Görüş Bildir
Haberler
Felsefeye İlgisi Olan Ama Okumak Yerine "İzliyorum Öyleyse Varım!" Diyenlere Ufuk Açacak 13 Felsefi Film

Felsefeye İlgisi Olan Ama Okumak Yerine "İzliyorum Öyleyse Varım!" Diyenlere Ufuk Açacak 13 Felsefi Film

Felsefeye dair soruları merak edip okuyacak vakti olmayanlar için felsefe tarihinden en ilgi çekici konularını içeren bu 13 kıymetli filmi getirdik.

'İzliyorum öyleyse varım!' diyenler, bu filmlere bayılacaksınız.

Kaynaklar: iMDB, Beyazperde, Sinemalar

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Examined Life (2008)

1. Examined Life (2008)

Examined Life (2008), felsefeyi sahaya, sokaklara indirme işlevini taşıyan bir eser.

2. Derrida (2002)

2. Derrida (2002)

Kirby Dick ve Amy Ziering Kofman'ın yönetmen koltuğunda oturduğu film Fransız felsefeci Jacques Derrida ve onun yapıbozum kavramı üzerine eğilen bir yapım. Derrida çekimlerden pek mutlu görünmese de onun felsefesini merak edenler için hayli tatmin edici bir film olduğunun garantisini veriyoruz.

3. Being in the World (2010)

3. Being in the World (2010)

Dünya'da Olmak, dünyanın dört bir yanında yaşayan, Martin Heiddeger'in düşüncelerinden etkilenmiş felsefecilerin düşüncelerine ışık tutuyor.

4. Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

4. Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

Keanu Reeves ve (Alex Winter'ın başrollerinde olduğu filmde iki öğrenci tarih dersini geçebilmek ve mezun olabilmek için bir araştırma yaparlar. Rufus isimli biri, gelecekten bir telefon klubesinin içine yolculuk ediyor ve onlara, varlıklarının insanoğlunun geleceği açısından çok önemli olduğunu anlatıyor. Böylece Bill ve Tedd, zaman içerisinde yolculuğa çıkıyorlar.

5. When Nietzsche Wept (2007)

5. When Nietzsche Wept (2007)

19. yüzyıl Viyana'sı... Alımlı bir kadın olan Lou Salome, dönemin meşhur doktoru Breuer'i ziyarete gelir ve henüz iki kitabı basılmış ve pek tanınmayan filozof Nietzsche'ye yardım etmesi için ricaada bulunur. Ona göre, Nietzsche'nin yaşamakta olduğu duygusal çöküntü nedeniyle Avrupanın kültürel geleceği tehlikededir... 

Irvin Yalom'un Nietzsche Ağladığında romanından uyarlanan filmde, Viyanalı bir doktor, Nietsche'nin çektiği acıların üzerine eğilir. .

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Ister (2004)

6. The Ister (2004)

20. yüzyılın en önemli felsefecisi sayılan Martin Heidegger'in hem felsefesi hem de hayatı tartışmalarla doluydu. Kendisi Nazi olmakla da, varoluşçu felsefenin lideri olmakla da aynı anda anılıyordu. The Ister, mutlaka tanımanız gereken filozof Martin Heiddeger odaklı bir belgesel.

7. The Pervert's Guide to Cinema (2006)

7. The Pervert's Guide to Cinema (2006)

Felsefenin Elvis'i  Slavoj Zizek bu filmin tek oyuncusu ve belgesel filmde sinema filmlerine eğilerek can alıcı soruyu soruyor: 'Filmler bizim hakkımızda neler söyleyebilir?'

Sinema tarihinden seçtiği filmlerle sinemanın bizlerin arzularını, fikirlerini nasıl değiştirdiğini birer birer anlatıyor. Aydınlanma arayanlar için birebir.

8. Rashômon (1950)

8. Rashômon (1950)

Rashômon, ormanda tesadüf eseri bir adamın kanlar içerisindeki cesedinin fark edilmesiyle başlar. Adamın olayın başka bir faili olan karısı da tecavüze uğramıştır. Bu olayın şahidi olan yalnızca üç kişi vardır... 

Bunlardan biri bir gezgindir diğeri bir oduncudur sonuncusu ise bir hayduttur. Artık geriye her birinin hikayesini ayrı ayrı dinlemek kalmıştır. Ancak tüm bu hikayeler birbiriyle çelişmekte ve olaya dair bulanık olmayan bilgiler verememektedirler. Aralarından birisi kesin olarak gerçeği anlatmamaktadır; ancak bu hangisidir? 

Gerçeklik ve onun sunumu üzerine soru işaretleriyle izlenecek bir başyapıt.

9. Cartesius (1974)

9. Cartesius (1974)

Matematikçi, bilim insanı ve yazar René Descartes düşünme Biçimimizi, dünyayı anlama biçimimizi değiştiren önemli bir figürdü. Cartesius, 'modern filimin babası' Descartes'ın hayat hikayesini sıkıcı hamlelerden uzakta kalarak anlatıyor.

10. Les derniers jours d'Emmanuel Kant (1996)

10. Les derniers jours d'Emmanuel Kant (1996)

Thomas de Quincey'nin orijinal metninden uyarlanan film, adının Türkçe çevirisinden de anlaşılacağı gibi Saf Aklın Eleştirisi'nin yazarı, bugünün düşünce dünyasını şekillendiren filozof Kant'ın son günlerini trajik bir biçimde anlatır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Det sjunde inseglet (1957)

11. Det sjunde inseglet (1957)

Hangimiz yaşama amacımızı, dünyanın neden var olduğunu öğrenmeyi istemeyiz? Peki bunu kime sorabiliriz? Belki bir yanıt değil ama uzun süre etkisinde kırkacak bir beyin fırtınası Yedinci Mühür'de fazlasıyla var.

Yaşama, ölüme ve tanrıya dair soruları olan bir adam, Avrupa'yı esir alan kara veba esnasında Azrail'le satranç oynar.

12. The Truman Show (1998)

12. The Truman Show (1998)

Yaşadığımız dünya gerçek mi yoksa bir hayal aleminde mi yaşıyoruz?

Truman Show işte bu sorgunun film karelerine dökülmüş hali. Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başrolde yer alan Truman da bu şanslı insanlardan biridir.

Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

13. Zizek, 2005 yapımı bir belgesel. Felsefe dünyasının aykırı ismi Slavoj Zizek'i konu alıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
11
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Rashômon ilginç gözüküyordu bi bakayım dedim, Kurosawa yönetmiş.Şaşırmadım.

kseth

Nietzsche Ağladığında kadar anlamsız nadir kitap vardır. He belki psikoloji açısından başyapıttır ona bişey denemez, ama nietzsche açısından sadece aforizma... Devamını Gör

yeldas

#4 eveeeettt keanu reeves konu olunca tabi ki ben :) bu filmin 3sü haziran 2020de vizyona girecek. ollleyyyy :)