Terör Fransa'yı ulusal gününde, hürriyet, eşitlik ve kardeşliği kutlarken vurdu... Nice’de, ülkenin en önemli ulusal bayramı 14 Temmuz Bastille Günü'nü kutlamaları sırasında bir kamyon kutlama yapan kalabalığın içine daldı. Saldırgan kamyonla 2 kilometre boyunca kalabalık içerisinde ilerledi, önüne geleni ezdi ve silahla etrafa ateş açtı. Yetkililer saldırganın öldürüldüğünü ve kamyonda önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildiğini açıkladı.
Fransa'da Terör Saldırısı: 84 Ölü, 52'si Ağır 202 Yaralı
Fransa'nın turistik ve beşinci büyük şehri Nice'de, 14 Temmuz Ulusal Günü kutlamalarının gerçekleştirdiği sırada kalabalığın içine sürülen bir kamyon dehşet saçtı.
Yerel saatle 23.30 sularında gerçekleşen saldırı, kentin sahil kıyısındaki ünlü caddesi Promenade des Anglais'de düzenlenen bir hava fişek gösterisi sırasında gerçekleşti.
Kamyonun daha fazla kişiyi öldürmek amacıyla zig zag çizerek ilerlediği aktarılıyor.
Daily Telegraph'daki haberde, görgü tanığı Fabien Lallemand'ın şu sözleri de yer aldı: "Dev bir beyaz kamyonun çılgınca bir hızla hareket ettiğini gördüm. Şoför, mümkün olan en fazla sayıda insana çarpmak için sürekli direksiyon kırıyordu."
Çok sayıda kişi ezilerek can verdi
90 km hızla kalabalığın arasına dalan kamyon 2 km boyunca insanları ezerek ilerledi ve çok sayıda kişinin kamyonun altında kalarak can verdi.
Can pazarının yaşandığı olayda 80'in üzerinde kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda yaralı hastanelere kaldırıldı.
Saldırı sonrası halk korku ve panikle kaçıştı
Bir diğer görgü tanığının ifadesine göre ise, kalabalığa daldıktan sonra kamyondan inen şoför, elindeki silahla etrafa rastgele ateş açtı
Nice'deki saldırı anına tanık olan Cansu Uçar anlatıyor
Fransa'da saldırı: Görgü tanığı Cansu Uçar anlatıyorhttps://t.co/WjmdyVJVSa https://t.co/wBi2Zn2ZQ5
— CNN Türk (@cnnturk) 14 Temmuz 2016
Vali: Saldırgan öldürüldü
Bölge Valisi Sebastien Humbert kamyon şoförünün vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Vali ayrıca ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğunu ve bu yöndeki soruşturmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Olağanüstü hal 3 ay uzatıldı
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande yaşanan saldırı sonrasında Avignon'daki tatilini yarıda kesip başkent Paris'a dönme kararı aldı.
Olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha uzatılacağını açıklayan Hollande, 10 bin takviye askerin katıldığı güvenlik operasyonlarının süreceğin, ülkenin sınırlarına da takviye birlik gönderileceğini, Fransa'nın Suriye ve Irak'taki operasyonlarını da artıracağını söyledi.
"Saldırıda 10'u çocuk 84 kişi öldü, 202 yaralı var"
Paris Savcısı Francois Molins basına yaptığı açıklamada, "10'u çocuk ve genç, 84 kişi öldü, 52'sinin durumu ağır 202 yaralı var" bilgisini paylaştı.
Saldırganın kimliğini netleşti
Savcı, saldırganın Tunus asıllı, 85 doğumlu Mohamed Lahouaiej Bouhlel olduğunu açıkladı. Savcı, saldırganın 2010 ve 2016 yılları arasında hırsızlık suçundan sabıkalı olduğunu ve 2016 yılında silahlı şiddet suçundan 6 ay hapis cezası aldığını ancak cezanın ertelendiğini açıkladı.
Bouhlel'in radikal örgütlerle ilişki içinde olduğuna dair bilgi bulunmadığını aktaran savcı Molins saldırganın terör dosyasının olmadığını söyledi. Molins, 3 çocuklu ve boşanmış olan Bouhlel'in eski eşinin polis sorgusunda olduğunu da belirtti.
Medyada, Bouhlel'e ait olduğu belirtilen bu kimlik paylaşılıyor
Saldırı sonrası Nice'de taksi şöförleri taksimetreleri kapatarak, insanları güvenli bölgelere taşıdı
Sosyal medyada #portesouvertesnice etiketi altında buluşan Nice sakinleri, sokakta kalanları evine aldı
Eyfel'den yükselen dumanların havai fişekten kaynaklandığı belirtildi
Eyfel Kulesinden yükselen dumanlar :pic.twitter.com/k5Bhi3SAiT
— Onur (@ttractatus) 14 Temmuz 2016
Nice'deki terör saldırısının gerçekleştiği sıralarda Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Eyfel Kulesi'nden dumanlar yükselmesi ilk başta korku ve paniğe neden oldu.
Daha sonra yapılan açıklamalarda olayın bir terör saldırısından değil, Paris'te gerçekleştirilen 14 Temmuz 'Milli Gün' kutlamaları için patlatılan havai fişekleri taşıyan kamyonetin yanması neticesinde meydana geldiği bilgisi aktarıldı.
Nice, Suriye’ye en çok cihatçı gönderen Fransa kenti olarak biliniyor...
DHA'nın verdiği bilgiye göre bu yüzden Fransız emniyet güçleri ve istihbarat servisi tarafından en çok izlenen kent olarak öne çıkıyor.
Nice ayrıca Fransa genelinde en çok sokak gözleme kamerasına sahip kent olarak biliniyor.
Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısı nedeniyle, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda bayraklar yarıya indirildi. Taksim'de İstiklal Caddesi üzerindeki başkonsolosluk binası çevresinde polis ekiplerinin güvenlik önemi aldığı görüldü.
Başkonsolosluk, güvenlik gerekçesiyle iki gün önce kapatılmıştı.
BBC Türkçe, Reuters, AFP, Onedio ve Ajanslar