Görüş Bildir
Haberler
Milyarlarca Doları Eski Sevgili mi Yaktı? FTX İflasının Ardında Dönen Tüm Dedikoduları Anlatıyoruz!

Milyarlarca Doları Eski Sevgili mi Yaktı? FTX İflasının Ardında Dönen Tüm Dedikoduları Anlatıyoruz!

FTX'in iflası kripto para piyasalarını karıştırırken, iddiaların ve skandalların ardı arkası kesilmiyor. Piyasalarda çöküşü tetiklemesinden endişe edilen iflas sonrası, iflasın perde arkası için eski sevgilisini suçlayan Sam Bankman-Fried'ın şirketteki eski psikiyatrının da açıklamaları bomba etkisi yarattı. Ekonomistler de kriptoda yaşananları yorumladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borç 3 milyar dolardan fazla!

Borç 3 milyar dolardan fazla!

Geçen haftalarda iflas başvurusu yapan dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX’in en büyük 50 alacaklısına borcunun yaklaşık 3,1 milyar dolar olduğu ortaya çıktı.

BBC'nin aktardığına göre, ABD'de mahkemeye sunulan belgelerde en büyük 10 alacaklının 1 milyar 450 milyon dolar, tek bir alacaklının da 220 milyon dolardan fazla kaybettiği belirtildi. 

Alacaklıların kimlikleri kamuoyuna açıklanmazken, belgelerde şirketin parasıyla çalışanlara ve danışmanlara, kayıtlara geçirilmeden evler alındığı ortaya çıktı.

Sırada başka şirketler de var mı?

Sırada başka şirketler de var mı?

Kripto para piyasalarında FTX'in iflası sonrası bir başka şirketin de iflası gündemde bomba gibi düştü. Yaşananlar sonrası nakit çekimlerini askıya alan Genesis'in fon bulamazsa iflas edeceği haberleri yayılmaya başladı. 

Bloomberg'in aktardığına göre, şirketin kredi biriminde yeni finansman arayışında olduğun ancak çabalarının sonuçsuz kalması halinde iflas başvurusu yapacağı yönünde yatırıcılarına bilgi verdiği belirtildi. 

Şirketin 1 milyar dolar fon aradığı konuşulurken, FTX iflasında başrollerden bir olan dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’e de başvurduğu söylendi.

Genesis sözcüsü Bloomberg'e acil iflas başvurusu hazırlığında olmadıklarını açıkladı.

FTX'in piyasaları sarsan iflasında yayılan haberler ilginç bir hal almaya başladı.

FTX'in piyasaları sarsan iflasında yayılan haberler ilginç bir hal almaya başladı.

FTX'te yıllardır psikolojik danışmanlık hizmeti veren psikiyatrist George K. Lerner, yöneticilerin özel yaşamlarına yönelik gündem için 'yeterince seks yapılmadığına' dair bir açıklama yaptı.

Odakta isim olan eski CEO SBF'nin çok eşli ilişkiler kurduğu iddia edilirken, Independent'ın aktardığına göre, Lerner, bu iddiaları yalanladı. 

Psikiyatrist, söylenenlerin aksine şirketin sakin bir yer olduğunu ve yöneticilerin satranç ya da masa oyunları oynadığını, çılgın partiler verilmediğini açıkladı ve şu ilginç açıklamayı yaptı: 

İlla bir şey arıyorsanız çok az seks yaptıklarını söyleyebilirim. Çok fazla çalışıyorlardı. Daha düzgün flört ilişkileri olsa daha sağlıklı olurdu.

ABD'de Fox kanalına açıklama yapan SBF, iflasta suçu eski kız arkadaşına attı.

ABD'de Fox kanalına açıklama yapan SBF, iflasta suçu eski kız arkadaşına attı.

FTX'in iflasında Alameda şirketinin fonları yönetiminde sorun olduğuna dair haberler öne çıkmıştır. Şirketin başında SBF'nin eski kız arkadaşı Caroline Ellison bulunuyordu. 

SBF Fox'a yaptığı açıklamada, “Teknik olarak FTX Alameda'nın parasıyla kumar oynamıyordu. Para Alameda’ya ödünç verildi. Alameda parayla kumar oynadı ve kaybetti” ifadelerini kullandı. 

SBF'nin Alameda Research'ün CEO'su olan Caroline Ellison'la birlikte Bahamalar'da aynı evde yaşadığı, bu evde çılgın seks partileri verildiğine yönelik spekülasyonlar da bulunuyor. İddiaya göre evde 8 kişi birlikte yaşıyor ve hepsinin birbiriyle ilişkide olduğu konuşuluyor.

Elon Musk'ın rolü ne?

Elon Musk'ın rolü ne?

Kripto para piyasalarındaki oynaklığı değerlendiren Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, Tesla’nın kurucusu ve Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk’ın paylaşımlarıyla manipülasyon yaptığını söyledi. 

T24'ün aktardığına göre, Bitcoin'in pandeminin başındaki fiyatını hatırlatan Çifter, merkez bankalarının politikalarının birçok enstrümanda olduğu gibi kriptolarda da fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde kumar sektörünün de kapalı kalmasıyla paranın bir yerlere aktığını söyleyen Çifter, Musk’ın Şubat 2021’de Tesla’yı da kullandığı manipülasyonla yükselişin sürdüğünü, yeni bir açıklamayla da gerilemeyi başlattığını, Çin’deki gelişmelerin de eklenmesiyle Bitcoin’in 40 bin doların altına indiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çifter, yüksek spekülatif alanlarda öngörünün büyük oranda mümkün olmadığını belirtirken, yeniden görülebilecek zirvelerin ise kalıcı olmayacağını belirtti.

Çifter, yüksek spekülatif alanlarda öngörünün büyük oranda mümkün olmadığını belirtirken, yeniden görülebilecek zirvelerin ise kalıcı olmayacağını belirtti.

Bitcoin ve kripto para piyasalarında orta ve uzun vadede Çifter, beş parametrenin etkili olacağını öngördü: 

  • Gelişmekte olan ülkelerin parasal genişlemesi.

  • Katılımcı sayısında artış.

  • Manipülasyonlar.

  • Ülkelerin regülasyon adımları.

  • Pandemi döneminin devam etmesi

İlk maddenin sürdürülebilirliğini zayıf görürken, devletlerin sınırlama eğiliminde olduğunu, manipülasyonların oynaklıkla piyasaya daha çok zarar verdiğin, kontrollü bir noktaya doğru gidildiği söyleyerek, geriye kalan katılımcı artışının yükselişe bağlı olduğunu belirtti.

"Etkin diğerkamlık” hareketi nedir?

"Etkin diğerkamlık” hareketi nedir?

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da 'Kriptoda panik' başlıklı yazısında, SBF'nin geçmişinden ve iflasa sürüklenen konjonktürden bahsederken,  MIT’de öğrenciyken Oxford Üniversitesi Felsefe Hocası William MacAskill ile tanışmasını odak noktasına koyuyor. Ve onun dünyada hayırsever olarak tanınmasına vesile olan, “etkin diğerkamlık” (effective altruism) hareketine katılımını anlatıyor. 

Bu modellerde iyi niyetli kişilerinde arada bulunmasına karşın, bir lobi şeklinde para kazandıkça daha da hayırsever olacağına dair gelişimden bahsediyor. Binance'in kurucusu CZ'nin de burada adı geçerken, finansal sistemde bu şekilde bir destek mekanizmasını anlatıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın