Görüş Bildir
Haberler
Fast Food Denince Akla Hemen Onların Adı Gelir: Ünlü Restoran Zincirlerinin Türkiye'deki Tarihçeleri

Fast Food Denince Akla Hemen Onların Adı Gelir: Ünlü Restoran Zincirlerinin Türkiye'deki Tarihçeleri

Ceren
10.09.2022 - 10:02

Sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında fast food denince akla onların adı geliyor. Peki bu restoran zincirleri Türkiye'de ne zaman açıldı, kuruluş hikayeleri neler? Gelin birlikte öğrenelim...

1. McDonald's

1. McDonald's

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald's, California’da Dick ve Mac McDonald tarafından 1940 yılında açıldı. Bundan tam 26 yıl sonra, İstanbul Taksim'de 24 Ekim 1986 yılında Türkiye'deki ilk şubesini açtı. Ali Vardar tarafından açılan McDonald's, “Türkiye’nin ilk uluslararası restoran zinciri” olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

McDonald's hakkında bilinmeyenler için:

2. Kentucky Fried Chicken (KFC)

2. Kentucky Fried Chicken (KFC)

24 Eylül 1952, North Corbin, Kentucky, Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan bu ilk tavuk zincir restoranı, dünyanın en büyük ikinci fast food restoranıdır. KFC'nin Türkiye macerası ise, 1989 yılında İstanbul'da başlıyor.

KFC'nin vazgeçmemenin önemini vurgulayan kuruluş hikayesini muhakkak okumalısınız 👇

3. Burger King

3. Burger King

Burger King, 4 Aralık 1954 yılında Miami'de açıldı. Sloganı Have It Your Way (İstediğiniz Gibi) olan Burger King, Türkiye'deki ilk şubesini ise 7 Mart 1995'te Etiler'de açmıştır.

4. Domino's Pizza

4. Domino's Pizza

1960 yılında Amerika'nın Michigan eyaletinde Thomas Monaghan tarafından kurulan ve dünyanın en büyük pizza zinciri haline gelen Domino's Pizza, Türkiye'deki ilk şubesini 1996 yılında İstanbul Ulus'ta açtı. Aslan Saranga tarafından açılan bu restoran, önce ilk şubeyle başlayıp birkaç yıl içinde Türkiye'nin pizza denince akla gelen ilk restoranı olmayı sürdürmüştür.

5. Arby's

5. Arby's

Arbys, 23 Temmuz 1964 yılında Leroy ve Forrest Raffel kardeşler tarafından Ohio Boardman’da kurulmuştur. Arby's ABD'nin en büyük ikinci fast food restoranı olmasına rağmen ülkemize girişi görece yenidir. Arby's Ağustos 2010 tarihinde Türkiye'deki ilk şubesini açmıştır.

6. Subway

6. Subway

1965 yılında, Fred DeLuca, doktor olma hayallerini gerçekleştirmek için arkadaşı Doktor Peter Buck'tan aldığı 1.000 $ borç ile Subway'i kurar. İlk restoran Bridgeport, Connecticut'ta 1965 yılının Ağustos ayında açılır. Subway, Türkiye pazarına ise ilk defa 1996 yılında girer.

Subway hakkında daha önce duymadığınız bilgiler için:

7. Starbucks

7. Starbucks

İlk Starbucks, 1971 yılında ikisi de öğretmen olan Jerry Baldwin, Gordon Bowker ile yazar olan Zev Siegel tarafından Pike Place Market adıyla bilinen yerde açılmıştır. 1982 yılında yatırımcı Howard Schultz'un ortaklığıyla İtalyan espresso barlarından etkilenerek 1985 yılında II Giornale kahve dükkânları zinciri kuruldu. Birkaç yıl sonra Starbucks'ın ilk sahipleri Peet's Coffee and Tea mağazasını satın alınca Starbucks'ı Shultz'a devrettiler. Böylece Shultz'un II Giornale kahve dükkânları, Starbucks adını alarak hizmet vermeye devam etti. Starbucks, ilk mağazalarını Vancouver, Britanya Kolumbiyası ve Chicago'da açtı. Starbucks, Türkiye'de ilk şubesini 2003 yılında İstanbul'da Bağdat Caddesi'ne açmıştır.

Starbucks'ın ilginç hikayesi için:

8. Popeyes

8. Popeyes

Popeyes, 12 Haziran 1972 tarihinde Al Copeland tarafından Louisiana'nın Arabi bölgesinde kurulmuştur. KFC'den sonra en büyük ikinci büyük tavuk restoranı olan Popeyes, Türkiye'deki ilk şubesini ise 2007 yılında açmıştır.

9. Gloria Jean's

9. Gloria Jean's

1979'da Chicago'da küçük bir kafe olarak hayatına başlayan Gloria Jean's, Türkiye'deki ilk şubesini 1999 yılında açmıştır.

10. Pizza Hut

10. Pizza Hut

Dan ve Frank Carney tarafından 1958'de Kansas'ta kurulmuş olan Pizza Hut, Türkiye'ye ilk defa 1989 yılında Galleria şubesi ile gelmiştir.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
9
7
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın