Görüş Bildir
Haberler
En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü ve Özellikleri

etiket En Çok İlgi Gören 21 Kedi Türü ve Özellikleri

Metehan Yeşilyurt
26.07.2014 - 15:48 Son Güncelleme: 28.07.2014 - 12:53

Kediler en sevdiğimiz hayvanlardan bir tanesi. O kadar tatlı ve minnoşlar ki bazen yanaklarını ısırmak istiyoruz! 

Bu içeriğimizde sizlere kedi türleri ve kedi cinsleri hakkında bilgiler vereceğim. Kedi türlerini isimleri ile birlikte bulabileceksiniz. 

Listemizde neler yok ki? Tüy dökmeyen kedilerden, büyümeyen kedilere, uysal kedilerden en tatlı küçük kedilere, fars kedisinden gri kedilere kadar pek çok kedi türü bu yazımızda. 

En güzel kediler sizinle olsun! :D

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Abyssinian

Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir. 

Kafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeli olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir. 

Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.

2. American Bobtail

2. American Bobtail

Bobtail'lerin kişilikleri tek kelimeyle tanımlanamayacak kadar mükemmeldir. Canlı, hareketli, tatlı, zeki ve sevgi doludur. Bu harika yaratıklar her kedi sevenin kalbini hemen fethederler. 

Kafası geniştir ve güçlü çeneleri vardır.Bacaklar kısa ve yoğun kemiklidir. Kuyruk esnek ve pon pon gibi veya sivri uçludur.

3. American Curl

3. American Curl
farm3.staticflickr.com

Asil ve mantıklı bir kişiliğe, mükemmel sezgilere ve akılcı bir duyarlılığa sahiptirler. Meraklı davranışları ve hayata pozitif bakışlarıyla hemen dikkat çekerler. Kendileri gibi dışa dönük yaşamayı seven ve hayata olumlu bakan insanlar tarafından tercih edilen bu kediler, iki-üç yıl içinde çocukluktan ergenliğe geçerler. 

Yumuşak-ipeksi ve bir o kadar da parlak olan tüyleri orantılı traş edildiğinde sağlıklı bir görünüm kazanırlar.

4. Ankara Kedisi (Angora)

4. Ankara Kedisi (Angora)

5. Birman

5. Birman

Edepli ve duygusal, enerji dolu ve oyuncudur. Birman kedisinin gözleri ve hayranlık uyandıran yüz ifadesi ister evcil olsun, ister vahşi onu diğer kedilerden ayırır. 

Birman'ın uzun tüylerini hep iyi durumda tutabilmek için muntazam bakım yapılması gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bombay

6. Bombay

Sessiz ve içine kapanık görüntüsüne rağmen, ev ortamıyla gerçekten ilgilidir. Pek belli etmesede kendi içinde sevgi doludur. 

 Yuvarlak patileri, bacakları, düz kuyruğu ve sateni andıran kısa parlak tüyleriyle Bombaylar kusursuz bir vücuda sahiptir. 

Mümkün olursa haftada bir yıkanmalı ve fırçalanmalıdır.

7. Burmese

7. Burmese

Çok değişik sesler çıkartabilen burmese yaptığı ses oyunlarıyla sahibini kendine hayran bırakır. Zekasıyla, merakıyla ve problem çözme yeteneğiyle bu mükemmel bir ırktır. Kişilikli, dayanıklı ve başını belaya sokmaktan çekinmeyen bir hayat arkadaşı arayanlara ideal bir kedidir. 

Kısa tüylü olduğu için fırçalama ve tarama açısından fazla bir şeye ihtiyacı olmasa da nemli sentetik bir bezle veya bakım eldiveniyle yapılan sıkıca bir ovalama sonucu tüyleri temizliğini korur.

8. Californian Spangled

8. Californian Spangled

Oldukça anlayışlı ve duyarlı olan California Spangledler diğer kedilerden daha ileri bir zekaya sahiptir. Oyuncu ve atletik bir yapıdadırlar. 

Heykel misali büyüleyici görüntüsü ve güçlü keskin bakışlarıyla kaplanları andırırlar. Asi bakışları, gelişmiş güçlü ağız yapısı ve dolgun çene kemikleri ile biraz ürkütücü ve soğuk kedilerdir. Birbirine eşit orta boy kulaklarının üst kısımları dik ve yuvarlak yapıdadır. 

Kadife tüylerin sağlıklı bakımı için, düzenli aralıklarla ve nazik dokunuşlarla fırçalanmalıdır.

9. Chartreux

9. Chartreux

Yumuşak ses tonu ve yumuşak patiler Chartreux ırkını en iyi tanımlayan kelimelerdir. Oyuncu ve kendinden emin tavırlarının yanında ani pençeler atabilir.

Çok cana yakındır. Bahçede koşarak oynamayı seven çocuklar için iyi bir arkadaştır. Et, bu ırk için diğer besinlerden daha yararlıdır. Düzenli olarak et verilmesi Chartreux'ın çene gelişimine yardımcı olacaktır. 

Bu ırk, tüylerinin temizliğinin belli aralıklarla yapılmasından hoşnut olur. Diğer ırklarda olduğu gibi sık sık tüy bakımı yapmak onları mutlu etmeyecektir.

10. Chinchilla

10. Chinchilla

Chinchilla'lar genellikle sakin ve uysal kedilerdir. Yumuşak, melodik bir sesi vardır. Sevgisini belli eden, ilgi görmekten hoşlanan Chinchilla sahibine sadakatle bağlanabilir. Chinchilla'lar her ne kadar hassas ve kırılgan bir görünüme sahip olsalar da oldukça sağlıklı ve dayanıklıdır. 

Persian ırkı içerisinde ayrı bir sınıf olarak değerlendirilen Chinchilla'lar Persian ırkının temel özelliklerini taşır. 

Chinchillalar günlük olarak en az 15 dk fırçalanmalıdır. Aksi takdirde tüyleri kolarca düğümlenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cymric

11. Cymric

Genelde aktif ve sevecen olan bu ırk karakter bakımından Manx 'a benzetilir. Karakter yapısı diğer kedilere oranla daha gelişmiştir. Bu özellik diğer ırklara oranla insanlar tarafından daha çok sevilmelerini sağlar. 

Yayvan, üçgeni andıran yuvarlak kafa yapısına sahip bu ırkın kulakları küçük, püsküllü ve içe doğru kıvrıktır. 

Yoğun tüylere sahip oldukları için daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüylerin birbirine karışmasını önlemek için sık sık taranmalıdır.

12. Devon Rex

12. Devon Rex

Diğer Rex ırkları gibi canlı, sevecen ve hareketli kedilerdir. Diğer kedi ve köpeklerle oynamaktan çok hoşlanan bu kediler yalnız kaldıkları zaman durgunlaşabilirler. 

Doğumlarından 6 ay sonra erginliğe ulaşan Devon Rexler, diğer kedilere oranla sahiplerine daha fazla sadık oldukları için apartman yaşamına kolayca uyum sağlarlar. Ev yaşamında balık ve biftekle beslenmeyi tercih eden bu ırk, ev yaşamı dışında da kolay kolay aç kalmaz. 

Kulaklarının oldukça büyük ve dışa dönük yapıda olması kulak enfeksiyonu riskini arttıracağı için, düzenli olarak kontrole götürülmelidir.

13. Exotic Shorthair

13. Exotic Shorthair

Exotic Shorthair, İran kedisiyle American Shorthair kırması bir kedi ırkı. Tüyleri küçükken yumuşak ve uzun büyükken kısa ve yumuşaktır. suratı ise tipki iran kedisininki gibi yumuktur. Oldukça oyuncu, göruntüsü bakımından çekici ve çok pahalıdır.

Sağlıklı ve yumuşak tüyleri düzenli fırçalanmalıdır.

14. Van Kedisi

14. Van Kedisi

Zeki, canlı ve insana bağlı bir yapısı vardır. Kendilerini temizlemede büyük bir titizlik gösterirler. Van kedisi iyi bir avcı olmanın yanısıra kendi isteğiyle suda yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türüdür. İyi bir arkadaş ve oyuncu olmakla beraber kucağa alınmaktan hoşlanmaz.

Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine oranla daha kısadır. Günlük olarak yapılan fırçalamalar yeterlidir. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Tüyler kışın yeniden eski rengini ve şeklini alır.

15. Tiffanie Kedisi

15. Tiffanie Kedisi

Bu ırkın en belirgin özelliklerinden biri inanılmaz yumuşak huylu olmalarıdır. Dışa dönük, nazik, sevecen kedilerdir. Pet olarak çok iyi bir seçimdir. Sahibine bağlıdır, onun duygularını anlayan hassas bir yapısı vardır. Bazıları tam bir kucak kedisidir.

Aynı zamanda oldukça zeki ve oyuncudur. Kapıları açmak gibi problemlerin kolayca üstesinden gelir. Diğer petlerle genellikle iyi anlaşır. İlgi çekmekten hoşlanır, bütün gün evde sahibinin peşinde dolaşır. Meraklı ve sevecen yapıları evden kaçıp yabancıların arabalarına veya evlerine dalmalarına neden olabilir.

Yarı-uzun tüylü olarak kabul edilen Tiffanie, uzun tüylü ırklar kadar bakım gerektirmez. Kürkün bakımı için düzenli olarak taranması ve yumuşak bir fırçayla fırçalanması yeterlidir

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Laperm Kedisi

16. Laperm Kedisi

Genelde hareketli, bir o kadar da nazik kedilerdir. Mırıldamasıyla sahibine her isteğini anlatabilir. Sahibine oldukça bağlıdır. Patisiyle sahibinin yüzüne dokunmayı ve başını sahibinin tenine dayamayı sever. Kucakta olmaya, sahibiyle uyumaya, kendisiyle ilgilenilmesine ve öpülmeye bayılırlar. Sahibinin omuzunda gezmek en büyük hobisidir. Hareketli, meraklı, dikkatli ve çevresinde olup bitenlerle ilgili olan bu kediler hiç durmaksızın ayaklarının üstünde bir oraya bir buraya yürüyebilirler.

Oldukça ince ve sevecen sesleri vardır. İlgi istediklerinde ise seslerini inanılmaz derecede arttırabilirler. Her şeyi rahatlıkla algılayabilen güçlü karakterleri ile apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilirler.

Tüyleri dolgun ve çok sık olmasına rağmen bakımı zahmetsizdir

17. Snowshoe

17. Snowshoe

Oldukça, hareketli, enerjik, sadık ve uyumludurlar. Ev yaşamına kolay adapte olurlar, çocuklarla, köpeklerle ve diğer petlerle iyi anlaşırlar. Çok yumuşak melodik bir ses tonu vardır.

Konuşmayı ve kibar bir mırıldanma ile sahibine sevgisini anlatmayı sever. İyi bir avcı ve oyuncudur. özellikle atılan nesneleri alıp getirme oyununu çok sever. İnsanlarla olmaktan mutlu olan sosyal kedilerdir.

Kısa olan tüyleri çok sık bakım istemez. Fakat iyi ve temiz görünümde olabilmesi için oyun haline getirip yapılan fırçalamalar yeterlidir. Az derecede tüy döken bir ırktır. Tel uçlu fırçaların kullanılması tavsiye edilmez. Eldiven şeklinde lastik fırçalar bu ırkın tüy bakımı için en doğru seçimdir.

18. Pixie Bob Kedisi

18. Pixie Bob Kedisi

Doğaları gereği vahşi görünseler de aslında yumuşak kalpli, sevecen ve akıllı kedilerdir. Güçlü bir otokontrolleri vardır. Arabada rahatça seyahat edebilirler. Genelde sahipleriyle olmayı tercih ederler. İnanılmaz zekaları ve her zaman entrikayla dolu karakterleriyle Pixie Bob kediseverlerin tercih ettiği bir ırk olmuştur.

Kısa tüylere sahip olan Pixie Bob'ların yoğun bir tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Haftada bir kez küçük bir fırça veya tarakla bakımının yapılması yeterlidir.

19. İran Kedisi (Persian)

19. İran Kedisi (Persian)

Tartışmasız ilk tercih edilen ev kedisi olan Persian, aileye ve dostluğa olan tüm düşkünlüğü ve zekası ile tanınır. Ancak bakımı oldukça dikkat gerektirir.

Her gün muntazaman fırçalanması şarttır. Çok fazla sindirilmemiş tüyler bağırsak problemlerine yol açabilir. Yumuşak bir fırçayla ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır. Eğer şartlar başka türlüsünü gerektirmiyorsa mümkün olduğunca kuru şampuan kullanılması gerekir.

20. Siyam Kedisi

20. Siyam Kedisi

Renkleriyle beraber Siyam kedilerinin kişiliklerinin de değiştiği inancı oldukça yaygındır. Örneğin fok lekelinin daha dışa dönük, mavi lekelinin daha şefkatli, çikolata lekelinin ise daha neşeli ve oyuncu olması gibi. Tüm Siyam kedileri zeki ve dikkatlidir.

Mevsiminde bolca tüy dökme eğilimleri olduğundan her gün ölü tüyleri temizlemek için fırçalanmaları gerekir. Bunun dışında fazla tüy bakımı gerektirmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Sibirya Kedisi

21. Sibirya Kedisi

Nazik, sevecen ve sadık kedilerdir. Karakterlerinin kediden çok köpeğe yakın olduğu söylenir. Çocuklarla ve diğer petlerle iyi anlaşır. Tırmanmayı sever, bu nedenle yüksek yerlere çıkma imkanı verilmelidir. Sibirya Kedileri çok zeki ve sahibine yakından bağlıdır. Problem çözme yeteneğine sahip, adını bilen, çağırıldığında gelen ve evde yavru köpekler gibi sahibini takip eden bir ırktır. Vücudun ağır yapısına rağmen çeviktir, oldukça yüksek yerlere sessizce zıplayabilir. Sibirya Kedileri misafirlere karşı korkak veya saldırgan davranışlar göstermez.

Sibirya Kedisinin kalın alt tüy tabakası hava koşullarına ve suya dayanıklılık sağlar. Diğer uzun tüylü ırklar kadar bakım gerektirmez. Düzenli olarak taranması ve fırçalanması gereklidir. Bu bakımın haftada bir kez yapılması genellikle yeterli olur. özellikle ilkbaharda ve sonbaharda tüy döker. Diğer dönemlerde belirgin tüy dökülmesi yoktur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3519
1632
831
377
285
276
250