Görüş Bildir
Haberler
Emre Yücelen'le 90'arın Efsanelerine Işık Tutuyoruz

etiket Emre Yücelen'le 90'arın Efsanelerine Işık Tutuyoruz

yuzdeyuzmuzik
27.06.2022 - 13:44

Türk müziğinin efsane isimlerini konuk ettiğimiz 'Emre Yücelen'le %100 Efsaneler' köşemiz sizlerle!

Sagopa Kajmer, İzel ve Yaşar gibi isimlerin konuk olduğu '%100 Efsaneler' serisi ile 90'lı yıllarda Türk müziğinde başarılar yakalayarak isimlerinden söz ettirmiş sanatçıların müzik yaşamları hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlıyor ve o yıllara ışık tutuyoruz. 

90'lı yılların özlemi içindeyseniz gelin o yılların efsane sanatçılarını hatırlayalım ve konuklarımız müzik hayatları ile ilgili neler söylemiş ve sorularımıza ne cevap vermiş birlikte öğrenelim 👇

1. 1997 yılında yayınladığı "Yolcu" albümü ve aynı adlı şarkısıyla 90'lı yıllara damga vuran Ali Güven

1. 1997 yılında yayınladığı "Yolcu" albümü ve aynı adlı şarkısıyla 90'lı yıllara damga vuran Ali Güven

Almanya doğumlu olan Ali Güven, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan mezun oldu. Eğitim yıllarında keşfedilerek müzik dünyasına adım attı ve Türkçe pop deyince akla gelen ilk şarkılardan biri olan 'Yolcu' parçasıyla 90'ların unutulmaz isimlerinden biri oldu. 1997 yılından beri müzik kariyerine devam eden Ali Güven; gitar, tanbur, ney, ud ve perküsyon çalabiliyor.

2. "Kınalı Bebek" ve "Arnavut Kaldırımı" şarkılarıyla tanıdığımız Demet Sağıroğlu

2. "Kınalı Bebek" ve "Arnavut Kaldırımı" şarkılarıyla tanıdığımız Demet Sağıroğlu

1989 yılında Eurovision'un Türkiye elemelerinde ikinci olan Kayahan'ın 'Melankoli' şarkısına vokal yaparak müzik dünyasına adım atan Demet Sağıroğlu, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda eğitim aldı. Uzun yıllar Kayahan'la çalıştıktan sonra kendi imkanlarıyla kariyerine devam etme kararı alıp 1994 yılında 'Kınalı Bebek' albümünü yayınladı. Albümden çıkan aynı adlı şarkı ve sözlerini kendisi yazdığı 'Arnavut Kaldırımı' parçasıyla büyük başarı yakalayarak 90'ların efsanelerinden biri oldu.

3. "Koşan Adam" Mirkelam!

3. "Koşan Adam" Mirkelam!

1986 yılında Kayahan'la Eurovision elemelerine katıldı. Bir süre birkaç sanatçının vokalistliğini yaptıktan sonra 1995 yılında 'Mirkelam' albümünü yayınladı. Albümden çıkan 'Her Gece' şarkısı o yılın en çok dinlenen şarkılarından biri oldu ve yayınlanan kliple birlikte 'Koşan Adam' olarak anılmaya başlandı. 'Kokoreç', 'Aşkımsın', 'Asuman' gibi parçaları da dilimize dolanan Mirkelam, son albümünü 2013 yılında yayınladı ve müzik çalışmalarına devam ediyor.

4. Sezen Aksu'yla tanışmasının ardından hayatımıza giren Levent Yüksel

4. Sezen Aksu'yla tanışmasının ardından hayatımıza giren Levent Yüksel

Levent Yüksel, Sezen Aksu'nun sözlerini yazdığı ve Uzay Heparı'nın düzenlemelerini yaptığı 1993 yılında yayınlanan Medcezir albümüyle 90'ların unutulmazları arasına girmiş ve bu albümü, Türkiye'nin En İyi 100 Albümü listesinde 4. sırada yer almıştır. Albümden çıkan 'Medcezir', 'Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk', 'Bu Gece Son' gibi şarkılarla 90'ların efsaneleri arasına adını yazdırmıştır.

5. İzel - Çelik - Ercan grubundan ayrılarak solo kariyerine adım atan Çelik

1988 yılında İzel Çeliköz ve Ercan Saatçi ile müzik grubu kurmaya karar verip 1991 yılında ilk albümleri 'Özledim'i yayınladılar. Daha sonra Çelik solo kariyerine yönelip 1992 yılında gruptan ayrılarak ilk albümü 'Ateşteyim'i yayınladı. Bu albümden çıkan 'Ateşteyim', 'Güle Güle' ve 'Meyhanecim' parçaları 90'lı yılların unutulmaz şarkılarından oldu.

6. Sezen Aksu'nun vokalistliğini yaparak müzik dünyasına adım atan Aşkın Nur Yengi

6. Sezen Aksu'nun vokalistliğini yaparak müzik dünyasına adım atan Aşkın Nur Yengi

1981 yılında Sezen Aksu'nun vokalistliğini yapmaya başladı ve 1990 yılında 'Sevgiliye' adlı ilk albümünü yayınlayarak müzik eleştirmenlerinden büyük beğeni topladı. Özellikle 'Susma', 'Ay İnanmıyorum', 'Ayrılmam' şarkılarıyla 90'lı yılların efsanelerinden biri oldu.

7. Türk Rock müziğine yön veren isim: Teoman!

7. Türk Rock müziğine yön veren isim: Teoman!

Teoman müzik hayatına 1986 yılında kurduğu 'Mirage' adlı grupla atıldı. Grubun dağılmasından sonra farklı gruplarla da çalışmalar yaptı ve ardından solo kariyerine yöneldi. 1996 yılında katıldığı Roxy Müzik Yarışması'nda seslendirdiği 'Ne Ekmek Ne de Su' en iyi beste ödülünü aldı. 1997 yılında ilk, 1998'de de ikinci albümünü çıkardı. 'O' adlı ikinci albümünden çıkan 'Gemiler', 'Sus Konuşma' gibi parçalarla 90'lı yıllardan itibaren Türk rock müziğinin önemli isimlerimden biri oldu.

8. Dilimize dolanan şarkıların mimarı Yonca Evcimik

8. Dilimize dolanan şarkıların mimarı Yonca Evcimik

1991 yılında ilk albümü 'Abone'yi yayınladı. Albüm yayınlandıktan bir süre sonra adeta patladı ve o yılların en çok satan albümlerinden biri oldu. Albümden çıkan 'Abone' şarkısıyla hafızalara kazındı. 1992 yılında yayınladığı 'Kendine Gel' albümünü reklam kampanyası olarak pazarlayarak bir ilki başardı. 1994 yılında çıkardığı üçüncü albümü 'Yonca Evcimik '94' ise şarkıcının en çok satan ikinci albümü oldu. 'Bandıra Bandıra', 'Kendine Gel', '8.15 Vapuru' şarkılarıyla 90'ların efsanelerinden oldu.

9. Türk Pop müziğinin efsanesi Megastar'ımız!

9. Türk Pop müziğinin efsanesi Megastar'ımız!

Almanya'da doğup büyüyen Tarkan, 1986 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelerek müzik eğitimi almaya başladı. 1992 yılında yayınladığı 'Yine Sensiz' albümünden çıkan 'Kıl Oldum Abi' şarkısıyla müzik dünyasında tanınmaya başladı. 1994'te yayınladığı 'Aacayipsin' ve 1998'te yayınlanan 'Ölürüm Sana' albümleriyle büyük başarı yakalayarak Türk pop müziğinin önemli isimlerinden biri oldu. Ölürüm Sana albümünden çıkan 'Şımarık' şarkısı dünya çapında popüler oldu. Bu albümlerden çıkan 'Hepsi Senin Mi?', 'Kış Güneşi', 'Dön Bebeğim', 'Unutmamalı', 'Ölürüm Sana', 'İkimizin Yerine', 'Kır Zincirlerini' parçalarıyla 90'ların başından itibaren Türk popunun efsanelerinden oldu.

10. Küçük yaşlardan itibaren müzikle iç içe olan bir isim: Reyhan Karaca

10. Küçük yaşlardan itibaren müzikle iç içe olan bir isim: Reyhan Karaca

Henüz 8 yaşındayken 'İstanbul Çocuk Korosu'nu kazandı ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda eğitim aldı. 1987 yılında müzik hayatına başladı ve 1990 yılından itibaren 7 sene boyunca Zerrin Özer'in vokalistliğini yaptı. 1993 yılında ilk albümünü yayınladı. 1997 yılında yayınladığı ve o yılın en çok satan albümlerinden biri olan 'Sevdik Sevdalandık' adlı ikinci albümüyle çıkış yapmış oldu. Albümden çıkan 'Sevdik Sevdalandık', 'Gölge Çiçeği' parçalarıyla 90'ların efsanelerinden oldu.

11. Türk Rap Müziğinin Efsanesi Sagopa Kajmer Soruları Yanıtladı

12. "Zamanında Çok Hakkım Yendi" 90'ların Efsane İsmi İzel Merak Edilen Sorular Cevapladı

13. "Yaşlanınca Efsane Oldum” Türk Pop'unun Unutulmaz İsmi Yaşar Soruları Yanıtladı