Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Çirkin 10 Hayvanı: Çirkin Olduklarına Bakmayın, Çok Sevimliler!

Dünyanın En Çirkin 10 Hayvanı: Çirkin Olduklarına Bakmayın, Çok Sevimliler!

Neyin güzel, neyin iğrenç olduğunu kim söyleyebilir?

Hayvanlar bazen hayran bakışları üzerlerine çekmek için evrimleşirler, ancak genellikle diğer evrimsel kaygılar gösterişli tüyler veya atletik fiziklerin önüne geçer. Bununla birlikte, dünya çirkin hayvanlarla doludur. En çirkin hayvanın hangisi olduğunu tahmin etmeniz gerekseydi, domuz ailesinin bir üyesinin bu unvanı kazanacağını tahmin edebilirdiniz. Ancak domuzlar listemize bile giremiyor. İnsani duyarlılıklarımıza göre, gezegenimizde yaşayan en çirkin 10 hayvan!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaliforniya Akbabası

Kaliforniya Akbabası

Kaliforniya akbabası (Gymnogyps californianus) bir Yeni Dünya akbabasıdır ve Kuzey Amerika'nın en büyük kara kuşudur. Nesli kritik derecede tehlike altında olan bu tür, etli, morumsu pembe kel kafası, tombul gıdıları, siyah, tüylü tüyleri ve küçümseyen ifadesi nedeniyle çirkin hayvanlar listesine girmiştir.

Bununla birlikte, Kaliforniya akbabası geleneksel güzellikten yoksun olsa da görkemiyle bunu telafi eder. Kanat açıklığı 9 feet'e (2,7 metre) kadar olan bu akbabanın ağırlığı 20 pound'a (9 kilogram) kadar çıkabilir. Diğer akbabalar gibi Kaliforniya akbabası da büyük hayvanların leşleriyle beslenen bir leş yiyicidir. (Geyik, inek ve domuz gibi çiftlik hayvanları ve balina ve deniz aslanı gibi deniz memelileri)

Kaliforniya akbabaları 15,000 feet (4,572 metre) yüksekliğe kadar çıkabilir ve uçurumların tepelerindeki mağaralarda yuva yaparlar.

Ancak Kaliforniya akbabasının soyu, 1980'lerde kurşun zehirlenmesinin vahşi doğadaki nüfusu 22 kuşa kadar düşürmesiyle tamamen tükenmiş olabilir. Bugünlerde türün yaklaşık 275 vahşi üyesi Batı ABD üzerinde süzülmekte ve 160'tan fazlası da esaret altında yaşamaktadır.

Çıplak Köstebek Faresi

Çıplak Köstebek Faresi

Dünyanın en çirkin hayvanı adayları arasında, çıplak köstebek faresi (Heterocephalus glaber) görünüş olarak insana en çok benzeyendir.

Herkesten özür dilerim.

Çıplak köstebek faresi tüysüzdür, pembe, bol bir derisi, zayıf görme yeteneği ve yemek çubukları gibi birbirinden bağımsız hareket edebilen devasa keskin dişleri vardır.

Dünyanın gerçekten çirkin hayvanlarından biridir, ancak aynı zamanda hayvanlar alemindeki en ilginç yaratıklardan biridir.

Doğu Afrika'ya özgü olan çıplak köstebek fareleri diğer kemirgen türlerine benzemez. Eusosyal böcekler gibi topluluklar halinde yaşarlar, birkaç düzine tanesi baskın bir kraliçe tarafından yönetilen bir kolonide birlikte yaşar.

Sahra Altı Afrika'da yeraltında yaşamak zordur çünkü aşağıda fazla hava yoktur ve doğal avcıları olan yılanlar her zaman etraftadır. Bu adamlar sonunda kendi dışkılarını yemek zorunda kalırlar.

Ancak, çıplak köstebek faresi bu koşullar altında büyür: Oksijensiz 18 dakikaya kadar yaşayabilirler, nadiren kansere yakalanırlar ve ortalama ömürleri 30 yıldır!

Blob balığı

Blob balığı

Çirkin hayvanlar tanımları gereği benzersiz görünümlü olabilir, ancak hayvanlar aleminde hiçbir şey blob balığı (Psychrolutes marcidus) gibi görünmüyor.

Bu derin deniz balığı, Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 2.000 ila 3.900 fit (610 ila 1.189 metre) altında yer alır.

Bir derin deniz canlısı olan blob balığı, şeklini korumak için tepesindeki milyarlarca galon okyanus suyunun basıncına güveniyor. Doğal ortamında diğer balıklar kadar çekicidir, ancak blob balığı ilk kez 2003 yılında okyanus tabanından çıkarılıp dünyaya gösterildiğinde, dünyanın en çirkin türü olarak müjdelendi.

Blob balığı gri, jelatinimsi derisi ve devasa, çatık kaşlı ağzının üzerine sarkan uzun burnuyla gerçekten çirkin bir hayvandır.

Aye-aye

Aye-aye

Aye-aye (Daubentonia madagascariensis) dünyanın en büyük gece primatıdır ve tehdit altındaki bir türdür - belki de kısmen çirkin olduğu için.

Madagaskar'a özgü olan aye-aye lemur ile yakın akrabadır.

Rahatsız edici gözleri, sürekli büyüyen dişleri ve uzun cılız orta parmaklarıyla bu gece tüy yumakları insanları ciddi şekilde korkutuyor. Aye-aye, kısmen modern habitat kaybı nedeniyle, kısmen de etrafını saran iftira dolu bir efsane nedeniyle kritik derecede tehlike altındadır.

Aye-aye'nin ölümün habercisi olduğu söylenir (belki de dünyanın en çirkin hayvanlarından biri olduğu içindir?) ve çoğu zaman görüldüğü yerde öldürülür.

Bu eşsiz yaratığın neslinin 1930'larda tükendiği düşünülüyordu ancak 1957'de yeniden keşfedildi.

Aye-ayeler yiyecek bulmak için ekolokasyon kullanan tek primattır. Böcek yer ve parmaklarıyla ağaçlara vururlar, ses dalgalarını kullanarak ağaç kovuklarındaki kurtçukların yerini tespit eder ve uzun orta parmaklarını kullanarak onları yakalarlar.

Proboscis Maymunu

Proboscis Maymunu

Hortum maymunu (Nasalis larvatus) dünyanın en tuhaf görünümlü hayvanlarından biridir.

Erkekleri, tıpkı karada yaşayan blobfish gibi, ağzının üzerine sarkan sarkık bir buruna sahiptir.

Dişi ve yavru hortum maymunlarının kalkık burunları da tuhaf görünümlüdür, ancak erkeğin kahverengi, etli ampulü gibi değildir.

Bu maymunlar Borneo adasına endemiktir ve habitat kaybı nedeniyle (çirkin hayvanlar oldukları için değil) nesilleri kritik derecede tehlike altındadır.

Erkek hortum maymunları dişileri çekmek için devasa, sarkık burunlarını kullanır çünkü burun ne kadar büyükse maymun o kadar yüksek ses çıkarır ve dişiler çiftleşme mevsiminde sağır edici derecede gürültülü erkekleri sever. Kim sevmez ki?

Proboscis maymunları şaşırtıcı derecede iyi yüzücülerdir ve ağaçlardan atlayıp suya atladıkları bilinmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Goblin Köpekbalığı

Goblin Köpekbalığı

Derin denizde karşılaşmak istemeyeceğiniz balıklardan biri de cin köpekbalığıdır (Mitsukurina owstoni).

Cin köpekbalığı, 125 milyon yıllık bir köpekbalığı ailesinin yaşayan tek üyesidir, birçok türü daha az ürkütücü görünebilir, ancak emin olamayız.

Bu pembe derili balığın çeneye bağlı gibi görünen uzun, düz bir burnu vardır, ama hayır - burnun altında çıkıntılı, jilet gibi keskin dişlerle dolu kötü görünümlü bir çene seti vardır.

Neyse ki hepimiz için, çok hızlı bir yüzücü değil.

Dev Çin Semenderi

Dev Çin Semenderi

Bazen küçük olan şeyler, aynı şeyin çok büyük olması kadar çirkin değildir.

Yangtze Nehri havzasındaki orta Çin'in dağ akarsularına özgü tamamen suda yaşayan bir semender olan ve dünyanın en büyük semenderi olan Çin dev semenderini (Andrias davidianus) ele alalım.

Bu dev Çin semenderi, 3,5 fit (1,15 metre) uzunluğa ulaşan devasa bir türdür. Siğil görünümlü derisi, kapaksız gözleri ve devasa boyuyla, kendi boyutunun onda biri kadar olsaydı sevimli görünebilecek bir amfibi, birdenbire gerçekten çok çirkin bir hayvana dönüşüyor.

Çekiç Başlı Meyve Yarasası

Çekiç Başlı Meyve Yarasası

Bilimsel adı - Hypsignathus monstrosus - çekiç başlı meyve yarasası söz konusu olduğunda her şeyi anlatıyor.

Orta Afrika'ya özgü olan çekiç başlı meyve yarasası Afrika anakarasındaki en büyük yarasadır, ancak aynı zamanda dünyadaki en eşeysel dimorfik yarasadır.

Hortum maymunu gibi, erkek ve dişi çok farklı görünür ve çirkinlik faktörü de burada devreye girer.

Erkekler dişilerin yaklaşık iki katı büyüklüğündedir ve ayrıca yüzlerinde komik görünümlü bir şey vardır: devasa bir burun ve dudaklar onları bir deve yüzüne sahipmiş gibi gösterir. Dişiler ise tilkiyi andıran daha dar bir yüze sahiptir.

Yıldız Burunlu Köstebek

Yıldız Burunlu Köstebek

Yıldız burunlu köstebek (Condylura cristata) sevimli küçük bir köstebeğe benziyor, ancak yabancı bir gezegende.

Kuzey Amerika'nın bataklık bölgelerine özgü - dünyadaki bataklık seven tek köstebektir - bu köstebeği çirkin yapan şey aynı zamanda süper gücüdür.

Yüzüne yapışmış iki deniz anemonuna benziyor ama bu tuhaf yüz yapısı aslında bir Eimer organı - yıldız burunlu köstebeğin solucanları ve diğer yumuşak vücutlu hayvanları yıldırım hızıyla bulup yemesini sağlayan 25.000 duyu reseptörü içeren çok hassas bir algılama aracı.

Aslında biraz çirkin olabilir ama yıldız burunlu köstebek dünyanın en hızlı yiyen hayvanıdır.

Güney Fil Foku

Güney Fil Foku

Güney fil foku (Mirounga leonina) balina ya da yunus gibi deniz memelisi olmayan en büyük deniz memelisidir. Erkek fil foklarının da devasa burunları vardır - bu doğada bir tema gibi görünüyor.

Bu bir burundan çok bir hortumdur - fil fokunun yüzünden sarkan etli, garip şekilli bir yumru. Bir tukanın gagası ile bir filin hortumu arasında bir melez gibi görünüyor.

Hortum maymunu gibi, güney fil foku da sesini duyurmak için hortumuna ihtiyaç duyar. Erkekler düzinelerce dişiden oluşan haremleri kontrol eder ve çiftleşme mevsiminde biraz otoriter olma eğilimindedirler. Büyük burunları tüm toplulukları için bir tür hoparlör görevi görür.

Bu arada çirkin hayvanlar demişken...

Yukarıdaki yazıdan keyif aldıysan (ne kadar mümkünse!) bu yazılar da dikkatini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
24
14
12
12
10
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın