Görüş Bildir
Haberler
6 Yazardan 'En Güzel Aşk Romanları' Seçkisi

6 Yazardan 'En Güzel Aşk Romanları' Seçkisi

yelda kahveci
13.02.2014 - 12:05 Son Güncelleme: 29.05.2014 - 15:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

En Güzel Aşk Romanları…

Aşk, bizim edebiyatımızda çokça işlenmiş bir konu değildir. Aşk-ı Memnu ya da Eylül ile başlayan çağdaş roman sanatımız, neden sonra toplumsal sorunlara büyük bir yakınlık gösterirken bireysel dünyalara ve aşka uzun süre uzak kalmıştır. Oysa roman sanatı için az bulunur bir konu, zengin bir dünyadır aşk. Yazarlarımıza, en beğendikleri aşk romanlarını sorduk. Gerekçeleriyle anlattılar.

  • Ahmet Ümit

Okuduğum en güzel aşk romanlarının başında Anna Karenina gelir. Tolstoy bu romanında sadece aşkın doğasını değil, aşktan yola çıkarak insanın doğasını konu alır, asıl anlatmak istediği aşkın insan ruhu üzerindeki etkisidir. Hiçbir roman aşkı övmek ya da yermek için yazılmaz. Aşkın, insan yazgısı üzerindeki etkisini tartışmak için yazılır. O nedenle Tolstoy yaşanılan dönemin görkemli bir tablosunu sunar bize. Çünkü aşklar da yaşanılar çağdan bağımsız değildir. Yine de aşkın bağımsız yapısını unutmamak gerekir.

Bu bağlamda Stefan Zweig’ın Amok Koşucu ‘sunu da anmak isterim. Ruhumuzun o delici coşkuya neden ihtiyaç duyduğunu gözler önüne serer yazar. Elbette bunu açıklayamaz. Belki de aşkı romancılar için ilginç kılan yan da bu açıklanamaz olmasıdır.

Yine bu çerçevede Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonnası ‘nı da anmakta yarar var. Yarıda kalmış bir aşkın bir adamın hayatını nasıl değiştiğini en çarpıcı şekilde anlatan metinlerden biridir bu roman.

Son olarak aşka naif bir bakış atan Boris Vian’ın Günlerin Köpüğünü de analım. Sevdanın hafifleştirdiği yaşamla, gerçekliğin parçaladığı romantizm çelişkisi üzerine korulmuş bu metin de aşk üzerine yazılmış en iyi romanlardan biridir kanımca…

  • Atilla Birkiye

Aşk-ı Memnu , Halid Ziya Uşaklıgil

Aşkı, –önce– kocasında bulamamış genç bir kadının ne pahasına olursa olsun yaşaması! Değer yargılarına karşın bir aşk vardır Boğaz’ın kıyısında ve modern romanımızın kapısı da bu “aşk” ile açılır.

Birbirini seven iki genç insanın, yerleşik ahlaki değerlerden dolayı içine düştükleri çaresizliğine ve çektikleri aşk acılarına tanık oluruz; birleşme ancak alevlerin içinde olacaktır.

Kürk Mantolu Madonna , Sabahattin Ali

“Katıksız bir aşk öyküsü”; ve sıradan, silik bir adamın ömrünün sonuna kadar sakladığı, kederini kendi içinde yaşadığı aşkı.

Kırmızı ve Siyah , Stendhal

Tutkuyla yoğrulmuş bir aşk. Hattâ bir aşk üçgeni; genç bir adamın etrafındaki delice seven iki kadın ve idam sehpasına kadar gidecek olan, aşk acısının şiddetli bir kıskançlığa dönüşmesi.

Ve Durgun Akardı Don , Şolohov

Aslında bir yasak aşk öyküsüdür, katı geleneğin karşına dikilen. Ama aşk o kadar güçlüdür ki ne gelenek dinler ne de o kanlı iç savaş yıllarını: aşk kanlı bir toprağın beyaz gülüdür.

  • Gaye Boralıoğlu

Lolita ,Vladimir Nabokov… Tüm zamanların en sıradışı aşk hikâayesini muhteşem bir edebi dille anlattığı için.

Kolera Günlerinde Aşk , Gabriel Garcia Márquez… Bir ömre yayılan bir aşk hikâyesini aşka çok yakışan büyülü bir üslupla anlattığı için.

Bir Garip Aşk Öyküsü , Carl-Johan Vallgren…Genelevde doğan bir hilkat garibesi ile aynı gün genelevde doğan Henriette Vogel’in aşkından çağdaş bir masal yarattığı için.

  • Behçet Çelik

Kürk Mantolu Madonna , Sabahattin Ali (Raif’in Raif Efendi’ye dönüşümünde aşka dair, aşkın insanın hayatındaki etkisi üzerine dair çok şey var gibi gelir bana. Ayrıca Maria Puder’in aşka yaklaşımı, söz ve tutumları pek çok açıdan öncü niteliktedir.)

Kolera Günlerinde Aşk , Gabriel Garcia Marquez (Aşkın zamana karşı direncini anlatan etkileyici bir romandır.)

Bir Kadının Penceresinden , Oktay Rifat (Aşkın, aşk romanlarında çok zaman ihmal edilen iki halle, yalınlık ve sahicilikle bağı üzerine yazılmış incelikli romanlardan biridir.)

  • Müge İplikçi

Anna Karenina , Lev Tolstoy

Anna Karenina’nın araftaki duygularını kusursuz anlatmıştır Tolstoy

  • Faruk Duman

Lady Chatterley’in Sevgilisi : Romanın ana karakterleri çok güçlü, Lawrence aşkın ne çok olguyla iç içe olduğunu (örneğin suçla, vicdan dediğimiz şeyin sahteliğiyle, sınıf bilinciyle) güçlü biçimde anlatıyor.

İnce Memed : İlk ciltte, Hatice’nin kaçırılması olayı, pek çok açıdan yorumlanabilecek bir romanı bir de aşk romanı yapıyor.

Beyaz Geceler : Bu öykünün kahramanları kendi açılarından öyle eşsiz çizilmiş ki, ortada büyük bir hayal kırıklığı, bir skandal var, ama biz okurlar kahramanların ikisine de hak verebiliyoruz.

Kaynak: Notosoloji

Kaynak: http://www.notosoloji.com/promotion/e...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
7
6
4
4
2
2