Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan 'Rezil Ettik' Demişti: Ayder Yaylası'nın Yeni Hali Sosyal Medyanın Gündeminde

etiket Erdoğan 'Rezil Ettik' Demişti: Ayder Yaylası'nın Yeni Hali Sosyal Medyanın Gündeminde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kirlettik, rezil ettik' dediği Rize'nin Ayder Yaylası için kentsel dönüşüm planı hazırlandı. Doğal güzelliğiyle ünlü Ayder'in, projenin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak görüntüsü basınla paylaşıldı. TOKİ'nin öncülüğünde 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı projeyle Ayder'e oteller, otopark, tesisler ile kamp ve eğlence alanları inşa edilecek. 

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘turizm merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada, bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında ‘milli park’, 1998’de ise ‘doğal sit alanı’ ilan edilerek, korumaya alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla ‘kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi’ ilan edildi. 1998’de doğal sit alanı olan yayla için 2 yıl içinde ‘koruma amaçlı imar planı’ oluşturulması gerekiyordu; ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen imar planları hazırlanmadı.

158 bina için yıkım kararı çıktı, uygulanamadı

158 bina için yıkım kararı çıktı, uygulanamadı

Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası’nda, her geçen gün yapılaşma arttı. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ile çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşmayla ‘sit alanları ve milli park yasalarına muhalefet’ten yargılandı. 

Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi’nce Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i ile ilgili kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için ‘Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alım yoluyla açık ihaleye çıkıldı; ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

Yeni Ayder projesi hazırlandı

Yeni Ayder projesi hazırlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder´i kirlettik, rezil ettik” çıkışıyla gündeme gelen ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası için harekete geçildi. Ayder Yaylası’nda, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı.

Otel, pansiyon ve eğlence yerleri inşa edilecek

Otel, pansiyon ve eğlence yerleri inşa edilecek

Yeni projeyle otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş- çıkış noktaları belirlendi. Yaylaya ulaşanlar, 750 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına ulaşacak. Ziyaretçiler, buradaki trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak. Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak.

Ayder'in yeni görüntüsü sosyal medyada da konuşuluyor. Yapılan yorumlardan bazıları şöyle...

Ayder'in yeni görüntüsü sosyal medyada da konuşuluyor. Yapılan yorumlardan bazıları şöyle...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
975
542
173
67
34
27
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bunların sevdiği yeşil bitki örtüsü yeşili değil paranın yeşili. Ayder'inde anasını bellediniz.

Rize halkı reisinden memnun. Geri kalan vatandaşlar ne derse desin boş. O yüzden kendinizi çok yormayın arkadaşlar. Reisleri sıçacak yer bulamasa ağızlarını ... Devamını Gör

Fatih Öztürk

la yapma otel motel hepsini yık sadece ateş yakmalık belirli alanlar belirle millet gitsin kamp yapsın. İlla bir şeylerden para kazanacaksınız. Ulan bir kere... Devamını Gör