Görüş Bildir
Haberler
Dünyada Kaç Tane Element Vardır?

Dünyada Kaç Tane Element Vardır?

Elif Ateş
28.01.2022 - 11:10

Kimyanın en önemli konularından biri elementlerdir. Her bir elementin kendine ait özellikleri ve sembolleri bulunur. Tüm ülkelerde elementlerin semboller ile gösterilir. Bunun nedeni ise ortak bir bilim dili oluşturmaktır. Pek çok alanda kullanılan bu elementler, farklı yıllarda keşfedilmiştir. Halen daha bilim insanları yeni birçok element üzerinde çalışmaktadır. Elementlerin sınıflandırılmasında periyodik cetvelden yararlanılır. Bu cetvelde elementlerin özellikleri hakkında bilgi bulabilmek mümkündür. Toplamda 118 tane elemen bulunmaktadır. Bunları bazıları Dünya üzerinde doğal olarak bulunur. Peki, Dünya'da kaç tane element vardır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aynı cins atomlardan oluşan ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denilmektedir. Kimyasal metotlar ile daha basit maddelere ayrıştırılmaları mümkün değildir. Elementlerin en küçük yapı taşı olan atomlar, çekirdek ve elektronlardan meydana gelmiştir. Atomların birleşmeleri ile de bileşik adı verilen yeni bir madde ortaya çıkar. Elementler, kimyasal reaksiyonlara girebilir ve hiçbir zaman ağırlıkları da değişmez. Elektronik yapısına ve atomun büyüklüğüne göre de kendilerine has özellikler oluştururlar. Dünya üzerinde bulunan elementler ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Dünyada Kaç Tane Element Vardır?

Dünyada Kaç Tane Element Vardır?

Bugüne toplamda 118 tane element bulunmuştur. Bunlardan 94 tanesi Dünya üzerinde doğal olarak yer alır. Diğerleri sentetik olarak elde edilmiş elementlerdir. 1960'lı yıllara kadar bulunan element sayısı 103 taneydi. Günümüzde sadece 95 tanesinin tüm özellikleri bilinir. Geriye kalan elementlerin ise kütle ve atom numaraları hakkında bilgi bulunmaktadır. Doğada bulunan elementlerin yaklaşık 30 tanesi serbest halde bulunur. Bunlar diğer elementler ile birleşmemiştir. Altın, platin, gümüş, bakır ve azot gibi doğada serbest halde bulunan elementler, aktif değildir.

Her element birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Kaynama ve erime noktaları, yoğunlukları oldukça farklıdır. Hakiki metal olan elementlerin sayısı 77'dir. Metal özelliği göstermeyen elementlerin sayısı ise 17'dir. Atomlar, elementler de dahil evrendeki tüm maddelerin en küçük yapısıdır. Çekirdek ise proton ve nötron adı verilen iki temel tanecik sayesinde meydana gelir. Elementlerin sembollerinin altında atom numaraları gösterilir. Bu numaralar hiçbir zaman değişmez. Eğer değişirse farklı, yeni bir element ortaya çıkar. Proton ve nötron taneciklerinin toplam sayıları ile elementlerin kütle numaralarına ulaşılır. Bu numara sembolün üst kısmında yer alır.

Elementlerin atom numaraları aynı ve kütle numaraları farklı olabilir. Aynı zamanda aynı semboller ile gösterilen ve benzer özellikleri içeren elementlerde bulunur. Bunlara izotop element adı verilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın