Görüş Bildir
Haberler
Endodonti Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Endodonti Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Elif Ateş
16.12.2021 - 11:08

Sağlık kuruluşlarında bulunan endodonti bölümü, diş hekimliğinin bir alanıdır. Dişin özü olarak bilinen pulpo dokusunda ortaya çıkan her türlü hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Buradaki hastalıklar tedavi edilmediğinde zamanla diş kaybına yol açabilir. Aynı zamanda ağız içinde gelişen enfeksiyonlar ileriki dönemlerde başka organlara yayılarak, kalp krizi gibi ciddi problemlere sebebiyet verebilir. Endodonti bölümünde yapılan uygulamalar genellikle kanal tedavisi şeklindedir. Yapılan işlemler ile hastaların %90'ından olumlu sonuçlar alınır. Peki, endodonti nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dişlerde bakteri ya da çürükten kaynaklı enfeksiyonlar gelişebilir. Dişin hasarlı veya enfekte olmuş yeri çıkarılarak temizlenir. Ardından ise dolgu ile kapatılarak tedavi işlemi tamamlanır. Dişte yapılan bu uygulamaya, kanal tedavisi denilmektedir. Bu tedavi, dişin en iç kısmı olan pulpaya uygulanır. Pulpa, dişlerin kök ucuna kadar uzanan bir yapıdır. İçinde ise sinirleri, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Bu nedenle diş çürüdüğü zaman bakteriler pulpaya girerek yayılmaya başlar. Böyle durumlarda mutlaka kanal tedavisi uygulanması gerekir. Endodonti bölümü hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Endodonti Nedir?

Endodonti Nedir?

Endodonti, Yunanca diş anlamına gelen endo ve içi anlamına gelen odont kelimesinin birleşmesiyle oluşmuş bir sözcüktür. Dişin kök ve pulpa dokularının biyolojisi ile patolojisi ile ilgilenen bilim dalına endodonti denir. Burada gelişen hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Bu alanda uzmanlaşan kişiye ise endodonist denir.

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?
  • Diş Köklerinde Kırık: Fiziksel darbe ya da sert besinlerin tüketilmesi sonucunda meydana gelen kırıklara endodonti tedavi uygulanır. 

  • Isı Hassasiyeti: Aşırı soğuk ya da sıcak yiyecek ile içeceklerin tüketilmesi sırasında acı duyulabilir. Dişteki hassasiyet bu bölüm tarafından giderilir.

  • 20 Yaş Diş Çekimi: Bu dişlerin çoğunun işlevi yoktur. Sağlıksız bir durum yarattıklarından dolayı çekilirler. Fakat çekilirken diğer dişler zarar görebilir.

  • Pulpa Dokusunu Etkileyen Durumlar: Çürükler, bakteriler ve diş kırıkları dişin dokusunda çatlamalara, pulpada enfeksiyona sebep olabilirler. Endodonti tedavileri ile ağız ve diş sağlığı geri kazandırılır.

  • Uykuda Görülen Ağrı Hissi: Normalde gün içerisinde oluşan ağrı uyku sırasında dişler kullanılmadığı için daha da şiddetlenir. Bu ilerleyen sağlık sorunun habercisi olabilir.

  • Diş Eti Şişmesi: Enfeksiyon, diş köklerine ve pulpa dokusuna kadar yayılırsa diş etlerinde şişme meydana gelir. Bu durum ağız ve diş sağlığını olumsuz olarak etkiler.

  • Diş Eti Hastalıkları: Diş eti hastalıkları, pulpa dokusunda ve dişte enfeksiyona yol açıyorsa endodonti bölümü tarafından kanal tedavisi uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın