Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan İlk Açıklama: 'Suriye Bizim İçin Bir Macera Değil'

etiket Erdoğan'dan İlk Açıklama: 'Suriye Bizim İçin Bir Macera Değil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan İdlib'te düzenlenen saldırı sonrası ilk kez konuştu. 'Suriye meselesi Türkiye için asla bir macera ve sınırlarını genişletme çabası değildir' diyen Erdoğan, 'Suriye halkı 'tamam bu iş bitti' demeden bizim oradan çıkma niyetimiz yok' mesajını verdi. Erdoğan ayrıca şehit sayısının 36'ya yükseldiği bilgisini verdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul milletvekilleriyle Dolmabahçe Ofisi'nde buluşmasında konuştu. 

Erdoğan, 'Ülkemizin göz bebeği İstanbul’da ikamet eden siz mevcut ve eski milletvekili arkadaşlarımla bu vesileyle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Özellikli bir mücadeleyi yürüttüğümüz dönemde burada yapacağımız istişarelerin önemli olduğuna inanıyorum. Suriye meselesi Türkiye için asla bir macera ve sınırlarını genişletme çabası değildir. gerek siyasette gerek medyada gerekse diğer çeşitli platformlarda ülkemizin Suriye’de yürüttüğü mücadelenin anlamını hala kavramayanlar bulunduğunu üzüntüyle görüyoruz' dedi.

"1,5 milyon kişi sınırımızda"

"1,5 milyon kişi sınırımızda"

Suriye'de etkinlik gösteren güçlerle diyaloğu sürdürmeye özel ehemmiyet verdiklerini ifade eden Erdoğan, 'Ne kadar bize verilen sözlerin çoğu tutulmamış olsa da bu yolu açık tutmak için özel gayret gösterdik. İdlib meselesi ise diğer kazanımları elimizden almak için özellikle kurgulanan, kışkırtılan bir konu olarak önümüze geldi. Bölgede yaşayan ve diğer yerlerden kaçarak gelen 4 milyon insan rejimin kanlı saldırıları sebebiyle sınırlarımıza doğru şu anda harekete geçmiştir. Bunların 1,5 milyonu şu anda sınırımızdadır. Biz bütün bunlara yönelik bir güvenli bölge oluşturalım ve iskan edelim diye çalışmalar yürütüyoruz' ifadelerini kullandı.

"Biz oraya Suriye halkının davetlisi olarak gittik"

"Biz oraya Suriye halkının davetlisi olarak gittik"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını kaydeden Erdoğan, 'Ayrıca İdlib’deki, onca insanı rejimin insafına terk etmek de bizim ne tarihimize ne inancımıza sığar. Bize diyorlar ki “Sizin orada ne işiniz var” Şu anda Suriye tabi ki diyorlar, işgal altındaki topraklarını korumak durumundadır. Bunu da çok açık net söyleyenlere söyledim. Dedim ki, kusura bakmayın; biz oraya Esed’in davetlisi olarak gitmedik. Biz oraya Suriye halkının davetlisi olarak gittik' değerlendirmesinde bulundu.

"Trump, Putin'in burada ne beklentisi var diye sordu"

Erdoğan şöyle devam etti:

'Suriye halkı “tamam bu iş bitti” demeden bizim oradan çıkma niyetimiz yok. Bunu da dedim özellikle bilmenizi istiyorum. dün sayın Putin’e de söyledim. “Sizin orada ne işiniz var” Üs kuracaksanız üssü yine kurun. Ama şu anda siz bizim önümüzden çekilin, rejimle baş başa bırakın. Biz gereğini yaparız. E tabi ona da “biz çekildik” diyemiyorlar. Menfaatleri nedir? İnanın bunu çözebilmiş değiliz. İki üç tane üs ise e kurun. Bununla bizim bir derdimiz yok. Ve dün gece Trump diyor ki, burada Putin’in diyor ne beklentisi var, ne isteği var? Bunları söyledikten sonra Kamışlı’da bir petrol olayı bunların dedim. Orada petrol var mı dedi, orada petrol var dedim. Ama Deyrizor kadar değil dedim.

Ondan sonra böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Fakat bizim böyle bir derdimiz yok. Ne petrol derdimiz var, ne toprak derdimiz var. güvenli bölgeyle sınırlarımızı teminat altına almak istiyoruz. Bütün bunlardan sonra tabi İdlib’de şu anda 3-4 milyon insanın yaşadığı yerde her tarafı yerle yeksan ettiler acımasızca. İdlib’deki ısrarla mücadeleyi sürdürmenin arkasında bu yavruların, insanların muhatap kılındıkları acımasız felakettir.'

