Görüş Bildir
Haberler
Doğal Gaz Faturalarından Yakınanlara Özel: PVC Kapı ve Pencerelerin Kışlık Ayarı ile Tasarruf Edebilirsiniz

Doğal Gaz Faturalarından Yakınanlara Özel: PVC Kapı ve Pencerelerin Kışlık Ayarı ile Tasarruf Edebilirsiniz

09.10.2022 - 07:02

PVC kapı ve pencerelerin yazlık, kışlık ve dört mevsim ayarının olduğunu biliyor muydunuz? İşin ustası değilseniz cevabınızın 'Hayır.' olma ihtimali yüksek. Kapı ve pencereleri takan ustalar da bu önemli detaydan genelde bahsetmiyorlar. Neyse ki bu büyük eksikliği fark ettik ve sizler için detaylı bir rehber hazırladık. O hâlde buyurun, tasarruf etmenizi sağlayacak yazlık ve kışlık ayarlarından bahsedelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle korkmayın, bu iş ustalık gerektirmiyor.

Öncelikle korkmayın, bu iş ustalık gerektirmiyor.

Yazın sıcakla kışın doğal gaz faturalarıyla başınız dertteyse endişelenmenize gerek yok. Ustalık gerektirmeyen birkaç basit işlemle bu dertten kurtulabilirsiniz. Nasıl ki buzdolabının yaz ve kış ayarı varsa PVC kapı ve pencerenin de kolayca yapabileceğiniz ayarları var. Sadece birkaç dakikada pencere ve kapıların contalarını sıkıştırıp gevşetebilir, böylece mevsim ayarlarını yapabilirsiniz. Bu ayarı yardım almadan tek başınıza yapabilirsiniz. Yazıyı dikkatlice okumanız yeterli!

Öncelikle bir alyan anahtarına ihtiyacınız var.

Öncelikle bir alyan anahtarına ihtiyacınız var.

Bilmeyenler için söyleyelim: Tahmin edeceğiniz üzere görseldeki bir alyan anahtarı. PVC kapı ve pencereler için gerekli ayarı yapmadan önce alyan anahtarı edinebilirsiniz. Bu ayarları tornavida yardımıyla yapmanız da mümkün ancak kapı ve pencere mekanizmasını zedelememek için alyan anahtarı daha uygun.

Yaz ve kış ayarı yapmak için doğru yeri bulmanız şart.

Yaz ve kış ayarı yapmak için doğru yeri bulmanız şart.

Pencere ve kapılarda görseldeki gibi bir mekanizma bulunuyor. Açma ya da kapama işlemi yaptığınızda bu mekanizmada bulunan ve alyan anahtarın uç kısmına benzeyen yuvarlak pim yukarı ve aşağı yönde hareket etmeye başlıyor. Markadan markaya değişkenlik gösterse de çoğunlukla pencerelerde bir, kapılarda iki ya da daha fazla pim bulunuyor. İşte, siz tam olarak bu pimler üzerinde çalışacaksınız.

Daha önce de söylediğimiz gibi mevsim ayarı yapmak zor değil.

Daha önce de söylediğimiz gibi mevsim ayarı yapmak zor değil.

PVC pencere ve kapılar monte edilirken dört mevsim konumunda takılıyor. Sizin de aslında zamanı geldikçe bu konumları değiştirmeniz gerekiyor. Yuvarlak pimin üzerinde küçük bir çizgi bulunuyor. Eğer bu çizgi aşağı yöne doğru bakıyorsa kapı ya da pencerenin dört mevsim konumunda olduğunu gösteriyor. Pimin bu şekilde kalmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor ancak yaz ve kış konumlarının ayrı ayrı özellikleri olduğu için onları denemekte fayda var.

Peki, hava akışı sağlayan yaz ayarı nasıl yapılır?

Peki, hava akışı sağlayan yaz ayarı nasıl yapılır?

Dört mevsim modundayken aşağıya bakan çizgiyi yaz konumuna almak istediğinizde evin dışına doğru çevirebilirsiniz. Öncelikle alyan anahtarını pimin tam ortasına yerleştirip çizgiyi contanın tam zıttı yönüne yani dış kısma getirin. Pimin üzerindeki çizginin yönü değiştiğinde yaz konumuna geçmiş olursunuz. 'Peki, yaz konumu ne işimize yarıyor?' diye soruyorsanız merakınızı giderelim. PVC kapı ve pencereleri yaz konumuna aldığınızda contalar gevşer ve hava akışı engellenmemiş olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çıldırtan faturalardan kurtaran muhteşem kış ayarını da anlatalım.

Çıldırtan faturalardan kurtaran muhteşem kış ayarını da anlatalım.

Sıra geldi merakla beklenen kış ayarına... Kapı ve pencerelerin kış ayarını yaparak tasarruf etmeye başlayabilir, böylece doğal gaz faturanızı gördüğünüzde gözlerinizin fal taşı gibi açılma ihtimalini azaltabilirsiniz. Alyan anahtarını pimin ortasına yerleştirip pimdeki çizgiyi yaz konumunun tam tersi yönüne çevirerek kapı ve pencereleri kış ayarına geçirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken kısım, pimin üzerindeki çizginin evin iç kısmına doğru bakması yani contaya en yakın konumda olması gerekiyor. Yarım ay şeklinde kolayca çevirdiğiniz pim sayesinde conta ayarını tamamlamış olursunuz. Böylece soğuk havanın sinsice içeri girmesini, sıcak havanın kaçıp gitmesini önleyebilirsiniz.

Mutlu son...

Mutlu son...

Hiç zorlanmadan uygulayacağınız birkaç pratik işlemle pencere ve kapıların yaz kış ayarını nasıl kolayca yapabileceğinizi anlattık. Böylece contaların uygun olmayan hava koşullarında yıpranmasını ve gevşemesini önlemiş olursunuz. Aynı zamanda yaz mevsiminde hava sirkülasyonunun kesilmeden doğal şekilde yapılmasını sağlarsınız. Kış aylarında ise içeri girecek soğuk hava engelleneceği için doğal gazın derecesini yükseltme ihtiyacı hissetmezsiniz. Pimi doğru mevsimde doğru yöne çevirmeniz ve elinizde uygun aparatın olması, mutlu sona ulaşmanız için yeterli!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
10
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Nebati editör oldum deme. Bu haberi enerji bakanıyla birlikte hazırlamışsınız gibi geliyor bana

Bu ayar pencerenizin yazlık kışlık ayarı değildir. Yeni üretilmiş olan pencerelerde contalar yeni olduğundan dolayı esneklik ve sızdırmazlık iyi durumdadır. ... Devamını Gör