Görüş Bildir
Haberler
Ebola Araştırmacıları Ebola Nedeniyle Hayatlarını Kaybetti

Ebola Araştırmacıları Ebola Nedeniyle Hayatlarını Kaybetti

Fatih UZUN
30.08.2014 - 19:01

Batı Afrika'da ortaya çıkan ebola salgınıyla ilgili bir araştırmaya katkıda bulunan Sierra Leoneli beş bilim insanı, ebola nedeniyle hayatlarını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Gana'da kurulacak üsten Ebola salgınıyla mücadele eden ülkelere malzeme desteği sağlayacak.

Son yılların en tehlikeli salgını olan ve Batı Afrika ’da ortaya çıkan ebola, can almaya devam ediyor. 50’den fazla bilim insanının katkıda bulunduğu ebola araştırmasında yer alan Sierra Leoneli beş bilim insanı, araştırmalarının yayımlandığını göremeden virüs nedeniyle hayatlarını kaybetti.

Washington Post’un haberine göre, Sierra Leone’nin Kenema Hükümet Hastanesi’nde görev yapan beş bilim insanı, araştırmalarında Harvard Üniversitesi’nden uzmanlarla çalıştı. Perşembe günü bilim dergisi Science’ta yayımlanan araştırmada, araştırma yayımlanmadan hayatını kaybeden bilim insanları hakkında da bir makale yayımlandı.

Virüs, üç kişiye aynı hastadan bulaştı.

Hayatını kaybedenlerden biri olan Mbalu Fonnie’nin ebolaya benzer bir hastalık olan Lassa’nın hamile kadınlar üzerindeki etkilerini incelediği ifade edildi. Ebola virüsünü kapan çalışma arkadaşlarından biriyle ilgilenen Fonnie’ye virüs bu süreçte bulaşmış. Aynı şekilde, hayatını kaybeden diğer bilim insanları Alex Moigboi ve Alice Kovoma da ebolayı Fonnie’nin ilgilendiği hastadan kapmış. Mohamed Fullah’nın laboratuvarda ebola üzerine çalışırken ve Sheik Umar Khan’ın da Sağlık Bakanlığı’nın Lassa programı çerçevesinde hastalarla ilgilenirken hastalığı kaparak hayatını kaybettiği bilgiler arasında.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM), Ebola salgınıyla mücadele eden ülkelere başta tıbbi ve gıda malzemelerinin daha kolay ulaştırılması için Gana'nın başkenti Akra'da üs kuracak. BM'nin açıklamasında, 'Lojistik ve koordinasyon merkezi olarak Akra'yı kullanmak, salgından etkilenmiş ülke ve bölgelere acil şekilde ihtiyaç duyulan malzeme ve sağlık personelin ulaştrılması için hayati önemde bir koridor açacak' denildi. Birçok uluslararası ticari hava şirketinin Ebola'dan etkilenen ülkelere uçuşlarını askıya almasıyla malzemelerin ulaştırılması güçleşiyor.

En fazla Ebola vakasına geçen hafta rastlandı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ebola salgının başlamasından bu yana vaka sayısının en fazla geçen hafta arttığını bildirdi. Örgüt, Senegal'de yaptığı açıklamada, geçen hafta 500 Ebola vakasına rastlandığını, bu durumun da krizin kötüleştiği anlamına geldiğini belirtti. Vakaların çoğunun Liberya'da göründüğünü belirten örgüt, geçen haftanın Gine ve Sierra Leone'de de en fazla vakanın tespit edildiği dönem olduğuna dikkati çekti.

WHO salı günü, 1500'den fazla kişinin ölümüne neden olan Ebola salgınının denetim altına alınmadan önce 20 binden fazla kişiye yayılabileceğini açıklamıştı.

Habersol

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/ebol...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0