, gitgide yaygınlaşıyor. Skipping Rocks Lab tarafından tasarlanan ürün, temelde yenilebilir yosun özünden yapılan kapsüllerde ki suyu tek lokmalık ağzınıza atarak tüketmenizi sağlıyor. Ürünün dünya pazarında yerini ne zaman alacağı kesinlik kazanmasa da Bakkal Ahmet abiden yenilebilir su alacağımız günler çok da uzak görünmüyor.

3. 5G

3. 5G

Daha hızlı internet ve bağlantı hızı sağlamak amacıyla geliştirlen 5G teknolojisi pandemi sürecinde çok tartışıldı, çok konuşuldu. Hastalığın yayılmasına neden olduğu konuşulan teknoloji hakkında ortaya atılan iddialar gerçeklik payı taşımasa da insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri olup olmadığı hala tartışma konusu. Birçok ülkede test edilen 5G; Singapur, Tayvan gibi ülkelerde çoktan kullanılmaya başladı. Teknolojinin önümüzdeki sene ülkemizde de kullanıma açılacağı düşünülüyor.

4. Katlanabilen Telefon

4. Katlanabilen Telefon

Akıllı telefon teknolojisinin en yeni üyesi katlanabilen telefonlar uzun süredir konuşulan bir teknolojiydi. Samsung tarafından Galaxy Fold adıyla 2019 sonunda tanıtılan katlanabilen telefon modeli, yüksek fiyatıyla şimdilik çok geniş bir kitleye hitap etmese de Huawei ve Xiaomi gibi popüler akıllı telefon üreticilerinin oyuna girmesiyle, 2021'de katlanabilen akıllı telefonların popülerliği artacağa benziyor.

5. Nesnelerin İnterneti

5. Nesnelerin İnterneti

Tek yönlü yapay zeka uygulamalarının gelişmesiyle hayatımıza giren yepyeni bir olgu nesnelerin interneti. Kısaca özetleyecek olursak sahip olduğunuz eşyaların sizin için birbirleri arasında bağlantı kurarak sizin adınıza kararlar verebilmesini sağlayan bir sistem. Basit bir örnekle: artık evinizde süt bittiğinde markete gitmenize gerek kalmayacak. Buzdolabınız evde süt kalmadığını size haber verip sizin yerinize sevdiğiniz markayı sizin için sipariş edebilecek. Yani artık elleriniz, kollarınız poşet taşımaktan yorulmuş halde eve gelip patates çuvalı gibi yere yığıldığınız market alışverişlerinin sonu geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sentetik Et

6. Sentetik Et

'Sentetik et mi olurmuş?' demeyin. Oluyor! Imposible Foods firması tarafından et üretim süreçlerinin çevreye verdiği zarar ve et tüketiminin bizler üstünde yarattığı olumsuz sağlık koşullarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir girişim olarak ortaya çıkan sentetik etler; tamamen bitki kökenli besinlerden elde ediliyor ve et tadını aratmıyor. Geçtiğimiz sene Burger King, Amerika'da ki bazı şubelerinde The Impossible Burger adıyla sentetik etten yapılmış burgerleri menüsüne ekledi bile. Kısaca veganlar için adana kebap artık hayal olmayacak.

7. Üç Boyutlu Yazıcı

7. Üç Boyutlu Yazıcı

Çoktan hayatımızda yerini almaya başlasa da üç boyutlu yazıcıların evimizin baş köşesine oturması artık işten bile değil. İstediğiniz her türlü tasarımı sizin için saatler içinde basabilmesiyle tasarım ve teknoloji alanlarında çığır açan üç boyutlu yazıcılar: pandemi süreciyle değişen tüketici alışkanlıkları sayesinde artık evinize kadar girecek. Yakında çok sevdiğiniz oyun kahramanlarının figürlerinden, mağazada beğendiğiniz sandalyeye kadar her şeyi evinizde tek tuşla basabileceksiniz.

8. Çipler

8. Çipler

İnsan vücuduna takılacak çipler yılların ünlü bilim kurgu hikayesiyken, ilk defa 2016 yılında İsveçli bir firma deri altı çiplerini ofis çalışanlarına yerleştirdi. Çiplerin insan vücudunda kullanımı sürecinin hızlandırılacağı ile alakalı senaryolar ise yeni tip Corona virüsün dünya çapında yayılmasıyla hasta takibini kolaylaştırmak adına yeniden ortaya çıktı.Geçtiğimiz sene Elon Musk'ın kurduğu Neuralink firması bir süredir beyin bilgisayar bağlantısı üzerinde çalıştıklarını ve bu sistemi kısa süre içerisinde daha çok insan üstünde denemek istediklerini duyurmuştu. Kısacası artık 'ya akbilimi kaybettim', 'kredi kartımı bulamıyorum' gibi dertlerimiz olmayacak gibi görünüyor.

9. Robot Köpekler

9. Robot Köpekler
www.log.com.tr

Ha çıktı ha çıkacak herkesin bir robotu olacak masalı sonunda gerçeğe dönüşüyor.  Boston Dynamics gibi gelişkin robot teknolojileri üreten Çinli bir firma geçtiğimiz aylarda yeni bir robot köpek tanıttı. Çevresini tanıyabilen, orta ölçekli yükleri taşıyabilen robot köpek: Boston Dynamics'in tanıttığı Spot adlı robot köpek modeline kıyasla çok daha uygun bir fiyata sahip. Seneye yaygınlaşması beklenen teknoloji, eğer ülkemizde kendine alıcı bulabilirse sefalet köpeğin pabucunu dama atar bizden söylemesi.

10. Akıllı Gözlükler

10. Akıllı Gözlükler

İlk defa Google tarafından 2009'da duyurulan Google Glass ürünü ile dikkatimizi çeken akıllı gözlükler, Apple'ın önümüzdeki sene piyasaya sürmeyi planladığı düşünülen Apple Glass ürünüyle hayatımızda önemli bir yer alacakmış gibi görünüyor. Günlük hayatınızda etkinlikleri planlamaktan, sevdiklerinizle görüntülü konuşmalar yapmaya ve hatta dizi, film içeriklerini izlemeye kadar size çeşitli imkanlar sağlayacak akıllı gözlüklerin, cep telefonlarımızın yerini alabileceği konuşuluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
27
20
8
8
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berkay Demirbaş

Merakla bekliyorum Impossible Burgerı.

regina george

ahahahah spot köpek iyisin hoşsun ama sefalet köpeğin dramasına sahip misindir? sanmam...