Görüş Bildir
Haberler
Döküm Demir Tava Temizliği Nasıl Yapılır? Döküm Tava Temizliği Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar

Döküm Demir Tava Temizliği Nasıl Yapılır? Döküm Tava Temizliği Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar

merverdd
22.11.2022 - 09:12

Isıyı eşit derecede yayan döküm tavalar pratikliği nedeniyle mutfakta en çok tercih edilen ürünlerdendir. Pişen yemeklere ayrı bir lezzet katan, özellikle et pişirmek için tercih edilen döküm tavalar, erimiş demirin tava kalıplarına dökülerek soğutulması şeklinde yapılır. Peki, diğer tavalardan farklı olduğu için döküm tava temizliği nasıl yapılır? Döküm tavaları temizlerken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm sorularınızın yanıtı içeriğimizde. Gelin hep birlikte döküm tava temizliğini detaylı olarak inceleyelim. 👇

Döküm tavayı kullanmadan önce:

Döküm tavayı kullanmadan önce:

Yeni bir döküm tava aldığınızda, ilk pişirme öncesi tavanızı gıda temasına uygun hale getirmeniz gerekiyor. Terim olarak 'sezone etme' (seasoning) denilen işlemi uygulamanız gerekiyor. Bu işlem tüm ham demir tavalar için aynı ve şart.

Tavayı yağlamak.

Tavayı yağlamak.

Tavanın her tarafını, alt kısımları ve sap kısmı da dahil olmak üzere bitkisel bir sıvı yağ ile iyice yağlayın.

Yağ tabakası ince olmalı.

Yağ tabakası ince olmalı.

Yağ tabakasının ince olmasına dikkat edin. Gerekiyorsa bir bez yada peçete yardımı ile fazla yağı temizleyin.

Döküm tavayı fırınlama:

Döküm tavayı fırınlama:

Fırınınızı 250 derece veya ızgara ayarına getirin. Yağladığınız tavayı fırına ters şekilde koyun. 15 dakika boyunca ters şekilde fırında pişirin. 

Not: İşlem biraz duman çıkaracağından mutfağınızı havalandırmanız gerekebilir. 

Bu işlemi ilk pişirmeden sonra 4-5 kez tekrarlamanız gerekiyor. Yaptığınız her işlem sonrası tavada katman oluşacak ve tavayı oksidasyondan koruyacak. Tava hala sıcakken, aynı şekilde yağlayarak bu sefer işlemleri 5'er dakikalık süreyle tekrarlayın. Her işlem sonrasında tavanızın koyulaştığını göreceksiniz. Son fırınlamadan sonra ise tavanız artık pişirmeye hazır.

Her kullanımdan sonra döküm tava nasıl temizlenmeli?

Her kullanımdan sonra döküm tava nasıl temizlenmeli?

Her pişirme işleminden sonra, tava hala sıcakken 1 su bardağı su ekleyerek deglaze edin. Tavaya yapışan tüm yağ ve yemek kalıntıları kabararak çıkacaktır. Kalan yemek kalıntılarını da mutfak süngeri yardımı ile sabun ve çok az tuz ekleyerek ovmadan temizleyin. Tava sıcakken bu işlemi yapmak önemli aksi taktirde soğuyan tavayı temizlemek çok daha zor olacaktır. 

Döküm tavada kesinlikle tel veya kazıyıcı kullanmamalısınız.

Pas tutmuş döküm tava temizliği:

Pas tutmuş döküm tava temizliği:

Tavayı uzun süre kullanmadıysanız veya çok uzun süre kullanıma bağlı olarak katmanlar zarar gördüyse, oksidasyondan dolayı yer yer paslanmalar olmuş olabilir. Bu durumda tavayı tamamen temizlemek gerekiyor. Bunun için mutfak teli, su ve tuz yardımı ile tavanızın her yerini ovun. Güzelce ovduğunuz ve temizlediğiniz tavanızı yukarıda anlatılan yağlama (tavayı sezone etme) ve fırınlama işlemini uygulayın. Bu işlemden sonra tavanız yeni gibi olacak.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın