Görüş Bildir
Haberler
100 Gramı Sizi Zengin Eder! Dünyanın En Pahalı 11 Elementi

etiket 100 Gramı Sizi Zengin Eder! Dünyanın En Pahalı 11 Elementi

Ankara'da bugün ele geçirilen kaliforniyum (californium) dünyanın en değerli 3 elementinden bir tanesi. Hem elde etmesi çok zor hem de dünya üzerinde bu elementi sadece Amerika ve Rusya işleyebiliyor. 

Bu haberin ardından dünyanın en pahalı 11 elementini sizler için bir araya getirmek istedim. Bu elementlerden birçoğu doğada zor bir şekilde bulunuyor, bulunsa dahi işlemesi çok zahmetli oluyor. Bu elementler medikalden savunma sanayiine, nükleer enerjiden günlük yaşamımıza kadar pek çok alanda kullanıyor. Fiyatlarda dolar baz alınmıştır. 

Aslında 11. maddemiz bir element değil ancak tanımı ve fiyatı ile ağzınızı açık bırakacak cinsten. 

Gelin hep birlikte görelim. 

Not: Bu yazı gündemde şu sıralar sıklıkla yer bulan Çiftlik Bank haberlerinin gölgesinde yer alıyor. Başlık sizi yanıltmasın, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir :D

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Altın

11. Altın

Gramı 40 ile 60 dolar arasında değişiyor. Hepimizin aşina olduğu, yakından tanıdığımız bir element.

10. Rhodium (Rodyum)

10. Rhodium (Rodyum)

Rhodium fiyatı itibariyle altının bir tık üzerinde. 

Ortalama 55-75 dolar arası bir fiyattan satılıyor. Özellikle otomobillerde ve takılarda sıklıkla kullanılıyor. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır.

9. Platinium (Platinyum)

9. Platinium (Platinyum)

Halk arasında platin olarak bilinen platinyum da Rhodium gibi oldukça dayanıklıdır. Fiyatı Rhodium'un üzerinde. 65-80 dolar arasında değişmektedir. Otomotiv, sağlık sektöründe sıklıkla kullanılır.

8. Lanthanum (Lantanyum)

8. Lanthanum (Lantanyum)

Katalizörler, stüdyo lambaları ve projektörler için karbon ark lambaları, çakmak ve meşalelerde tutuşma elemanları falan filan kullanım alanı çok fazla. Ancak nadir görülmesi nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Gramı 90 dolara kadar çıkmaktadır.

7. Lutetium (Lutesyum)

7. Lutetium (Lutesyum)

Lutesyum da nadir toprak metalleri arasında sayılır. Ancak Lanthanum'dan farklı olarak Lutesyum'un çok az ticari kullanım alanı vardır. Fiyatı 92 dolara kadar çıkmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Scandium (Skandiyum)

6. Scandium (Skandiyum)

Scandium nadir görülen yüksek fiyatlara sahip nadir bir toprak metalidir. 1970'lerde, semenyumun alüminyum alaşımlarına olumlu etki ettiği gözlenmiştir. Bu alanda da kullanımı devam etmektedir. Gramı 270 dolara kadar çıkmaktadır.

5. Platinium (Platinyum)

5. Platinium (Platinyum)

Hani şu The Simpsons'ta jenerik videolarında Homer'ın cebine giren şey var ya işte o bu. Nükleer santral ve silahlarda kullanılırlar. Gramı 4000 dolara kadar çıkıyor. Wow!

4. Carbon (Karbon)

4. Carbon (Karbon)

Karbon yaşam için çok önemli elementler arasında. Eğer elmas haline getirilmiş bir karbonunuz varsa gramı 65 bin dolara kadar çıkabiliyor.

3. Californium (Kaliforniyum)

3. Californium (Kaliforniyum)

Kaliforniyumun dünyadaki en pahalı ikinci madde ve doğada bulunmayan sentetik bir aktinit olduğu bilinmekte. İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley'deki laboratuvarında küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi. 

2018'in Ankara'sında, Pursakların orta yerinde 1 kilo 441 gram madde ele ele geçirildi arkadaşlar. Aralarında bu element de var. 1 gramı 25 milyon dolar ediyor.  

2. Francium (Fransiyum)

2. Francium (Fransiyum)

Oldukça reaktif olan bu elementin 1 gramının yaklaşık değeri 1 milyar dolar. Elementi gram olarak bulup saklayabilen babayiğitler henüz ortaya çıkmamış ya da biz bilmiyoruz. Babayiğitler diyorum çünkü 22 dakikada buharlaşan bir element.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Antimatter - Antimadde

1. Antimatter - Antimadde

Madde 1'i fiyatı itibariyla bir bonus ile kapatmak istedim.  Antimadde, maddenin tam zıttıdır.

1 gramı 62.5 trilyon dolar. Oldukça muazzör bir rakam. Teoride, antimaddeyi gelecekte uzay araçları için yakıt olarak kullanabileceğiz. 

Elon Musk üzerinde çalışıyor olabilir mi acaba?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
243
150
59
36
27
24
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın