Görüş Bildir
Haberler
Futbol Statlarında Kullanılan Çim Nasıl Olmalı?

Futbol Statlarında Kullanılan Çim Nasıl Olmalı?

Futbol hayatın kendisidir.

Dünyanın neresine giderseniz gidin, spor denince akla ilk gelen dallardan birisi hatta belki ilkidir futbol. Birçok kişi için takım tutmak kalptendir, hayatı şekillendiren tutkudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Futbolun ruhu

Takımın kazanması ya da kaybetmesinden çok takımın ne kadar iyi oynadığıyla ilgilenir taraftar. Takıma kendisi gibi gönül versin, oyunu canını dişine takarak oynasın, oyuna ruhunu versin ister.

Kazanmak ya da kaybetmek

Kulüpler yeni transferler gerçekleştirdiğinde, hele ki bu transfer büyük rakamlarla gerçekleşmişse, herkesin futbolcudan beklentisi yüksek olur. Ne yazık ki tüm futbolcular bu beklentileri bazen ellerinde olmayan sebepler dolayısıyla gerçekleştiremezler.

Futbolcunun performansını etkileyen en önemli unsurlardan biri: Zemin

Bir futbol takımı yalnızca sahaya çıkan 11 kişiden oluşmaz. Bu kişilerin arkasında güçlü ve konusunda uzman kocaman bir ekip vardır. Bu ekibin başarıya ulaşması için uygun zemin şartlarının hazırlanması gerekmektedir. 

Kaliteli bir futbol için stat zeminini profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 

Ülkemizdeki kötü zemin uygulamaları yüzünden her sezon onlarca futbolcu sakatlık geçirmektedir. Milyonlarca liralık transfer ücretlerinin karşılığını almak isteyen taraftar ve spor kulüpleri çoğu zaman futbolun oynandığı zeminin oyuncunun performansını ne derece olumsuz etkilediğini göz ardı etmektedir.

Drenaj, çim, bakım...

Başarıya giden yolda stat zeminindeki tüm uygulamalar birbiriyle uyumlu ve profesyonel olmalıdır. Drenajı iyi olmayan bir zeminin çimine ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın zemin, yağışlı havalarda problem teşkil edecektir. Ya da drenajı ve çim türü uygun olsa bile bakımı profesyonel kişilerce yapılmayan stat zemini için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır.

Uygun çim türü hangisi?

Bu konuda çeşitli iddialar bulunmaktadır. Bazı kişiler doğal çim, bazı kişiler hibrit çim, bazı kişiler ise spesifik bir tür olan Tifway 419'u önermektedir.

Her ne kadar farklı iddialar olsa da futbola hayatını vermiş kişilerden edinilen bilgiler ve tecrübeler Tifway 419’un en doğru seçim olduğu yönündedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hibrit çim nedir?

Hibrit kelimesinin karşılığı melez demektir. Yani farklı türlerin genetik olarak birleştirilmesinden oluşan yeni türe hibrit tür denir. Hibrit çim ise farklı türlerdeki çimlerin genetik olarak birleştirilmesiyle elde edilen tür demektir.

Doğadaki her türün kendine has güçlü ve zayıf yönleri vardır. Çimlerin de güçlü yönleri (tuzlu suya dayanıklılık, gölgeye dayanıklılık gibi) laboratuvar ortamında incelenir ve ihtiyaca göre türler birleştirilerek yeni bir tür elde edilir.

Günümüzde bazı uygulamaların hibrit olarak lanse edilmesi nedeniyle bir anlam karmaşası yaşanmaktadır. Arabalarda kullanılan ve hibrit olarak ifade edilen benzin + elektrik kullanımı bu kafa karışıklığının en önemli nedenidir. Suni ve doğal çimin birlikte uygulanmasına hibrit çim denmesi, asıl genetik olarak hibrit olan çimlerle ilgili algıyı şaşırtmaktadır. Örnek vermek gerekirse Tifway 419 Bermuda tür olarak hibrit bir çimdir. Cynodon dactylon ile C. transvaalensis germplasma türlerinin genetik olarak birleştirilmesinden doğan yeni bir türdür.

Tifway 419

2001 yılında ABD’de NTEP (Ulusal Çim Geliştirme Programı) tarafından yapılan testler sonucunda, yeni nesil Tifsport’dan daha kaliteli ve dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.

Hastalığa dayanıklı olma özelliği ve kendini yenileme kabiliyeti Tifway 419’un en dayanıklı hibrit çimlerden biri olmasını sağlamaktadır. Güçlü genetik yapısı sayesinde hastalıklara karşı dayanıklılığı fazladır, kuraklığa karşı çok dayanıklıdır. Güçlü yapısı itibariyle birçok toprak türünde yetişebilir. Kullanımı ve basımı yüksek olan yerler için çok uygundur.

Sun Life Stadium ve Raymond James Stadium gibi Amerika'nın en büyük statlarında kullanılmaktadır. 

Türkiye'de Adana 5 Ocak Stadyumu, Bursa Atatürk Stadyumu, Oba Stadyumu'nda Tifway 419 kullanılmıştır.

Not: Tifway 419 kullanılan Bursa Atatürk Stadyumu FIFA’dan tam not almış, o zaman Türkiye’nin en iyi seçilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın