Görüş Bildir
Haberler
Dünyaca Ünlü EW Dergisine Göre Son 25 Yıla Damga Vurmuş 25 Dizi

etiket Dünyaca Ünlü EW Dergisine Göre Son 25 Yıla Damga Vurmuş 25 Dizi

Dünyaca ünlü Entertaiment Weekly (EW) dergisi geçtiğimiz günlerde bir liste yayınladı ve son 25 yıla damga vurmuş en iyi dizileri sıraladı. Sıralama son 25 yılda en çok beğenilen dizileri değil, o senelerdeki en başarılı olmuş ve en çok beğeni toplamış dizileri gösteriyor. 

Son dönemlerin en çok beğenilen dizileri artık zihinlerimize işlenmişken, her bir sene içinde en beğenilmiş dizilerin derlenmesi de başka bir bakış açısı olarak çok iyi olmuş!

Kaynak: http://www.ew.com/gallery/25-best-tv-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

'ThirtySomething' (1990)

'ThirtySomething' (1990)

thirtysomething Philadelphia'da yaşayan iki çift ve üç bekardan oluşan yedi kişilik bir arkadaş grubunun hayatı. Michael Steadman (Ken Olin) başarılı bir reklamcı ve en yakın arkadaşı Elliot Weston (Timothy Busfield) ile birlikte önemli bir reklam ajansında çalışırlarken, ayrılıp kendi ajanslarını kuruyorlar. Michael'ın karısı Hope Murdoch Steadman (Mel Harris), Princeton mezunu hırslı bir kariyer kadınıyken, yayıncılık sektöründeki parlak işini bırakıp kendini kızını büyütmeye adamış. Elliot'ın karısı Nancy Weston ise, 60'lı yılların çiçek çocuklarından ve o da iki çocuk büyütmek için resime olan ilgisini katlayıp bir kenara kaldırmış durumda. Bu iki çift kendi günlük sorunları arasında, bekar arkadaşları öğretim görevlisi Gary Shepherd (Peter Horton), Michael'ın en eski dostu Melissa Steadman (Melanie Mayron) ve Michael'ın bir türlü aradığı aşkı bulamayan kariyer kadını kuzeni Ellyn'ın (Polly Draper) sorunlarıyla da haşır neşir olurlar.

ThirtySomething'in toplam 10 Emmy ödülü, 18 de adaylığı var.

IMDb: 7.3

Roseanne (1991)

Roseanne (1991)

Üç çocuklu tipik orta sınıf Amerikan ailesinin resmini çizen Conner ailesi’nin hikayesi... Roseanne ve Dan, liseyi bitirdikten sonra evlenip hemen çocuk sahibi olurlar. İnşaatlarda çalışan Dan, beş kişilik ailesini tek başına geçindirmekte zorlanır. Bütün gün para kazanmak için sevmediği işlerde çalışan Roseanne, eve gelince de üç çocuğu ve kocasının karnını doyurmak ve evi toparlayıp temizlemekle geçirir zamanını çoğunu. Hayatla sürekli mücadele halindeki bu aileyi ayakta tutan en büyük şey ise espri yetenekleri ve olaylara hoşgörüyle yaklaşmalarıdır.

IMDb: 7.0

Roseanne (1992)

Roseanne (1992)

Bir önceki yıl yakaladığı başarıyı, 1992 yılında da sürdüren Roseanne, o senenin de en beğenilen dizisi olmayı başarmıştı.

IMDb: 7.0

The Larry Sanders Show (1993)

The Larry Sanders Show (1993)

Döneminin fenomen dizilerinden olan The Larry Sanders Show, mutlaka izlenmesi gereken ve çekildiği dönemin yaşam standartları hakkında oldukça bilgi veren bir dizi olarak ön plana çıkıyor.

IMDb: 8.5

The X-Files (1994)

The X-Files (1994)

Dizide, ajan Fox Mulder ve Dana Scully FBI'ın X-Files (Gizli Dosyalar) departmanına atanmış iki ajandır, bu departman çözülemeyen, tuhaf ve paranormal olaylarla ilişkisi bulunan dosyalardan sorumludur. Ajan Fox Mulder, paranormal olaylara ve uzaylı komplosuna 'inanan' bir bakış açısı ile yaklaşırken, Ajan Dana Scully ise bilimi rehber alan kuşkucu bir tavırla yaklaşmaktadır. Dizideki bölümler iki çeşittir: İlki, mitoloji bölümü adıyla nitelendirilen uzaylı komplosunu ele alan ve devamlı bir hikâye örgüsüne sahip olan bölümler, ikincisi her biri kendi içinde bağımsız bir hikâye örgüsü olan, paranormal dosyaları konu edinen stand-alone ya da 'monster of the week' adıyla anılan bölümler.

IMDb: 8.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

Friends (1995)

Friends (1995)

Dizi, New York'ta yaşayan 20'li yaşlardaki üçü kadın, üçü erkek, altı kişilik bir arkadaş grubunun yaşamları ile ilgilidir. Çekimleri 10 yıl süren dizinin karakterleri gerçek hayatta olduğu şekilde dizide de aynı oranda yaşlandırılmışlardır. Monica ve Ross kardeştir. Monica aşçı, Ross ise paleontolog ve akademisyendir. Rachel, Monica'nın okul arkadaşı ve Ross'un gençliğinden beri aşık olduğu kızdır. Ralph Lauren'de çalışmaktadır. Chandler, Ross'un okul arkadaşıdır ve bir şirkette veri analiz uzmanıdır. Joey, Chandler'ın ev arkadaşıdır ve oyuncudur. Phoebe, büyükannesi ile yaşamaktadır (büyükannesi ölene dek) sonra belirli olaylar sonucunda Rachel ile yaşamaya başlarlar. Masözlük ve sokaklarda çalgıcılık yapmaktadır.

IMDb: 9.0

NYPD Blue (1996)

NYPD Blue (1996)

NYPD Blue, New York'ta çekilen ABD'li polisiye dizisi. Manhattan'ın kurgusal on beşinci bölgesindeki iç ve dış mücadeleleri konu edinmekteydi.[1] Her bölümde bir gün anlatılmaktaydı ve ansambl oyuncu kadrosuna sahip dizideki karakterlerin hikâyeleri birbirine bağlanmaktaydı.

IMDb: 7.5

King of the Hill (1997)

King of the Hill (1997)

Şov, Arlen, Texas'taki küçük bir kasabada yaşayan Hill ailesini konu edinmektedir. Judge ile Daniels, diziyi, Judge'ın MTV'deki Beavis and Butt-head dizisinin bir yayınından sonra tasavvur ettiler, böylece şov 12 Ocak 1997 tarihinde Fox'ta yayınlanmaya başladı ve kanalın ilk hitlerinden biri olmayı başardı. King of the Hill, dünya genelinde sendikalaşmayı sağladı. Şov, Fox'un en uzun süredir yayınla olan dizilerinden biri olurken, Simpsonlar dizisinden sonra Amerika'nın en uzun süredir yayında olan ikinci şovu oldu. 2007 yılında Time dergisi tarafından tüm zamanların en iyi şovlarından biri olarak adlandırıldı. Dizinin tema müziği, The Refreshments tarafından yazıldı ve yorumlandı. Dizi, üç Emmy Ödülü kazandı ve yedi adaylık elde etti.

IMDb: 7.2

Buffy the Vampire Slayer (1998)

Buffy the Vampire Slayer (1998)

Buffy Anne Summers'ın 16 yaşında, vampir avcısı olduğunu öğrenmesiyle etrafında gelişen olayları konu alır. Onu diğer avcılardan ayıran en önemli özelliği yakın arkadaşlarının yardımlarıdır. Dizi, 7 sezon sürmüş, bu süre içerisinde, Angel adında bir dizi daha doğmuştur. Buffy'nin en yakın arkadaşları ve gözetmeninden oluşan grubu, kendilerine Scooby Gang ya da Scoobies derler.

IMDb: 8.2

The Sopranos (1999)

The Sopranos (1999)

Dizi 1999-2007 yılları arasında yayınlanmış bir TV dizisidir. Konusu diğer dizilere göre farklılık göstermektedir. Tony Soprano bir mafya ailesinin patronudur. Bu mesleğiyle ailesi, arkadaşları, işi yani kısacası özel yaşamı arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır. Dizi bu süreçte yaşanan olayları konu almaktadır. Soprano’nun bu alandaki mücadelesini anlatmaktadır. Bunu da başrolün ve yakınlarının aile yaşamlarından kesitler sunarak yapmaktadır. Ayrıca dizideki Tony karakteri psikiyatristi ile suç ve ahlak konularında konuşmalar yapmaktadır bu kısım da dizi de oldukça dikkatleri üzerine çekmektedir. The Soprano dizisi 6 sezon devam etmiş olup, final bölümü 10 Haziran 2007 yılında yayınlanmıştır. Dizi aynı zamanda senaryo yazarları tarafından gelmiş geçmiş en iyi TV dizisi olarak da seçilmiştir. The Soprano yayınlandığı günden itibaren birçok alanı da etkilemiştir. Hakkında kitaplar basılmış, konusuyla ilgili bilgisayar oyunları yapılmış ve dizi müziklerinden oluşan bir albüm piyasaya çıkarılmıştır. İzleyicilerden büyük bir ilgi görmüş olup haftalık dizi tutkunlarının severek tercih ettiği diğer bir bölümünü heyecanla beklediği bir dizi halini almıştır.

IMDb: 9.2

İçeriğin Devamı Aşağıda

The West Wing (2000)

The West Wing (2000)

The West Wing 1999 yılından 2006 yılına kadar ABD'de yayınlanmış, çeşitli ödüller almış ve aday olmuş politik bir dram televizyon dizisidir. Türkiye'de Cine5, Business Channel ve TNT gibi kanallarda çeşitli sezonları yayınlanmıştır. 7 sezondan ibaret olan dizinin 154 bölümü ve iki özel bölümü mevcuttur. Özel bölümlerden birisi Beyaz Saray çalışanları ile ropörtajları içeren bir belgesel, diğeri ise 11 Eylül'de İkiz Kulelerin yıkılması üzerine çekilen (Isaac and Ismael) ve bağış toplamak amacıyla çekilmiş bir bölümdür. Film, Beyaz Saraydaki kurgusal karakterlerin yaşadıklarını konu almaktadır. ABD başkanı Josiah 'Jed' Bartlet'i Martin Sheen oynamaktadır. Martin Sheen'in çocukları da (Charlie Sheen hariç) filmde çeşitli rollerde yer almıştır. Renee Estevez birçok bölümde Nancy karakterini canlandırmıştır, oğulları Ramon Estevez ve Emilio Estevez ise bir bölümde görünmüştür. Ramon bir işadamını, Emilio Estevez ise Martin Sheen tarafından canlandırılan başkan karakterinin gençliğini oynamıştır. 26 Emmy ve üç Altın Küre sahibi dizi, eleştirmenler tarafından da pozitif yorumlar almıştır.

Yayınlandığı dönemde, karakterlerin ve başkanın liberal politikaları nedeniyle, özellikle Cumhuriyetçi Parti taraftarları tarafından The Left Wing (Sol Kanat) olarak da adlandırılmıştır.

IMDb: 8.8

The Sopranos (2001)

The Sopranos (2001)

Çekilmeye başlandığı senenin -1999- en iyi dizisi seçilen The Sopranos, başarılı çizgisini 2001 senesinde de devam ettirdiği için, dergi tarafından o senenin de en iyi dizisi seçilmiştir. 

IMDb: 9.2

The Sopranos (2002)

The Sopranos (2002)

ve 2002 senesinin de...

The Office (2003)

The Office (2003)

2001 senesinde çekime başlanan The Office, komedi dalında belki de en çok ses getiren dizilerden birisi olarak bu listeye girmeye hak kazanmış. Diziyi izleyip sevenler genelde, ayrıntıya önem veren, nispeten hassas, küçük şeyler sayesinde mutlu olabilen / yüzünden morali bozulabilen insanlar.

Kısacası seveni tam sever, sevmeyeni de hiç sevmez bir dizi.

IMDb: 8.6

The Wire (2004)

The Wire (2004)

The Wire, Amerikan HBO kanalında yayınlanmış bir polisiye, suç ve dram dizisidir. Dizi, 2002 yılında başlamış ve 2008 yılında toplam 60 bölüm, 5 sezonla sona ermiştir. Dizi Amerika'nın Maryland eyaletinde, Baltimore şehrinde geçer. The Wire dizisi ile Baltimore'un arka sokaklarında geçen amansız uyuşturucu ve polis savaşına şahit oluyoruz. Dizide her sezon Baltimore'un ayrı bir yüzünü görüyoruz. Polis, siyaset, mafya üçgeninde geçen The Wire, senaryo ekibinde ki emekli polislerden ötürü uyuşturucu ticareti ile ilgili gerçek ve epey enteresan bilgiler içeriyor. The Wire dizisi, gerçekçiliği ve derin anlatımı nedeniyle TIME, The Guardian, Entertainment Weekly gibi dergiler tarafından değişik zamanlarda 'En İyi Dizi' olarak seçilmiştir.

IMDb: 9.3

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arrested Development (2005)

Arrested Development (2005)

Dizinin konusu batan bir şirket, herşeyini kaybetmiş varlıklı bir aile ve o aileyi bir arada tutmaya çalışan oğulları Michael ile arasında geçen olaylardan oluşuyor. Dizi özellikle karakter ve çeşitlilik bakımından çok zengin öğeler barındırıyor. Hikaye anlatımı ve espriler diğer komedi dizilerine göre çok sıradışı ve absürd. Dizi çekimleri, sürekli hareket halinde, sabit durmayan dijital kameralarla yapılmış ve olaylar çekim tekniğinin de etkisiyle çok seri ilerliyor.

IMDb: 9.0

The Wire (2006)

The Wire (2006)

The Wire, 2006 senesinin de en iyi dizisi olarak seçilmiş.

30 Rock (2007)

30 Rock (2007)

NBC stüdyolarını düşünün, tüm o ünlülerin olduğu, gelip geçtiği stüdyolar. 'The Girlie Show' adlı bir program. Metin yazarları, oyuncular, kadro müdürü ve her nasılsa işinde fazlasıyla yetenekli olan bir 'yeni müdür', her ne olursa olsun işine aşık ve sürekli gülen 'düşünme özürlü' bir getir-götür elemanı, kadroya zorla giren ve aslında hiç ama hiç komik olmayan fakat her nasılsa tüm ülke tarafından sevilen bir 'zenci komedyen' Ve tüm bu kişiler arasındaki diyaloglar, ilişkiler, program akışı ve tabi ki aksilikler (!).NBC'nin artık klasik bir izleyicisine sahip olan komedi dizisi!

IMDb: 8.3

Dexter (2008)

Dexter (2008)

Dexter Morgan. Travmalarla dolu bir çocukluk. Kana bağımlı bir sosyopat. Anti-kahraman. Kendini adalete adamış bir seri katil. Miami Metro Polis Departmanı’nda ‘kan sıçrama analizcisi’ olarak çalışan Dexter, sosyal hayatında hiç renk vermese de herkesten gizlediği ikinci bir hayat yaşıyor. Bu ikinci hayatında, adalet sisteminin çatlaklarından sıyrılan suçluların peşine düşüyor. Masumları öldüren seri katiller, tecavüzcüler, çocuk tacizcileri… Kötüleri es geçen adaleti, bizzat onların ayaklarına getiriyor. Kendine özgü yöntemleri ile.

IMDb: 8.9

True Blood (2009)

True Blood (2009)

Dizide ABD'nin güneyinde, Louisiana eyaletinde bulunan Bon Temps isimli küçük (kurgusal) bir kasabada vampirler ve insanların birlikte yaşamaya başlaması, aralarındaki etkileşim konu edilmektedir. Dizinin baş kahramanları Sookie Stackhouse (Anna Paquin) isimli telepatik (insanların düşüncelerini okuyabilen) bir garson kız ile aşık olduğu Bill Compton (Stephen Moyer) isimli bir vampirdir.

IMDb: 8.0

İçeriğin Devamı Aşağıda

Breaking Bad (2010)

Breaking Bad (2010)

Breaking Bad,Vince Giligan tarafından tasarlanmış ABD drama televizyon dizisidir. 50 yaşında, lisede kimya öğretmeni olan Walter White (Bryan Cranston), maddi açıdan ailesinin gereksinimlerini karşılayabilmek için araba yıkamacısında ek iş yapmaktadır ancak bir süre sonra ileri derecede akciğer kanseri olduğunu ve çok kısa bir ömrünün kaldığını öğrenir. Dizide Walter White ailesine para bırakabilmek için, uyuşturucu yaptığını bir rastlantı sonucu öğrendiği eski öğrencisi Jesse Pinkman (Aaron Paul) ile birlikte metamfetamin işine girer. Kimya konusunda çok başarılı işlere imza atmış öğretmen ile uyuşturucu piyasasını iyi bilen eski öğrencisi, yüksek kalitede ve saflıkta metamfetamin üreterek uyuşturucu ticaretine başlarlar. 'Şimdiye dek, namusum ve şerefim ile dürüst bir insan olarak yaşadım, ancak kanserden başka bir sonuç elde edemedim.' diye düşünen Walter White'ın bundan sonraki geleceği, yaşanan olay örgüsüyle birlikte sadece kendisini ve ailesini değil, beraberinde tanıdığı/tanımadığı herkesin geleceğini değiştirecektir.

Breaking Bad tüm zamanların en başarılı televizyon dizilerinden bir tanesi olarak kabul görür. Dizinin final bölümü ABD televizyonlarında kablolu yayınlarda en fazla seyredilenler arasına girmiştir. Yapım 16 Emmy Ödülü, 8 Satellite Ödülü, 2 Altın Küre Ödülü, 2 Peabody Ödülü olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır. Başrol oyuncusu Bryan Cranston Emmy ödüllerinde dört kez drama dalında en iyi aktör ödülüne layık görülmüştür. 2013 yılında Breaking Bad tüm zamanların en yüksek reyting alan dizisi olma unvanı ile Guinness Dünya Rekorları kitabına girmiştir.

IMDb: 9.5

Breaking Bad (2011)

Breaking Bad (2011)

Listede 2011 senesine gelince de yine Breaking Bad yerini kimseye kaptırmamış ve 2011 senesinin en iyi dizisi seçilmiş.

Homeland (2012)

Homeland (2012)

Nicholas Brody 2003'ten beri kayıp bir deniz çavuşudur ve öldü diye biliniyordur. Fakat Brody, 8 yıl sonra bir tatbikatta terörist sığınma evinde bulunur ve devlet tarafından 'kahraman' olarak nitelendirilir. Carrie Anderson bir CIA memurudur ve Brody'nin El Kaide'ye çalıştığını, onlarla iş birliği yaptığını ve ABD'ye saldırı gerçekleştirme planları olduğu düşünmektedir.

IMDb: 8.5

Breaking Bad and American Horror Story (2013)

Breaking Bad and American Horror Story (2013)

2013 senesinin en çok beğenilen dizisi değil, dizileri demek daha doğru olacak çünkü dergiye göre bu senenin en başarılı 2 dizisi var. Birisi daha önce 2 kez en iyi dizi seçilen Breaking Bad, diğeri ise American Horror Story. Gelin biz American Horror Story dizisinin konusuna bakalım:

American Horror Story, Ryan Murphy ile Brad Falchuk tarafından yaratılan Amerikan korku-drama televizyon dizisidir. Antoloji serisi olarak tanımlanan American Horror Story'in her sezonu, farklı bir dizi karakter, mekâna ve 'başı, ortası ve sonu' olan bir öyküye sahip olan bağımsız bir mini dizi olarak tasarlandı. İlk sezon, günümüzde geçmektedir ve restore edilmiş bir konağa taşınan ve evde, evin eski sakinlerinin hayaletlerinin olduğundan bihaber olan Harmon ailesinin öyküsünü ele almaktadır. American Horror Story: Asylum adıyla yayınlanan ikinci sezon, 1964 yılında geçmektedir ve bu sezonda, doktorlar, hastalar ile cezai ehliyeti olmayanlar için bir tesis tutan rahibelerin öyküleri ele alınmaktadır.

IMDb: 8.3

Transparent (2014)

Transparent (2014)

Dizi, Los Angeles’ta yaşayan bir aileyi merkezine koyuyor. Ailenin yaşını almış babası Mort, bambaşka sorunları olan 3 yetişkin çocuğunu, kendi hayatını tamamen değiştirecek bir kararı açıklamak üzere akşam yemeğine davet ediyor. Yıllardır erkek bedenine sıkışmış bir kadın gibi hisseden karakterimiz, iş bu durumu sadece kendinden bahseden bencil çocuklarına söylemeye gelince çok da başarılı olamıyor.

IMDb: 8.0

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1627
1133
247
224
222
135
3