Görüş Bildir
Haberler
Evliya Çelebi Kimdir? Evliya Çelebi'nin Hayatı ve Ölümü...

Evliya Çelebi Kimdir? Evliya Çelebi'nin Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
11.11.2021 - 12:45

Evliya Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında ve komşu topraklarda kırk yıl 50 yılı aşkın süre boyunca seyahat eden bir Osmanlı kaşifi ve yazardı. Evliya Çelebi meşhur seyahatlerinin yanı sıra birçok harbe katılmış, nazımla meşgul olmuş ve musikiyle uğraşmıştır. Evliya Çelebi kimdir? İşte Evliya Çelebi'nin hayatına dair merak edilenler; nerede doğdu, nasıl öldü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asıl adı Mehmed Zilli olan Evliya Çelebi , 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm topraklarında dolaşarak 10 ciltlik 'Evliya Çelebi Seyahatname'sini yazdı.Unesco tarafından doğumunun 400. yılı münasebetiyle 2011 yılı, Evliya Çelebi yılı ilan edilmiştir. İşte kısaca Evliya Çelebi'nin hayatı ve ölümü...

Evliya Çelebi Kimdir?

Evliya Çelebi Kimdir?

Hayatı

Evliya Çelebi, 1611 yılında İstanbul'da varlıklı bir ailede dünyaya geldi. Ailesi aslen Kütahyalı'dır. babası Babası Derviş Mehmed Zılli'ye bir kuyumcudur ve sarayda kuyumcubaşlığı görevinde bulunmuştur. Evliya Çelebi eğitimine mahalle mektebinde başladı ve daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne gitti. Ardından da Enderun'da eğitimini tamamladı. I.Murad zamanında Edirne alındıktan sonra 1363 yılında kurulup, zamanla çeşitli değişikliklere uğramakla beraber Osmanlı Devleti'nin son zamanlarına kadar (1908) varlığını sürdüren bir saray okuludur. 

Evliya Çelebi okul dışında Arapça, güzel yazı, musiki, ve yabancı dil gibi dersleri de özel olarak aldı. Ayrıca aldığı Kur'an eğitiminden sonra hafız oldu. Evliya Çelebi eğitimini tamamladıktan sonra dönemin padişahı tarafından sarayda görevlendirildi. Ancak Evliya Çelebi yeni yerler görmek istiyordu bu nedenle sarayda çok uzun kalmadı. Önce İstanbul ve çevresini gezi, sonra sırasıyla Bursa ve İzmit'e gitti. Ardından da 51 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin hükümdar olduğu hemen hemen her yeri gezdi.  Çelebi bu gezilerini seyahatnamelerinde kendi üslûbu ile anlattı.

Eserleri

Eserleri

Evliya Çelebi'nin seyahatleri 10 ciltte toplanmıştır. Bu seyahatler tarihleri ve kitabındaki cilt numarası sırasıyla şunlardır:

- 1630 - İstanbul ve çevresi

- 1640 - Anadolu, Kafkaslar, Girit ve Azerbaycan

- 1640 - Suriye, Filistin, Ermenistan ve Rumeli

- 1655 - Doğu Anadolu Bölgesi, Irak, ve İran

- 1656 - Rusya ve Balkanlar

- 1663/1664 - Macaristan'da askeri seferler

- 1664 - Avusturya, Kırım, ve ikinci kez Kafkaslar

- 1667-1670 - Yunanistan ve ikinci kez Kırım ve ikinci kez Rumeli

- 1671 - Hac için Hicaz, Mekke ve Medine

- 1672 - Mısır ve Sudan

Ölümü

Ölümü

Evliya Çelebi 1685 yılında hayatını kaybetmiştir. Öldüğü sırada Mısır'da olduğu düşünülmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
39
25
25
18
18
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın