Görüş Bildir
Haberler
Friends'ten Home Alone'a 80'lerde ve 90'larda Çekilen Ama Hâlâ Popülerliğini Koruyan En İyi Dizi ve Filmler

Friends'ten Home Alone'a 80'lerde ve 90'larda Çekilen Ama Hâlâ Popülerliğini Koruyan En İyi Dizi ve Filmler

08.07.2022 - 08:26

Sohbet ettiğiniz veya sosyal medyada takip ettiğiniz kişilerin, yeni çıkan yapımlar hakkında yaptıkları yorumlarda bazı filmlere ve dizilere referans verdiklerine şahit olmuşsunuzdur. Bu kişilerin sinema dünyasının geçmişine hâkim olduklarını yorumlarından anlayabilirsiniz. Peki, siz 80'lere ve 90'lara damgasını vurmuş kült filmleri izlediniz mi? Sizleri konfor alanınızdan çıkaracak ve koltuklarınıza yapıştıracak psikolojik gerilim filmlerini, kahkahalara boğulacağınız durum komedilerini ve içinizi ısıtacak arkadaşlıkları anlatan yapımları bir araya getirdik. Gelin, 80'ler ve 90'larda çekilmiş dillere destan filmleri ve dizileri birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Dallas (1978-1991) IMDb: 7.0

15. Dallas (1978-1991) IMDb: 7.0

Adını çok duyduğumuz ve genellikle kötü çağrışımlarla özdeşleştirdiğimiz Dallas, uzun yıllar ekranda kalmayı başarmış bir pembe dizi. Yapımda hem iş hem kişisel yaşamında manipülatif bir kişiliğe sahip Teksaslı petrol baronu olan J.R. Ewing'in kirli iş ilişkilerine ve bozulmaya yüz tutmuş aile dinamiğine şahit oluyoruz. Larry Hagman, Ken Kercheval ve Patrick Duffy'nin rol aldığı dizinin yönetmen koltuğunda David Jacobs oturuyor.

14. Sex and the City (1998 - 2004) IMDb: 7.2

14. Sex and the City (1998 - 2004) IMDb: 7.2

Sex and the City'nin başrollerine Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cristin Davis ve Cynthia Nixon hayat veriyor. Dört yakın arkadaşın 90'ların sonunda New York'ta yaşadıkları ilişkileri, cinsel hayatlarını ve gündelik yaşamlarını konu alan dizi; bir kere başlayınca başından kalkmak istemeyeceğiniz yapımlardan.

13. Home Alone / Evde Tek Başına (1990) IMDb: 7.7

13. Home Alone / Evde Tek Başına (1990) IMDb: 7.7

İçinizi sıcacık yapacak yılbaşı temalı filmleri dışarıda kar yağarken ve her yer, yeni yıla göz kırparcasına ışıklarla donatılmışken izlediğiniz olmuştur. Home Alone, sizleri 8 yaşındaki belalı karakter Kevin'ın ailesi Christmas tatili için uzaklardayken evini hırsızlardan nasıl koruduğuna dair eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor! Filmin yönetmenliğini Chris Columbus yaparken hepimizin aklına kazınmış sevimli karakter Kevin'ı Macaulay Culkin canlandırıyor.

12. The Breakfast Club (1985) IMDb: 7.8

12. The Breakfast Club (1985) IMDb: 7.8

Filmde, hafta sonu cezaya kalmış hepsi birbirinden farklı ama kendi çapında aykırı beş öğrencinin cezaları boyunca birbirleriyle iletişim kurmalarına ve iş birliği yapmalarına tanıklık ediyoruz. The Breakfast Club; ergenliğin ne kadar zor bir dönem olduğunu, anlaşılmanın kıymetini hatırlatan önemli bir yapım. Fakat filmde hep beraber güzel bir kahvaltı yapıyorlar mı muamma!

11. Groundhog Day / Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb: 8.1

11. Groundhog Day / Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb: 8.1

Bir günü defalarca ve aynı şekilde yaşamak zorunda kalsanız ne yapardınız? 12:01 PM isimli bir kısa öyküden uyarlanan filmde başrolü usta oyuncu Bill Murray canlandırıyor. Fantastik ve komedi filmi olan Groundhog Day, size dünyanın kendi etrafınızda dönmediğini hatırlatacak muhteşem bir film. Yapımın modern versiyonu Palm Springs'e de göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Fargo (1996) IMDb: 8.1

10. Fargo (1996) IMDb: 8.1

Filmde, Minnesota'da işleri pek de iyi gitmeyen bir otomobil satıcısı olan Jerry Lundegaard'ın beceriksizce işlediği suçtan sonra hayatının Marge Gunderson'un titiz çalışmasıyla nasıl altüst edildiğini izliyoruz. Filmin başrollerinde William H. Macy ve Frances McDormand yer alıyor.

9. Toy Story / Oyuncak Hikayesi (1995) IMDb: 8.3

9. Toy Story / Oyuncak Hikayesi (1995) IMDb: 8.3

Uzaktan kumandalı arabalar, elektrikli ve pilli oyuncaklar hayatlarımıza girmeden önce kurmalı ve figür oyuncaklar 80'ler ve 90'lar çocuklarının favorileriydi. Toy Stroy de bu detaya odaklanıyor. Filmde Andy'nin bir zamanlar en sevdiği oyuncağı olan kovboy Woody, modern görünümlü ve çok özellikli bir uzay kahramanı olan Buzz Lightyear küçük dostunun odasına girdiğinde onu nasıl kıskandığını görüyoruz.

8. Scarface / Yaralı Yüz (1983) IMDb: 8.3

8. Scarface / Yaralı Yüz (1983) IMDb: 8.3

Filmde; 1980'deki Mariel Göçü sırasında Küba'dan gelen bir göçmen olan Tony Montana'nın, Florida mülteci kampından çıkması ve Miami'deki uyuşturucu kartelini ele geçirmesi anlatılıyor. Montana'nın elindekilerle yetinip yetinmediğini ve kendini neyin içinde bulduğunu Al Pacino'nun başrolü oynadığı bu kült filmde izleyebilirsiniz. Yapımda Al Pacino'ya Michelle Pfeiffer, Steven Bauer ve Mary Elizabeth Mastrantonio eşlik ediyor.

7. The Shining / Cinnet (1980) IMDb: 8.4

7. The Shining / Cinnet (1980) IMDb: 8.4

Stephen King'in aynı isimli romanından uyarlanan The Shining, yazar olarak tıkanma yaşayan bir babanın sezon sonunda ailesiyle Overlook Hotel'e gitmesini anlatıyor. Burada yazarın psişik güçleri olan küçük oğlu, hem geçmişin hem geleceğin hayaletlerini gördüğünü söylese de ona kimse inanmıyor. Ancak en sonunda gördüğü hayaletler tarafından ele geçiriliyor ve yavaş yavaş aklını kaybediyor. Kar fırtınasına hazırlıklı olun çünkü hep birlikte otelin bahçesinde koşturacağız!

6. The Usual Suspects / Olağan Şüpheliler (1995) IMDb: 8.5

6. The Usual Suspects / Olağan Şüpheliler (1995) IMDb: 8.5

Film, polisin bir teknede 27 ceset bulmasının etrafında şekilleniyor. Yapımda tetikçi Kint'in polis sorgusunda 6 hafta öncesinden başlayarak beş suçlunun tesadüfi olmayan şekilde bir araya geldiğini, bir kamyonun kaçırılmasını ve tüm suçluların bağlı olduğu bir adamı anlatmasını izliyoruz. Teknedeki 91 milyon dolarlık uyuşturucu parasının da gökten indiğini düşünmemiştik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. GoodFellas / Sıkı Dostlar (1990) IMDb: 8.7

5. GoodFellas / Sıkı Dostlar (1990) IMDb: 8.7

Yarı İrlandalı, yarı Sicilyalı Henry Hill'in hayat gerçek hikâyesinden uyarlanan GoodFellas; ölmeden önce mutlaka izlemeniz gereken filmler arasında. Hill, küçük yaşta mahalle çetelerinin himayesi altına giriyor ve bir mafya ailesi üyesi hâline geliyor. Martin Scorsese'nin elinden çıkan bu filmi, genç bir adamın hayatının hangi koşullarda ve nasıl şekillendiğini görmeniz için kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyoruz. Yapımın başrollerinde Robert de Niro, Ray Liotta ve Joe Pesci yer alıyor.

4. Twin Peaks / İkiz Tepeler (1990-2017) IMDb: 8.8

4. Twin Peaks / İkiz Tepeler (1990-2017) IMDb: 8.8

Mark Frost ve David Lynch'in kaleminden çıkan dizide, Twin Peaks kasabasında Laura Palmer adındaki genç bir kadının esrarengiz ölümü işleniyor. Cinayeti kendine özgü yöntemleriyle araştıran FBI ajanı Dale Cooper'ın kasabanın sırlarını ortaya çıkarmaya çalışmasını izliyoruz. 1991'de ara verilen dizinin 2017 yılında 3. sezonu çekiliyor. Bu sezonda ise yaklaşık 25 yılın ardından işlenen başka bir cinayet araştırılıyor. Dizide Dale Cooper'ı Kyle MacLachlan canlandırıyor.

3. Friends / Sıkı Dostlar (1994-2004) IMDb: 8.9

3. Friends / Sıkı Dostlar (1994-2004) IMDb: 8.9

Friends, yayınlanmaya başladığı 90'lı yılları 2000'lere taşıyan dillere destan bir dizi. Günümüzde hâlâ popülerliğini koruyan dizide 6 yakın arkadaşın New York'taki yaşamlarına, en sevdikleri mekânlara ve sıcacık dostluklarına konuk oluyoruz. Monica ve Rachel'ın lise yıllarından sonra tekrar bir araya gelmesiyle 6 eski arkadaşın yaşamı birbirine daha fazla kenetleniyor ve yer yer kahkaha atmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Dizinin başrollerini Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc ve David Schwimmer üstleniyor.

2. Pulp Fiction / Ucuz Roman (1994) IMDb: 8.9

2. Pulp Fiction / Ucuz Roman (1994) IMDb: 8.9

Quentin Tarantino ve Roger Avary'nin kaleminden çıkan Pulp Fiction, yüksek IMDb puanıyla başarısını kanıtlıyor. Üstelik En İyi Orijinal Senaryo Oscarı'nın ve 1994 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nün de sahibi. Filmde küçük çaplı soyguncular Honey Bunny ile Pumpkin'in, tecrübeli gangsterler Vincent Vega ile Jules'un, para karşılığı hile yapmayı reddeden ve şehirden kaçan bir boksörün yollarının nasıl kesiştiği anlatılıyor. Filmde Uma Thurman, John Travolta, Bruce Willis ve Samuel L. Jackson gibi önemli isimler yer alıyor.

1. The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli (1994) IMDb: 9.3

1. The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli (1994) IMDb: 9.3

Hapishanede hüküm giydikleri sürede bağ kuran iki adamın hikâyesini anlatan The Shawshank Redemption, en çaresiz anlarda bile umudunu koruma fikrini aşılıyor. Ayrıca kelebek etkisinin varlığını kabul eden biriyseniz Andy'nin etrafında gelişen kötü olaylara karşı Red'in takındığı umutlu tutum sayesinde diğer mahkumların da bu tutumdan etkilendiğini kolayca yakalayacaksınız. 1995'teki Oscar Ödül Törenleri'nden 7 dalda Oscar adaylığıyla ayrılan filmin IMDB puanı da başarısını kanıtlar nitelikte. Filmin başrollerini Morgan Freeman ve Tim Robbins paylaşıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın