Görüş Bildir
Haberler
Enflasyon Herkesi Vurmuyor: Şirketlerin Kârlarındaki Artış Ekonomik Adaletsizliği Gözler Önüne Seriyor!

Enflasyon Herkesi Vurmuyor: Şirketlerin Kârlarındaki Artış Ekonomik Adaletsizliği Gözler Önüne Seriyor!

Borsa İstanbul'da bilançolar açıklanmaya devam ediyor. Enflasyon ve kurlarda artışların, borsada oynaklığın yüksek olduğu 2021 yılına ait finansal tablolarda şirketlerin bu durumdan yüksek karlılıkla çıktığı görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Enflasyon yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapacak!

Enflasyon yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapacak!
twitter.com

Ekonomist Yazar Barış Soydan yaptığı paylaşımda bilançolarda ilk izlenimlerini şu şekilde açıkladı:

Erdemir kârını %358, Ford Otosan %109, İş Bankası %98, Akbank %94, Aksa %55, Teknosa %54 artırdı. Daha çok kazansınlar ama çalışanlarıyla da paylaşsınlar. Enflasyon yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapacak yoksa yine.

Kilit kelime: Enflasyon

Kilit kelime: Enflasyon

Soydan bu tespitlerinin bugün yazısında ise şöyle sürdürüyor: 

Kilit kelime: Enflasyon. Patronlara göre “Enflasyon çalışma barışını bozdu.” El hak doğru. AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları, en başta da faiz indirimindeki ısrar, enflasyonu patlattı. Merkez Bankası’nın Cumhurbaşkanı’nın talebiyle geçen Eylül’de başlattığı faiz indirimleri olmasa resmi enflasyon yüzde 50’ye, gerçek enflasyon yüzde 100’e çıkmayacaktı.

İktidar enflasyondaki artışın sorumluluğunu üstlenmemek için bin dereden su getiriyor. Yok, bütün dünyada enflasyon varmış da, yok bizdeki enflasyondan bir sıfır atsak, Amerika’daki enflasyona bir sıfır eklesek aynı oran çıkacakmış da…

Bunlara inanan var mıdır, bilmiyorum. Belki AKP’nin çekirdek seçmeninin küçük bir kesimi. Ama Türkiye’nin büyük bölümü gerçeğin farkında. Gerçek şu: “Faiz neden, enflasyon sonuç” düşüncesinde ısrarınız ekonomiyi batırdı beyler.

Çalışma barışı bozuldu mu?

Çalışma barışı bozuldu mu?

Patronların “Çalışma barışı bozuldu” dediği şey, işte bu. Onlardan bunu açıkça söylemelerini, iktidara, “Sizin politikalarınız yüzünden işçilerimizle burun buruna geldik” diye seslenmelerini beklemiyoruz. Türkiye’de burjuvazinin ne kadar ürkek, ne kadar omurgasız olduğunu iyi biliyoruz ne de olsa.

Onlardan istediğimiz tek şey, iktidarın yanlış politikalarıyla patlayan enflasyonun yükünü çalışanlarıyla paylaşmaları. Krizin yükünü çalışanların sırtına yıkmaya çalışmamaları.

“Kriz bizi de vurdu” diyenlere şüpheyle bakın. Zira açıklanan bilançolar, şirketlerin büyük çoğunluğunun 2021 yılındaki kur krizinden etkilenmediğini, aksine kârlarını enflasyondan daha fazla artırdıklarını gösteriyor.

Bunlar daha başlangıç

Bunlar daha başlangıç

Bunlar daha başlangıç. Önümüzdeki günlerde diğerlerinin bilançoları da açıklandıkça büyük şirketlerin 2021 yılında kriz mriz dinlemediklerini göreceğiz.

Bunu aslında Türkiye’nin hiperenflasyonu yaşadığı geçmiş dönemlerden biliyoruz. Enflasyon ciroları hormonlu biçimde şişirerek kârlarda normalin üzerinde artışlara yol açar. İhracatçı şirketler ise dolardaki artış sayesinde önceki yıllarda görülmeyen büyüme oranları yakalar.

Enflasyon yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapar denen şey işte bu. Gözümüz yok, Allah bin bereket versin. Ama bu kadar çok para kazanan şirketlerden enflasyonun yükünü çalışanlarıyla paylaşmalarını, enflasyonun üzerinde zam vermelerini beklemek de hakkımız.

İçlerinden bazılarının bunu yapmak yerine çalışanlarını açlık seviyesinde ücretlere mahkum ettiğini, karşı çıkanları işten çıkardığını, direnenleri polisle bastırdığını görüyoruz. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Adam kârından zarar ediyor, zarar açıklıyor. Sanıyorsun milyonlarca zarardalar ama aslında buz dağının görünen kısmı. Daha Orta ölçekli ve küçük esnaf da hak... Devamını Gör