Görüş Bildir
Haberler
Dizisi Yapılsa Çok Ağlatacak 13 Osmanlı Hikayesi

etiket Dizisi Yapılsa Çok Ağlatacak 13 Osmanlı Hikayesi

diazepam
14.02.2014 - 11:27 Son Güncelleme: 14.02.2014 - 14:06

Muhteşem Yüzyıl dizisi ile bir kere daha gördük ki halkımız tarihe aç, 500 yıl önce yaşanan olayları bugün olmuş gibi içinde hissediyor ve gözyaşlarını tutamıyor. Koca padişaha 'ellerin kırılsın...' diye beddua edebiliyor. İşte sizin için halkımızın Tarihimiz hakkında bilinçlenmesine yönelik Osmanlı'da yaşanmış göz yaşartıcı belli başlı olayları derledik. Her biri asgari 3-4 sezon sürecek dizi konuları ve dizilere isim önerileri için sizi şöyle alalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kuruluşun Bedeli

1. Kuruluşun Bedeli

Osmanlı’nın daha kuruluş yıllarında, Osman Bey kayı boyunun başına geçme hevesi olduğundan şüphe ettiği öz amcası Dündar Bey’i kendi elleriyle boğarak öldürdü ve cesedini sergiledi. Keşke Dündar Bey, Osman Bey ile hiç kavga etmeseydi denilerek hüzün duyulabilir.

2. Savcı'nın Dramı

I.Murat Osmanlı’da saltanatın babadan oğula geçmesi geleneğini bozarak, padişah olması gereken abisi Halil’i öldürüp tahta geçti. Tahta geçtikten sonra diğer kardeşi İbrahim’i öldürttü. Daha sonra tahtta gözü olduğundan şüphelendiği öz oğlu Savcı Bey’i önce kör etti ardından hırsını alamayıp öldürttü ve cesedini şehrin merkezine astı. Keşke Savcı Bey efendi gibi şehzadeliğini yapsaydı, tahta geçmek için babasının ebediyete intikal etmesini bekleseydi diye içlenilebilir.

3. Savaş Meydanında Vurdular

3. Savaş Meydanında Vurdular

I. Beyazıt Kosova savaşındababasının ölmesinin ardından, babası ile birlikte savaş meydanında vuruşan kardeşi şehzade Yakup’u oracıkta hiç vakit kaybetmeden öldürttü. Keşke savaşın bitmesini bari bekleseydi diye düşüncelere gark olunabilir.

4. İtalya’nın Yolları

4. İtalya’nın Yolları

Fatih sultan mehmet’in ölümünün ardından tahta çıkan II. Bayezid İtalya’ya kaçan kardeşinin peşini bırakmadı, önce ülkede kalan 4 çocuğunu öldürttü daha sonra kiralık katiller vasıtasıyla kardeşi Cem Sultan’ı öldürttü. Keşke İtalya’ya kadar kaçmış olan adamı rahat bıraksaydı diyerek ağlanabilir.

5. Eşiktekine Beşiktekine

5. Eşiktekine Beşiktekine

II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) tahta çıktığında daha 2 yaşında olan kardeşini boğdurtarak öldürttü. Keşke sabiye dokunmasaydı diyerek göz yaşı dökülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kaç Beyazıt Kaç

6. Kaç Beyazıt Kaç

Kanuni Sultan Süleyman sadece büyük oğlu şehzade Mustafa’yı öldürmekle kalmadı. Mustafa’nın ölümünün ardından, annesi Hürrem Sultan’ın da ölümüyle iyice korkuya kapılıp İran’a kaçan Hürrem’den olma 2. Oğlu Beyazıt’ı da rüşvet vererek İran’da öldürttü, bununla yetinmeyip Beyazıt’tan olma 4 öz torununu da öldürttü. Keşke çocukları

bari bıraksaydı diye kederlenilebilir.

7. 19…20…21…22...

7. 19…20…21…22...

Osmanlı’daki en trajik devletin bekasına yönelik kardeş katliamı III. Mehmet’in tahta çıkmasıyla yaşanmıştır. Tahta çıktığı günün gecesi 19 erkek kardeşini boğdurtmuştur, bazı kaynaklar 19 erkek kardeşin yanı sıra 20 kız kardeşini ve babasının hamile eşleri ile babasının bebek yaştaki çocuklarını da öldürtmüştür. Yani III. Mehmet bir gecede toplamda 40-45 sabinin ve kadının kanına girmiştir. En azından sana bir şey olursa diye 2-3 kardeş bıraksaydın iyiydi diye hüzünlenilebilir.

8. Kavak Yelleri

8. Kavak Yelleri

Adına türküler, marşlar yakılmış Genç Osman’ı anmadan geçmek olmaz. Devletteki usulsüz ödemeleri ortaya çıkardığı, yenilene çalışmaları başlattığı için ve çevresindekilerin yanlış yönlendirmesi ve kendisinin de gençliğin verdiği tecrübesizlikle yeniçerinin isyan etmesine sebep olmuş ve Yedikule zindanlarında işkence edilip boğularak öldürülmüştür. Keşke yeniçeri ile zıtlaşmasaydın be çocuk diye yas tutulabilir.

9. Kadehinde Zehir Olsa

9. Kadehinde Zehir Olsa

Fatih'in oğlu II. Bayezid askerin isyanı sonucunda oğlu Yavuz Sultan Selim lehine tahttan çekildikten sonra ömrünün kalanının geçireceği Dimetoka'ya doğru yola çıktı, ancak buraya varamadan 21 Mayıs 1512'de yolda öldü. İddialara göre Yavuz Sultan Selim ileride bir taht kavgasını çıkmasını önlemek için babasını zehirlemişti. Babaya el bile kalkmazken zehir içirilir mi? Diye isyan edilebilir.

10. Allahım Feryadımı Artık Duysan Diyorum

10. Allahım Feryadımı Artık Duysan Diyorum

Öldürülen bir başka Osmanlı padişahı ise Sultan İbrahim'dir. Sultan İbrahim, 7 Ağustos 1648'de tahtan indirilip, yerine küçük yaştaki oğlu Mehmet geçirilmiştir. Ancak tahtan indirilen padişah kapatıldığı yerde 10 gün kalabilmiş feryatları bütün saray halkını etkilemeye başlayınca ve dahi Sultan İbrahim'i yeniden tahta çıkarmak isteyenlerin sayısı artınca, Kösem Sultan ve devlet ileri gelenleri sultanı 10. Günün sonunda boğdurtmuşlardır. Adamı saraydan başka bir yere nakletseydiniz bari diye yönetim kademesi eleştirilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Akrabanın Akrabaya Ettiği

11. Akrabanın Akrabaya Ettiği

Kabakçı İsyanı'yla tahtan indirilip, yerine IV. Mustafa geçirilen Sultan III.Selim sarayda hapsedilmişken, kendisini yeniden tahta çıkarmak isteyen taraftarlarının kurbanı oldu. Bu girişimi haber alan IV Mustafa taraftarları Sultan Üçüncü Selim’i öldürdü. Keşke sorunlarını konuşarak halletseydiler diye dertlenilebilir.

12. Etme Bulma Dünyası

12. Etme Bulma Dünyası

Peki Sultan Üçüncü Selim’i öldürten IV. Mustafa'nın akıbeti farklı mı oldu Hayır, askerlerin IV. Mustafa'yı tekrar tahta çıkarmaya teşebbüs etmesi üzerine tahtını emniyete almak isteyen II. Mahmud kendisini boğdurttu. 'Eden bulur ama...' diyerek etik bir duruş sergilenebilir.

13. Durun Siz Kardeşsiniz

13. Durun Siz Kardeşsiniz

Bugüne kadar dizisinin yapılmamış olması şaşırtıcı olan devir ise şüphesiz ki Fetret Devri’dir. 11 yıl süren bu devirde devlet yıkılıp yeniden kurulmuştur. Yıldırım Beyazıt’ın 4 oğlu arasında süren savaşlar, entrikalar 4-5 sezon sürecek ve insanımızı üzerken bir yandan da tarih bilgisini artıracak olaylarla doludur. Spoiler vermek gerekirse kazanan I. Mehmet (Çelebi Mehmet) olmuştur. Hepiniz kardeşsiniz bu hırs, bu kin, bu savaş niye diye sinirlenilebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
379
157
129
103
76
36
35