"Suriye’deki mücadeleyi başarıyla sonuçlandıramazsak teröristlerin çoğu ülkemize yönelecektir"

"Suriye’deki mücadeleyi başarıyla sonuçlandıramazsak teröristlerin çoğu ülkemize yönelecektir"

'Bugün Kamışlı’da Tel Abyad’da Cerablus’da Münbiç’de El Bab’da İdlib’de vermediğimiz savaşı Allah göstermesin yarn Şırnak’ta Hatay’da Gaziantep’te Şanlıurfa’da vermek zorunda kalırız' diyen Erdoğan, 'Karşımızdaki senaryonun asıl hedefi Suriye değil, Türkiye’dir. Suriye’de istediklerini alanlar namlularını yarın Türkiye’ye çevireceklerdir. PKK’nın 1984 yılında gerçekleştirdiği ilk eyleminden itibaren kendi topraklarımızda 7 bin 500’e yakın güvenlik görevlimiz ile 6 bin 800’e yakın sivil vatandaşımızı kaybettiğimizi unutmayalım. Bugün sadece Suriye’de eğitilmiş ve donatılmış bölücü terörist sayısı 40 bin ile 60 bin arasında ifade ediliyor. Suriye’deki mücadeleyi başarıyla sonuçlandıramazsak teröristlerin çoğu ülkemize yönelecektir.  Öyleyse Suriye’de verilen mücadelenin hepimizin geleceğiyle ilgili olduğunu herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekiyor.' diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti:

'Milletime özellikle söylüyorum. “Türkiye’nin Suriye’de ne işi var” sorusu, aslında Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olma önerisini bize tavsiye ediyorlar. Buradan milletime soruyorum. Terör örgütlerine teslim mi olalım? Ülkemize düşman rejime düşman rejime boyun mu eğelim? Vatanımızın bütünlüğüne göz dikenlerin önünde diz mi çökelim? '

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Şehit sayısı 36 oldu"

"Şehit sayısı 36 oldu"

Erdoğan şehit sayısının 36'ya yükseldiğini açıkladı:'Şehit düşen her evladımızın acısı yüreğimizi dağlıyor. Bin yıldır bu topraklarımızı vatanımız kılmak için yürüttüğümüz mücadeleyi verdiğimiz sayısız şehitler kervanına bunu da ilave etmemiz gerekiyor. Ve şehitler tepesi hiçbir zaman boş kalmayacak. İdlib harekatımızda önceki gün vermiş olduğumuz şehit 36’ya çıktı. 20 günlük harekat boyunca vermiş olduğumuz şehitlerin ailelerine şahsım, milletim adına baş sağlığı dilerken milletimizin de başı sağ olsun diyorum.'

"Ne Rusya sözünü tutabildi ne ABD"

"Ne Rusya sözünü tutabildi ne ABD"

Erdoğan, 'Şu ana kadar 2 bin 100’ün üzerinde rejim unsuru; artık rejim unsuru da demeyelim. Onların askerleri öldürülürken aralarında 94 tank, 37 obüs topu, 28 çok namlulu roketatar, 17 zırhlı aracın da bulunduğu 300’e yakın araç gereç imha edilmiştir. Ayrıca aralarında uçak pistlerinin kimyasal silah üretim tesislerinin yer aldığı pek çok yer de ağır ateş altına alınmak suretiyle onlar da tahrip edilmiştir. Her geçen gün bu baskıyı artıracak, rejime de onları destekleyenlere de kararlılığımızı göstereceğiz' dedi.

Suriye’de 30 km derinliğinde bir güvenli bölgeyi oluşturmak için çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Erdıpan, 'Dün sayın Putin’e de Trump’a da söyledim ve diğerlerine de. Bize verilen söz neydi? “YPG’yi PYD’yi bunlar bu bölgeden çıkaracaklardı. Ne Rusya verdiği sözü tutabildi ne Amerika; çıkaramadılar. PYD YPG buralarda yine terör estiriyorlar. Bunları her iki liderle de paylaştım' diye konuştu.

"Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız "

"Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız "
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa'ya gitmek isteyen mülteciler için sınır denetiminin kaldırıldığını hatırlatan Erdoğan, 'Ne dedik aylar önce “Böyle giderse kapıları açmak zorunda kalacağız” İnanmadılar. Biz dün ne yaptık? Kapıları açtık, bu sabah itibariyle 18 bin oldu. Bugün herhalde 25 bin 30 bini bulabilir. Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız ve bu devam edecek. Neden? AB sözünde durması lazım. Sözünü tutması lazım. Biz bu kadar mülteciyi bakmak, onları beslemek durumunda değiliz. Eğer dürüstseniz, samimiyseniz o zaman siz de buradan bir paylaşımda bulunacaksınız. Bulunmadığınız takdirde biz bu kapıları açarız' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
345
250
78
16
13
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Teoman Kutalmis

sikeyim suriye halkinin bitti demesini benim askerimin hayati o hamam böceklerinin iki dudagi arasinda mi lan?!

Pasif Kullanıcı

Meselenin suriye halkıyla hiçbi ilgisi olmadığını herkes biliyor. Abd istediği için oraya gittin. Abd istediği için ordasın. Abd istediği zaman çıkacaksın. B... Devamını Gör

Pickle Rick

Keşke o şehitlerin yerine senin çocukların ölseydi.

pazartesi

Londra'da ne ölecek.